REKLAMI GEÇ

“İnşaat sektörünün önüne set çekildi”

“İnşaat sektörünün önüne set çekildi”

Denizli Ticaret Odası 13. Meslek Komitesi ve DTO Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Nafiz Öz, Denizli Belediyesi’nin inşaat sektörüne girmesi ve konut üretmesiyle birlikte, inşaat sektörünün önüne set çektiğini belirterek, “Denizli’de yıllardır konut üreten, taş üstüne taş koyan herkese saygı duyulması gerektiğine inanıyor, takdiri kamuoyuna sunuyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 22 Aralık 2008 Pazartesi, 01:00

Denizli Ticaret Odası 13. Meslek Komitesi ve DTO Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Nafiz Öz, Denizli Belediyesi’nin konut üretmesini eleştirdi. TOKİ’nin sadece dar gelirliler için konut üretmek yerine lüks konutlar üretmesini de eleştiren Öz, “Yıllardır her ortamda söylüyoruz. Devlet, belediyeler konut üretmesin diye. Ama nedense yönetimler kendi hesabını yaparak, bazı rantların peşinde koşarak, bizleri dinlemiyorlar” dedi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Devletin ve belediyelerin, alt yapı, genel proje üretip, konut üretimini de vatandaşa bırakması gerektiğini söyleyen Öz, “Devlet, konutu genelleştirmeyecek, özelleştirecek. Bu konutları da özel sektör müteahhitleri yap-sat ya da kat karşılığı, kişiler özel inşaat yaptırmak istiyorsa kendisi ve kooperatifler yapacak. Belediye, otobüsleri özelleştirilirken, çöp toplamayı özelleştirirken, kendi makam aracını özelleştirirken neden konutu genelleştiriyor. Bunu herkesin takdirine bırakıyorum” diye konuştu.

 

Dar gelirlilerin konut sahibi olabilmesi konusunun da çarpıtıldığını ifade eden Öz, “Bu konu tabi ki sosyal devlet anlayışıyla devletin işidir. Literatürde de yazıldığı şekli ile brüt maksimum 80 metrekarelik konutlar yapmak ile sınırlıdır. Ama ne yazık ki bizim belediyemiz 150 metrekarelik konutlar üreterek bu anlayışı bozmuştur. Müteahhitliğe soyunmuştur.

Büyük şehirlerde de TOKİ toplu konutlar değil, toplu konaklar yaparak bu anlayışa ortak olmuştur” dedi.

800. Yıl Konutları yapılmadan önce, Denizli Belediye Başkanı Zeybekci ile de bu konuyu konuştuklarını ve belediyenin sahaya çıkıp inşaatçılara gol atmaması gerektiğini söylediklerini belirten Öz, “Başkanımızda bize Denizli’de konut fiyatlarının çok yüksek olduğunu, bu derenin önüne bir set çekerek önleyeceklerini söylediler. Belediye arsa parası ödemiyor, proje parası ödemiyor, vergi ödemiyor, yapı denetim ücreti ödemiyor ve bu şekliyle haksız rekabet oluşturuluyor. Buna rağmen yapılan konutlar, piyasa fiyatlarının üstünde mal oluyor” dedi.

Mimarlar, mühendisler, hafriyatçılar, yapı denetim firmaları ve inşaat emekçilerinin önüne bu tür uygulamalarla set çekildiğini ifade eden Öz, “İnşaat sektörü gibi 300 değişik iş kolunun ekmek yediği çok sayıda çalışanın istihdam edildiği bir sektöre set çektiler. Sektörün bu hale gelmesinde başta merkezi hükümet olmak üzere, 800. Yıl Konutları’nı yaparak (1044 konut) inşaatçıları işsiz bırakan belediye sorumludur. Son zamanda yapılan ihale ile de 150 metrekarelik 108 adet lüks konut yaparak inşaatçılara bir darbe daha vurulmuştur. Bu sektörden ekmek yiyen bütün kesimleri karşısına alma pahasına tüm uyarılarımıza rağmen bu kararlar alınmıştır. Yapılan her güzel şeyin ve Denizli’ye bir çivi çakan herkesin yanındayız. ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetiyle bu işlerin yürümediği bir kez daha görülmüştür. Sektörün dengesini bozan bu yanlış uygulamalar sayesinde maddi ve manevi kayba uğrayan meslektaşlarımıza, işsiz kalan insanlarımıza bu durumu nasıl anlatacaklarını çok merak ediyorum. Denizli’de yıllardır konut üreten, taş üstüne taş koyan herkese saygı duyulması gerektiğine inanıyor, takdiri kamuoyuna sunuyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı