REKLAMI GEÇ

Denizli’nin hayatı, pamuk ipliğine bağlı

Denizli’nin hayatı, pamuk ipliğine bağlı

DTO Başkanı Necdet Özer, pamuk ipliğine ithalatta geçici koruma önlemi uygulamasından biran önce vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde Denizli, gelecekte özel teşvik gerektirecek il konumuna düşecektir. Dış ve iç piyasalardaki ekonomik şartlara, kolu kanadı kırık giren iş adamlarımızın durumu, gerçekten de pamuk ipliğine bağlıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2008 Cumartesi, 00:00

Yerli iplik üreticilerini korumak için Bakanlar Kurulu’nca alınan anti damping uygulamasına tepkiler sürüyor. Kararı değerlendiren Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, ithal iplikteki anti damping girişimi ihracatçımızın ana ham madde girişini daraltarak, bez, havlu, örgü kumaş imalatına ağır darbe vurduğunu belirterek, “Eğer ipliğin ithalatına ek maliyet getiren bu düzenleme geri alınmazsa, zaman içersinde yukarıda adı geçen tüm mamulleri üretenlerin yok olması sureti ile ithal edilmesi söz konusudur” dedi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

‘İpliği işleyecek firmalar tehlike altında’

Anadolu’nun parlayan yıldızı niteliğindeki Denizli’nin işadamlarının üstündeki yükün taşınmaz hale geldiğini ifade eden Özer, Denizli’de ipliği işleyecek fabrikaların sürekliliğinin tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

‘Rekabet şartlarının çok gerisinde kaldık’

Özer, iç ve dış piyasadaki sert rekabetin üzerine, hatalı olan Teşvik Yasası nedeniyle yaşanan olumsuzlukların, düşük kur politikası ile birleşerek Denizli sanayicisini ağır bir şekilde yıprattığını ifade etti. Özer, “Elektrik zammı ve teşvikli illerde 2012 yılına kadar devam edecek olan elektrik teşviki ile Denizli, iç piyasadaki rekabet şartlarının çok gerisinde kaldı” dedi.

Özer, tüm bu olumsuzluklar Denizli ekonomisini sarsarken, bir de pamuk ipliğine ithalatta geçici koruma önlemi uygulamasına ilişkin alınan kararın, sektörü işin içinden çıkılmaz problemlerle baş başa bıraktığını söyledi. Özer, “Yıllardır Denizli’de istihdam sağlayan, fedakâr ve girişimci iş adamlarımızın bu duruma dayanacak gücü kalmamıştır” dedi.

‘Türkiye ekonomisi de ağır yara alır’

Dış ve iç piyasalardaki ekonomik şartlara, kolu kanadı kırık giren iş adamlarının durumunun,  pamuk ipliğine bağlı olduğunu ifade eden Özer, “Onlar zarar görür, hatta yok olursa yerli üreticiden ipliği kim satın alır? Aklımıza bile getirmek istemediğimiz iş yerlerinin kapanması durumunda, lokomotif sektörlerimizden biri olan tekstile paralel olarak Türkiye ekonomisi de ağır yara alabilir” diye konuştu.

‘Koruma önleminden vazgeçilmeli’

Teşvik Yasası’nın getirdiği çarpıklıktan dolayı, ilimizde korunacak iplik fabrikası da kalmadığını hatırlatan Özer, “Bu sebeple hükümetimiz acil olarak pamuk ipliğine ithalatta geçici koruma önlemi uygulamasından vazgeçmeli yerine daha kalıcı her iki tarafı da yıpratmayacak ve yine her iki tarafı kucaklayacak bir düzenleme getirilmelidir. İnanıyorum ki hükümetimiz Denizli’den gelen bu tepkilere duyarsız kalmayacaktır. Aksi durumda ilimiz sanayisinin ve ekonomik yapısının gereği Denizli, gelecekte özel teşvik gerektirecek il konumuna düşecektir” dedi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı