REKLAMI GEÇ

Denizli’nin coğrafi işaretli 14 ürünü AB’den de tescil alabilmek için yolculuğa başlıyor

Denizli’nin coğrafi işaretli 14 ürünü AB’den de tescil alabilmek için yolculuğa başlıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bölgelerin öz değerlerini koruma altına almaları için başlattığı “Coğrafi İşaret” çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar 14 ürün Denizli’nin ismi altında tescillendi. Fakat bu tescil, sadece yurtiçini kapsıyor. Denizli Valiliği ve Güney Ege Kalkınma Ajansı, bu ürünlerin Avrupa’da da tescillenmesi için çalışma başlatıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2023 Cuma, 11:20

Denizli’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Coğrafi İşaret” özelliği kazandırılan 14 ürün var. Denizli Kebabı, leblebisi, kekiği, Tavas Baklavası, Kale Biberi, Çameli Fasulyesi gibi 14 farklı ürün Denizli’nin ismiyle tescillendi. Bu, Denizli ismiyle tescillenen ürünlerin başka bir isimle sahiplenmesini engelliyor. Fakat bu belge, sadece yurt içinde geçerli. Uluslararası alanda bir koruma sağlamıyor.

Ürünlere uluslararası değer kazandırılması amacıyla Denizlili kurumlar harekete geçti. Denizli Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu, Denizli Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) arasında protokol imzalandı.

Ortak yürütülecek proje kapsamında; Denizli’de Coğrafi İşaret tescili olan 14 ürün için “Coğrafi İşaret Uluslararası Tescil Sistemleri ve Başvuru Formları” hazırlama eğitimi verilecek.

Projenin danışmanlık hizmeti aşamasında ise, “Uygulamalı AB Coğrafi İşaret Tescil Dosyası Örneği Oluşturma” danışmanlığı verilmesi planlanıyor.

Çalışmalar sonucunda 14 ürünün Avrupa’da da tescillenmesi sağlanacak. Ayrıca bu Denizli’nin önem verdiği yeme içme turizmine de (gastroturizm) katkı sağlayacak.

Türk Patent ve Marka Kurumu, özellikle belediyelerin başvurusu ile bugüne kadar Denizli’de 14 ürüne coğrafi işaret verdi. Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri şöyle:

-Babadağ Kekik Balı

-Buldan Bezi

-Buldan Kestanesi

-Denizli Kekiği

-Denizli Leblebisi

-Denizli Traverteni

-Denizli Çalkarası Üzümü

-Honaz Kirazı

-Kale Biberi

-Tavas Baklavası

-Çameli Elmalı Bezi

-Çameli Fasulyesi

-Çameli Kilimi

-İsabey Çekirdeksiz Üzümü

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı