REKLAMI GEÇ

“Çorum’da leblebi üretilmiyor, sadece işleniyor”

“Çorum’da leblebi üretilmiyor, sadece işleniyor”

Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, Serinhisar’ın, Türkiye’deki leblebi üretiminin yüzde 80’nini karşıladığını belirterek, leblebisiyle ünlü Çorum’da aslında leblebi üretimi olmadığını, orada sadece leblebinin işlendiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2011 Pazartesi, 17:16

Leblebinin başkenti olarak bilinen Denizli’nin ilçesi Serinhisar’da, 10.Serinhisar Kültür Sanat ve Leblebi Festivali’nin29 ile 31 Temmuz tarihleri arasında düzenleneceği açıklandı. Denizli Gazeteciler CemiyetiBasın Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, Serinhisar ve leblebinin tanıtımı için bu festivali düzenlediklerini belirtti.

“22 çeşit leblebi üretiyoruz”
Bu sene leblebinin, çok yağmur yağması nedeniyle nohut üretiminin düşmesinden dolayı, daha pahalıya satılacağını söyleyen Başkan Gemi, ilçede 200’e yakın imalathane ve bin kişiye yakın işçiyle, günlük 80 ile 100 ton arasında leblebi ürettiklerini ifade etti. 10 yıl önce sarı ve beyaz leblebi olmak üzere sadece 2 çeşit leblebi ürettiklerinin altını çizen Başkan Gemi, bu yıl 22 çeşit leblebi ürettiklerinin söyledi.

“Çorum’da leblebi üretilmiyor sadece işleniyor”
İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Mersin başta olmak üzere tüm Türkiye’ye leblebi gönderdiklerinibelirten Gemi, ilçenin büyük bölümünün leblebi üretiminden geçindiğini dile getirdi. Çorum leblebisi diye bir şeyin olmadığını hatırlatan Başkan Gemi, “Çorum’da leblebi üretilmiyor. Çorum’da sadece leblebi çeşitlendiriliyor. Çorum’a leblebi Serinhisar’dan, Kütahya Tavşanlı, Kula ve Tavas’a bağlı Kızılca’dan gidiyor. Çorum’da üretim yok. Onlar sadece belki çikolatalı ve şekerli olarak çeşitlendiriyor olabilir” diye konuştu.

“Üretim ve ihracatta artış var”
Serinhisar leblebisinin tesciliyle birlikte, leblebi üretimi ve ihracatında hatırı sayılır artış olduğunu kaydeden Başkan Gemi, ileride bu durumun daha da iyi olmasını beklediklerini söyledi. “Asıl leblebiyi biz veriyoruz” diyen Gemi, “Adıyla ünlü sanılan leblebi fabrikaları, sadece bunun işlemesini yapıyor. Asıl leblebiyi biz üretiyoruz. Türkiye’nin her tarafında da adımız mevcut, bizi biliyorlar. Biz, Türkiye’deki leblebi üretiminin yüzde 80’nini karşılıyoruz” dedi.

Festival 3 gün sürecek
Festivalin 3 gün süreceğini ve canlı geçeceğini söyleyen Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, 29 Temmuz Cuma günü, açılış töreninin ardından, Azerbaycan Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin olacağını ve sonrasında Serpil Efe’nin konser vereceğini söyledi. Festivalinikinci günü, Grup Ayna’nın konseri olduğunu belirten Gemi, üçüncü gün trap ve tek kurşun atışlarının olacağını kaydetti. Gemi, “Herkesi festivalimize bekliyoruz, mutlaka leblebimizden tatsınlar” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı