REKLAMI GEÇ

İSTİHDAMDA TARİHİ REKOR

İSTİHDAMDA TARİHİ REKOR

Dünyayı sarsan 2008 ekonomik krizin ardından 155 binden 129 binlere kadar düşen Denizli istihdamı, tarihi bir rekora imza attı. Kriz döneminde binlerce işçi kaybeden Denizli’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na kayıtlı çalışan sayısı 158 bin 842’ye ulaştı.

/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2011 Salı, 15:43

Tüm dünyayı kasıp kavuran ekonomik krizle birlikte Mayıs 2008’de Denizli SGK’ya kayıtlı 155 bin 800 olan çalışan sayısı Haziran 2009 dönemine kadar dip yaparak 129 bin 352’ye düştü. Bu tarihten sonra ekonomik krizin yaralarını sararak hızlı bir kalkınma içine giren Denizli’de istihdam sayısı giderek artarken, Ocak 2011’de kayıtlı çalışan sayısı 154 bin 832’ye yükseldi. İstihdam rakamları 2011 yılında her ay artışını sürdürürken, yılın ilk 5 ayında ise Denizli’de SGK’ya kayıtlı çalışan sayısı tarihi bir rekora imza atarak 158 bin 842’ye ulaştı. Denizli’deki istihdam sayısının giderek artması yüzleri güldürürken, bunun kent ekonomisinin eski günlerine yeniden döndüğünün işareti olarak algılandı. Öte yandan Denizli Ticaret Odası’na (DTO) kayıtlı açılan ve kapanan işletmelere bakıldığında ise istihdam rakamlarındaki yükselme ile doğru orantılı olarak olumlu tablonun sürdüğü görüldü. Ocak-Temmuz 2011 döneminde 678 hakiki şahıs, 339 limitet şirket ve 55 anonim şirket olmak üzere bin 80 işletmenin açıldığı ifade edilirken, aynı tarihler arasında 428 işletmenin kapandığı işaret edildi.

İstihdam tekstil dışında artıyor
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, 2008 yılından sonra Denizli’deki istihdam artışının önemli bir noktaya geldiği günün yaşandığını işaret ederek, çalışan sayısının 159 bine yaklaştığını söyledi. Keçeci, “Denizli’de özellikle tekstilin dışında genişleyen ve gelişen sektörlerin büyümesi istihdam artışının en büyük sebebi olmuştur. İnşaat ve gıda sektöründe Denizli’de son zamanlarda önemli istihdam artışları söz konusudur. Temennimiz bu rakamın önümüzdeki zaman içerisinde daha yüksek rakamlara ulaşmasıdır” dedi. Keçeci, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ancak AB’deki krizin ihracatımıza etkisinin ne kadar büyük olacağını düşünüyorsak istihdamda da o kadar ilgilidir. İşletmelerimizdeki ihracatla gelen taleplerin işletmelerimizin kapasite kullanım oranlarını yükseltmesine ve ona bağlı olarak istihdam artışına sebep olmuştur. Bu olayın aksi durumunda istihdamı kapasite kullanım oranları etkileyecektir. O nedenle ihracatımızı iyi takip etmeliyiz.”

Siyasi istikrar işsizliği düşürüyor
DTO Başkanı Necdet Özer ise, istihdamdaki artışın ekonominin hızlandığının göstergesi olduğunu söyledi. Başkan Özer, “Türkiye’de faaliyet gösteren bütün sektörlerde bir hareketlenme var. Bu hareketlenme de iş bulma konusunda büyük kapılar açıyor. Ekonominin canlanması ile birlikte iş piyasasında istikrarlı ve olumlu havanın sürmesi işsiz sayısını da hızla azaltıyor. Önümüzdeki süreçte işsiz sayısında daha ciddi düşüşlerin olacağına inanıyorum” diye konuştu. Türkiye’de işsizliğin giderilmesine yönelik yapılan projelerin kendini gösterdiğini kaydeden Özer, “Siyasi istikrar sürdüğü sürece işsiz sayılarında bir artış yaşanmayacaktır. İş dünyasının sarsılmadan varlığını sürdürmesi için siyasi istikrar şart” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı