REKLAMI GEÇ

DENİZLİLİ İHRACATÇIYI AVRUPA TEDİRGİN EDİYOR

DENİZLİLİ İHRACATÇIYI AVRUPA TEDİRGİN EDİYOR

Denizli’nin ihracatı geçen yıla göre yüzde 35 arttı. İhracatçı pamuk ve kurdan memnun ama sipariş azlığı düşündürüyor. DENİB Başkanı Kocasert, “Özellikle Avrupa’nın tatil dönemi olduğu için siparişlerde durgunluk var. Bunda Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik darboğazın da etkisi var” dedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2011 Salı, 15:34

Denizli’nin ihracat artışı bu yılın ilk ayından itibaren artışını iki haneli rakamlarla sürdürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kayıtlarına göre Denizli’den bu yılın ilk yedi ayında geçen yıla göre yüzde 35 artarak 1 milyar 609 milyon dolara yükselirken, Denizli İhracatçılar Birliği’nin kayıtlarına geçen yıla göre yüzde 39 artarak 998 milyon dolara yükseldi. Pamuk fiyatları ve döviz kurundan memnun olan ihracatçıları özellikle Avrupa pazarında siparişlerin azalması, Avrupa ve ABD kaynaklı kriz beklentisi tedirgin ediyor.

1 MİLYAR DOLAR SINIRINDAYIZ
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Birliği’nin kayıtlarına göre Denizli’nin temmuz ayında en fazla ihracat yapan 6. il olma başarısı gösterdiğini, yedi aylık ihracatının geçen yıla göre yüzde 35 artarak 1 milyar 609 dolara yükseldiğini söyleyen Süleyman Kocasert, “Denizli İhracatçılar Birliği olarak bizim kayıtlarımızdan geçen ihracat ise geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 39 artarak 718 milyon dolardan 998 milyon dolara yükseldi. Birlik olarak 1 milyar dolar sınırındayız. Bu ihracatın yüzde 74’ünü tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı oluşturuyor. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatımız ise geçen yıla göre yüzde 34 arttı ve 552 milyon dolardan 739 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracatımızın yüzde 74’ünü AB ülkelerine yapıyoruz” dedi.

EYLÜL AYINDA BU DURUMU AŞARIZ
İhracatın artmasına rağmen tekstil ve konfeksiyon sektöründe adet bazında düşüş olduğunu söyleyen Kocasert, ihracatçılar olarak pamuk fiyatları ve kurdaki yükselişten memnun olduklarını ancak siparişlerde düşüş olduğunu belirtti. Kocasert, “Özellikle yaz döneminde Avrupa’nın tatil dönemi olduğu için siparişlerde durgunluk var. Bunda Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik darboğazın da etkisi var. ABD ve Avrupa kaynaklı global kriz beklentisi de alıcı firmaların stok yapmamasına neden oluyor. Eylül ayından itibaren siparişlerdeki durgunluğun da aşılacağını bekliyoruz” diye konuştu.

KURLARDA DALGALANMANIN ÇOK DİK OLMAMASI BEKLENTİSİNDEYİZ
İhracatçılar Birliği olarak Türk ekonomisin en zayıf noktasının cari açık olduğunu daha önce de dile getirdiklerini, bu tespitlerinin zaman zaman eleştirildiğini belirten Kocasert, “Cari açık konusunda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Cari açığın en yüksek noktada olduğunu düşünüyoruz. Cari açığın kurlardaki son aylardaki yükselişle önümüzdeki aylarda geriye doğru seyredeceğini bekliyoruz. İhracatçılar olarak kurlarda dalgalanmanın çok dik olmaması beklentisindeyiz. Şu an kurlar iyi seyrediyor. Bizim öngörümüz euroda 2.2-2.5 dolarda ise 1.5-1.7 bandıdır. Bu bant ihracatçı için rekabetçi ve avantajlı bir noktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı