REKLAMI GEÇ

Bakan Zeybekci’nin ısrarı Gümrük Birliği’nde revizyonu getirdi

Bakan Zeybekci’nin ısrarı Gümrük Birliği’nde revizyonu getirdi

Türkiye için kritik önemi bulunan Gümrük Birliği Anlaşması, Zeybekci’nin ısrarlı girişimleri sonrası revize edildi. Türkiye ve Avrupa Birliği, önceki gün masaya oturup anlaşmayı önemli ölçüde revize etti. Bu revizyonla AB ilk kez diğer devletlerle gerçekleştirdiği gümrük birliği anlaşmasını revize etmiş oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2015 Perşembe, 12:18

Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez başka devletlerle yaptığı Gümrük Birliği Anlaşmasını revize etti. Bu revizenin Gerekçesi anlaşmanın diğer tarafı Türkiye’nin ısrarı. O ısrarın mimarının ise ihracatçı kimliğiyle 1 yılı aşkın zamandır Ekonomi Bakanlığı koltuğunda oturan Denizlili Nihat Zeybekci’nin olduğu ortaya çıktı.

Zeybekci, ihracatçıların yaşadığı sıkıntıların çözümü konusunda ortaya koyduğu taleplerin Türkiye için haklı nedenler olduğunu sıralayıp Avrupa Birliği’ni revizyon konusunda ikna etti. O tarihi anlaşma önce ki gün Bürüksel’de imzalandı. AB Komisyonu merkez binasında gerçekleştirilen imza töreninde AB’yi komisyonun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Türkiye’yi ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti.

İmza sonrası düzenlenen ortak toplantıda Zeybekci dönüm noktası niteliği taşıyan yepyeni bir süreci başlatmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek “Dünyada hız kazanan bölgesel entegrasyonlar ve Türkiye’nin ihtiyaçları, Gümrük Birliği’nin günümüz koşullarına uyarlanmasını zorunlu kılıyor” diye konuştu.

AB ile Gümrük Birliği’ni daha adil ve verimli bir yapıya kavuşturmak için ilk adımı attıklarını anlatan Zeybekci, “Çizdiğimiz çerçeve ile Gümrük Birliği’ni 20. yılında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz için yepyeni bir evreye taşımaya karar verdik” diye devam ediyor. Güncellenme sürecindeki çalışmalar ile ABD ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapma veya Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) taraf olma çalışmalarının örtüştüğünü belirten Zeybekci, “Sürecin başarı ile tamamlanması, ülkemizin TTIP’nin parçası olmasını da kolaylaştıracak. 2023 hedefleri ile devler liginde yer almak isteyen Türkiye, TTIP sürecine mutlaka dahil olmak isteyecektir. TTIP’ye katılım için AB’nin desteğini almak da bizim için çok önemlidir” dedi.

Anlaşma sayesinde AB’nin danışma ve karar alma mekanizmalarında Türkiye daha etkin rol sağlayacak.

Serlbest Ticaret Alaşması kapsamında yaşanan birçok sıkıntı kalıcı bir çözüm bulacak.

Karayollarında kotalar kalkacak.

AB ile ticari ilişkiler bu kapsamda tarım, kamu alımları ve hizmetleri alanlarında da daha geniş serbestlikler kazanacak.

Revizyon Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’na dahil olmasının da önünü açıyor.

AB ile Gümrük Birliği anlaşması Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde, 13 Aralık 1995 tarihinde Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile imzalanmıştı.

Türkiye 1 Ocak 1996 tarihinde Gümrük Birliği’ne girmişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı