REKLAMI GEÇ

“KAFANIZA GÖRE AF YA DA CEZA YASASI KOYMAMALISINIZ”

“KAFANIZA GÖRE AF YA DA CEZA YASASI KOYMAMALISINIZ”

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, banka kredilerinin yeniden yapılandırılması konusunun fazla istismar edildiğini belirterek, “Kafanıza göre af veya ceza yasaları koymamalısınız” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2010 Salı, 19:42

İş Bankası yönetimi, Denizlili sanayicilerle buluşmak ve kredi konusunda bilgi alışverişinde bulunmak üzere Denizli’ye geldi. Denizli Sanayi Odası’nı ziyaret eden TBB (Türkiye Bankalar Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Yönetim Kurulu üyeleri, DSO Başkanı Müjdat Keçeci ile bir süre görüştü.

“Sorunmuş gibi gösterilen DEBA
ile yılların yapılandırmasını yaptık”
Özince, yaptığı konuşmada, “Kredi yapılandırmasına gelince, kredi yapılandırması özellikle benim bankamın çok uzun yıllardır yaptığı bir şey. Öyle yapılandırma örnekleri verebilirim ki size, yani şu şehirde uzun yıllardır sahipliğini yaptığımız kuruluşlar, hissedarı olduğumuz bazı kuruluşlar dahi, İş Bankası’nın kredi yapılandırmasıyla bu duruma gelmiştir. Örneğin; Göveçlik İplik Sanayi, Colossae Otel, başka örnekler de verebilirim. Hatta burada sorunmuş gibi gösterilen DEBA ile yılların yapılandırmasını yaptık” dedi.

“İş Bankası’nın kredi yapılandırma rekoru var”
Özince, “Politika güdük. Misyonumuz bu; gücümüzün yettiğince iyi niyetli, borcunu ödemeye niyeti imkanı olan borçluyu, gücümüz yettiğince desteklemek. Gücümüz neyle bağdaşıktır? Bize vatandaşın emanet ettiği ve sermayeyle ilgili bağdaşıktır. Bütün ekonomik güç de bize ait değildir. Ben size bizim rakamlarımızla ilgili bilgi vereyim. İş Bankası’nın bugün 2 milyar liranın üzerinde yeniden yapılandırılmış krediyle sanırım sektörde bir rekoru var. Bu banka kadar sorunlu kredisi olan banka yok Türkiye Cumhuriyeti’nde. Sorunu idare etmek kabiliyetimizde var. Bununla övünmek marifet değil. Yani Türkiye sorunlu işleriyle, sorunlu işleri nasıl yapılandırdığıyla övünmeyip, önüne bakmalıdır. Sorunu olanlar, ilk sorununu önce kendileri halletmelidir. Sorunu olanların sorunlarını hepimiz sahiplenmek istiyorsak, toplumumuzun kimliğinde, karakterinde örfünde olan hususları ilk önce hatırlayalım. Hani komşusuna yardımcı olmak, ihtiyaç sahibine yardımcı olmak… Hani devletten beklemeyelim, ihtiyaç sahibine yardımcı olmayı önce birbirimize imece usulü elden geldiğince yardımcı olalım. İş Bankası’nın 2 milyar 150 milyon civarında yapılandırılmış kredisi var. Bu yaklaşık 264 bin müşteridir. Bunun 250 bini bireysel, 12 bini ticaridir. Biz bu yapılandırmayla ilgili yüzde 75’lik bir performansı idare edebiliyoruz. Yani işte burada da bütün mesele bir bankanın sahipliğinden yönetimine, sermayesine kadar olan dengeleri ve tahammül kabiliyeti söz konusudur, önemlidir” diye konuştu.

“Yapılandırma tarafların rızasıyla olmalı”
Yapılandırmanın, tarafların rızasıyla olması gerektiğini ifade eden Özince, “Yapılandırma, af yasaları çıkartılarak suç işleyenleri, zarar görenlere sormadan affetmeye benziyor. Ben, ticari yapılandırmaya İş Bankası’nın hiçbir kural kaide olmasa bile daima açık olduğunu söylüyorum. Yeter ki borçlunun borcunu ödemeye niyeti ve gücü olsun. Ha bunların bütün ötesinde de borç problemi olanların, toplumun ve finans sektörünün çok küçük bir bölümünü teşkil ettiğinin de bunun tamamının da iş hayatını etkileyecek şekilde, hepimize yaygınlaştırılmaması olduğunu gerek duyuyorum. Bu konunun biraz fazla istismar edildiğini ve üzerinde fazla yorum yapıldığını düşünüyorum. Ticari hayatta bütün borçlar bankalara değildir. Tüccarlar ve sanayicilerin birbirine borcu olur. Bunu nasıl yöneteceğini taraftarlar zaten bilir. Ama burada borçluyu ve alacaklıyı koruyacak hukuki sistemde Türkiye gibi ciddi gelişmiş liberal anlayışlı uluslar arası standartta olmak durumdadır. Siz kafanıza göre af ya da ceza yasaları koymamalısınız. Koyarsınız takdirde işte ülkenizde yerli ya da yabancıyı müteşebbisi caydırmış endişelendirmiş olursunuz” dedi.

“Camın anavatanı Denizli’dir”
Daha sonra Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Özince’ye özel elle yapılmış Çeşm-i Bülbül hediye etti. Özince, hediyesini aldıktan sonra, “Bunu bütün dünyaya duyurun. Cam el işçiliğinin sadece Paşabahçe’de olduğu zannediliyor. Camın anavatanı Denizli’dir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı