REKLAMI GEÇ

KANUNU DEĞİŞTİRİRSENİZ, İŞ BARIŞI ÖRSELENİR

KANUNU DEĞİŞTİRİRSENİZ, İŞ BARIŞI ÖRSELENİR

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda hedeflenen değişiklikler Türkiye’yi zorlar ve iş barışını örseleyebilir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 18 Ekim 2011 Salı, 16:19

Keçeci, önümüzdeki dönemde Meclis gündemine gelmesi söz konusu olan Sendikalar Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklerden, ‘bir iş yerinde birden fazla sendikanın faaliyette bulunmasına imkan tanıyan hükmün, “iş barışını tehdit edeceğini” ileri sürdü. Bir iş yerinde ancak bir sendika olabileceğini savunan Keçeci, “Bunun aksi, yani birden çok sendikanın yetki alması, toplu sözleşme yapmaya kalkması, kargaşa yaratır. Aynı iş yerinde birden fazla sendika kaosa davetiye çıkarır. Toplu sözleşmelerde farklı sendikalarla yapılacak anlaşmalar, sendikalar arası çekişmeye yol açarak, bizzat sendikalara da zarar verebilir” diye konuştu.

Yeni yasa taslağında yer alan bir başka değişikliğin “işkolu barajı” ile ilgili olduğunu belirten Başkan Keçeci, şunları söyledi: “Toplu iş sözleşmesi imzalamaya yetkili sendikanın belirlenmesinde aranan yüzde 10 iş kolu barajının binde 5’e çekilmesi öngörülmektedir. Bu keyfiyet sonucunda az sayıda işçi ile sendika kurulabilmesine imkan tanınması, çok sayıda küçük ölçekli sendikanın doğmasına yol açabilecektir. İşverenler sendikalar söz konusu olduğunda, tek ve güçlü bir muhatabı karşılarında görmek isterler. Buna ek olarak büyük ve güçlü sendikalar, işçilerin haklarını daha iyi koruyabilecekleri gibi, onlara daha iyi imkanlar da sağlayabilirler.”

Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda hedeflenen değişikliklerin Türkiye’yi zorlayacağını ve iş barışını örseleyeceğini dile getiren Keçeci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümetimizden istirhamımız, bu düzenlemenin aceleye getirilmemesi ve başta işveren ve işçi temsilcileri olmak üzere tüm toplumsal kesimlerin biraraya gelerek, tartışmalı maddeleri masaya yatırmasıdır. Belli bir uzlaşma sağlandıktan sonra, sendikalar ve toplu sözleşmeyle ilgili düzenlemenin kanunlaştırılmasıdır”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı