REKLAMI GEÇ

DENİB ihracatı rekor kırdı

DENİB ihracatı rekor kırdı

DENİB Başkanı Kocasert, Ağustos’un, en yüksek miktarda ihracat yapılan ay olduğunu belirterek, “Denizli ihracatı da artan kurlarla beraber, Ağustos ayında başarılı bir performans sergiledi. DENİB ihracatı da Ağustos ayında rekora imza attı” dedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Eylül 2011 Cuma, 15:03

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

“İhracat artışı üçüncü bayramı yaşattı”
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) rakamlarına göre, Ağustos 2011’de, ihracatın geçen Ağustos aylarına göre rekor kırdığının belirlendiğini ve bunun sevindirici bir haber olduğunu belirten DENİB Başkanı Kocasert, “Bu artış, ihracatçılarımızın azim ve kararlılığının, aynı zamanda ihracat seferberliğinin en güzel göstergesidir. Ağustos ayı ihracatında yaşanan bu artışın önemli göstergelerinden birisi olan dolar kurunun rekabetçi konuma gelmesi, ihracatımızı artırdığı gibi, ithalatımızı da azaltacaktır. Ağustos ayında gerçekleşen bu artış, bizlere Ramazan Bayramı, Zafer Bayramı ile birlikte üçüncü bayramı yaşattı.

“DENİB ihracatı rekor kırdı”
DENİB ihracatının da Ağustos ayında bir rekora imza attığını dile getiren Kocasert, “Denizli ihracatı da artan kurlarla beraber, Ağustos ayında başarılı bir performans sergiledi. Denizli, Türkiye geneli iller sıralamasında ilk 10 il içerisinde 8. sıradaki yerini bu ay da korudu.
Birliğimiz kayıt rakamlarına göre, Ocak-Ağustos 2011 döneminde 1 milyar 159 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Aynı dönemin geçen yıla göre artış oranı yüzde 37 oldu. 2011 yılı Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 25’lik artışla 161 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde olduğu gibi, Denizli ihracatında da Ağustos ayı, en yüksek ihracat yapılan ay oldu” diye konuştu.

“Bu, yeni bir rekorun işareti”
Türkiye ihracatını da değerlendiren Kocasert, “Türkiye geneli Ağustos ayı ihracatı, bir önceki aya göre yüzde 29.89 oranında artarak 11 milyar 78 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın Ağustos ayına göre, 1 iş günü daha eksik olmasına rağmen Ağustos 2011’de gerçekleştirilen bu ihracat, ilk sekiz ayda ihracatın yüzde 21.63 oranında artarak, 88 milyar 550 milyon dolara ulaşması, son 12 aylık ihracatın yüzde 17.48 oranında artarak, 129 milyar 628 milyon dolar olması, ihracatta yeni bir rekor kırılacağının işareti olarak görülmektedir” dedi.

“Döviz kurları daha rekabetçi seviyelere ulaştı”
Türkiye’nin, orta ve uzun vadeli bakış açısıyla hareket ederek, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandıracak adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini ifade eden Kocasert, “Merkez Bankası’nın politikalarında yaptığı değişiklikler ile Türkiye’nin sıcak para cenneti olmaktan hızla çıkmasını son derece olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Ayrıca, faizlerin indirilmesiyle birlikte döviz kurları daha rekabetçi seviyelere ulaşmıştır” dedi.

“Dövizde yaşanan gelişmeler kalıcı olmalı”
Merkez Bankası’nın yürürlüğe koyduğu politikaları olumlu bulduklarını ve sanayide yapısal bir dönüşüme destek vermesini beklediklerini dile getiren Kocasert, “Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonrasında, döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin, kalıcı olabildiği takdirde, hem Türkiye’nin ihracatına olumlu yansıyacağına hem ithalatı dengeleyerek, cari açık sorununun kontrol altına alınmasına faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı