REKLAMI GEÇ

Asgari ücret vergi dışı bırakılsın

Türk-İş Denizli İl Temsilcisi Recep Oktay, yeni asgari ücret belirlenirken küresel mali krizin etkileri dikkate alınmasını ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 17 Aralık 2008 Çarşamba, 01:00

ABD’de başlayan, ardından tüm dünyaya yayılan ve ülkemizde de hızla etkisini arttıran büyük bir ekonomik kriz yaşandığını belirten Türk-İş Denizli İl Temsilcisi Recep Oktay,“Bu kriz uzun yıllardır uygulanan liberal ekonomik politikaların sonucudur. Bu politikalar, aynı zamanda tüketici olan ve bu özelliği ile ekonominin temel direği olan ücretlileri yoksullaştırmayı temel hedef olarak benimseyen politikalardır. Bu politikaların sonucu olarak, tüm dünyada toplam satın alma gücünün düşmesi, insanlığı tarihin gördüğü en derin krizlerden biri ile yüz yüze getirmiştir. Ülkemiz de, dünya da bu krizi aşacaktır. Ancak önemli olan bu krizi en az tahribatla ve en kısa sürede aşmaktır. Bu da ekonomik ve sosyal politikalarımızda korkmadan köklü değişiklikler yapmakla mümkündür. Krizi aşmak, ancak toplam satın alma gücünü, dolayısı ile toplam üretimi arttırmakla mümkündür” dedi.

‘Vergi dışı bırakılmalı’

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını isteyen Oktay,“İlk akla gelecek konu, kamunun uğrayacağı vergi kaybıdır. Ama hepimiz biliyor ve artık yakından izliyoruz ki bugünlerde tüm dünyada vergi indirimi, ekonomiyi canlandırıcı bir araç olarak uygulamaya konuluyor ve tartışılıyor. Sigortalıların çoğunluğunun asgari ücretli olduğu gerçeği hatırlanacak olursa, ülkemizde asgari ücretin vergi dışı bırakılması diğer yararlarının yanı sıra ekonomi için ciddi bir satın alma gücü yaratacaktır. Bu komisyonumuzun çok büyük bir dikkatle üzerinde durması gereken bir konudur. Asgari ücreti, çalışan bir kişiyi baz alarak hesaplanmaktadır. Bakmakla yükümlü olduğu kişileri hesaba katmamaktadır. Önerimiz asgari ücret hesaplamasında, asgari ücretlinin bir ailesinin olduğunun da dikkate alınarak hesaplama yapılmasıdır. Bu hesaplama tekniği, bu komisyonda daha önce kullanılmıştır” diye konuştu.

‘Yönetmelik değişmeli’

Kriz ortamında ailelerin satın alma gücünü arttırmanın sosyal devletin asli görevi olduğunu vurgulayan Oktay,“Asgari ücret yönetmeliğinde değişiklik yapılmalıdır. Asgari ücret hesaplamasında asgari ücretlinin yanı sıra “aile unsuru da dikkatealınır” ibaresi hem yıllardır yapılan bir yanlışın düzelmesini sağlayacak hem de toplam gelirleri arttıracaktır. Türkiye İstatistik Kurumu’na yetişkin bir işçiye gerekli olan gıda harcamasından yola çıkarak asgari yeter ücreti hesaplatmaktadır. Ancak 2002 yılından bu güne dek Kurumun Asgari Ücret Komisyona gönderdiği rakamların hep çok altında rakamlar asgari ücret olarak açıklandı. Komisyon hep asgari ücreti hesaplatıp altında ücret açıklayan bir komisyon oldu. Bu yıl komisyon ekonomik yapıyı dikkate alarak Türkiye İstatistik Kurumu’na yaptıracağı hesaplamanın ne kadar üstüne çıkabileceğini müzakere etmelidir. Asgari ücreti, ulusal düzeyde ve tek ücret olarak belirlemelidir. Bu konu üzerinde işçi tarafı olarak hassasiyetle duruyoruz çünkü tersi, hem bölgesel farklılıkların derinleşip kalıcılaşmasına hem de üniter yapımızı sorgulayanların argüman kazanmalarına yol açabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı