REKLAMI GEÇ

Denizli’den Rusya’ya direkt ihracat

Denizli’den Rusya’ya direkt ihracat

Denizli İl Kontrol Laboratuvarı’nda incelemelerde bulunan Vali Erkmen, yaş sebze ve meyve ihracatçılarına müjde verdi. Vali Erkmen “Denizli, Rusya Federasyonu’na ihraç edilen yaş sebze ve meyveler için direkt çıkış kapısı oldu” dedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2009 Perşembe, 16:42

Vali Yavuz Erkmen, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte, Denizli’nin, ihracat yapan tarım üreticileri için, özellikle Rusya Federasyonu’na ihraç edilen yaş sebze ve meyveler için direkt çıkış kapısı olmasını sağlayan Denizli İl Kontrol Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Vali Erkmen, Denizli’de ihracat potansiyeli yüksek olan birçok ürün yetiştirilmekle birlikte, son yıllarda özellikle yaş meyve ve sebze üretiminde büyük artışlar kaydedildiğini söyledi.

Denizli’nin, Rusya Federasyonu dışındaki tüm ülkelere, bitkisel ürün ihracatında Bitki Sağlık Sertifikası ve Gıda Sağlık Sertifikası düzenlemede tam yetkili olduğunu hatırlatan Erkmen, “Denizli’nin Rusya Federasyonu’na yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında Geçici Bitki Sağlık Sertifikası düzenleme yetkisi bulunmadığından, ihracatçılar ürünlerin çıkışını bakanlığımız tarafından ihracat kapısı olarak yetkilendirilen 10 ilden birinden ihracatlarını gerçekleştirmekteydiler. İhracat işlemlerinde yaşanan zaman kaybı ve benzeri zorluklar nedeniyle Rusya’ya yaş sebze ve meyve gönderen ihracatçılar, ilimizden ürün almada pek istekli davranmamakta, bunun sonucunda da üreticiler mahsullerini zaman zaman değeri pahasına satamamaktan ekonomik kayba uğramaktaydılar. Valiliğimiz İl Özel İdaresi bütçesinden tahsis edilen 478 bin TL ödenek ile İl Kontrol Laboratuvarı’na pestisit kalıntı analizlerinde kullanılmak üzere LC/MS/MS cihazı alımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca aynı ürünlerde ağır metal analizlerinin yapılabilmesi için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı genel bütçesinden sağlanan 136.290 TL ödenek ile ICP-OES cihazı satın alınmıştır. İl Kontrol Laboratuvarımıza, bu cihazların da kazandırılmasıyla ilimiz ve bölgemiz üreticileri ile ihracatçılarımız için gerekli olan laboratuvarımız tam donanımlı hale getirilmiştir” dedi.

Erkmen, “Denizli Valiliğimizce, İlimiz üreticilerinin ve ilimizden ürün alan müteşebbislerimizin ihracat işlemlerinin kolaylaştırılmasını sağlamak için İl Tarım Müdürlüğümüzün, Gümrük Müdürlüğümüzün ve İl Kontrol Laboratuvarı’nın tam yetkilendirilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na 5 Haziran 2009 tarihinde müracaatta bulunulmuştur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Valiliğimizin başvurusunu değerlendirerek olumlu bulmuş, ihracat yetkisi olan 10 ile ilave olarak Denizli İl Tarım Müdürlüğü ve dolayısıyla Gümrük Müdürlüğü’nü 18 Haziran 2009 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu’na yaş sebze ve meyve ihracatında da yetkilendirmiştir” dedi.

Vali Erkmen, “ISO 17025 kapsamında 10 analizde akredite olan TKB Denizli İl Kontrol Laboratuvarı’nda yeni alınan cihazlarla ilgili personel eğitimi, standart yüklemeleri, kalibrasyon ve akreditasyon çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanmasına müteakip İl Kontrol Laboratuvarı’nın da yetkilendirilmesi Valiliğimizce takip edilecektir.
Laboratuvarımızın gerektirdiği malzeme alımındaki destek için İl Özel İdaresine ve Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne, ayrıca Rusya Federasyonu’na ihracat yapılabilmesi için gerekli ilgi ve desteği olan başta Tarım ve Köyişleri Bakanımız M. Mehdi Eker, Devlet Bakamınız S. Aliye Kavaf ve ilimiz milletvekillerine teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı