REKLAMI GEÇ

Madencilik sektörü üretim endeksi azaldı

Madencilik sektörü üretim endeksi azaldı

DTO Başkanı Özer, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü üretim endeksindeki yüzde 11.4’lük azalmanın, taş kömürü üretimindeki düşüşten kaynaklandığını söylerken, DSO Başkanı Keçeci ise düşüşün enerji ve işçiliğin pahalı olmasından kaynaklandığını, 2011 yılında da bu düşüşün süreceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 9 Aralık 2010 Perşembe, 17:36

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Ekim ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarındaki madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki yüzde 11.4 azalma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Denizli’de mermer ve traverten üretiminin ve ihracatının gün geçtikçe artarak devam ettiğini söyledi. Madencilik sektöründeki düşüşün taş kömürü üretimindeki düşüşten kaynaklandığını bildiren Özer, “Enerji kullanımı olarak doğal gaz gibi çevreyi kirletmeyen enerjilerin kullanımına yöneldiği için de bu düşüş normal. Kömürün kullanım alanında düşüş var” dedi.

“DÜŞÜŞ SÜRER”
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki üretim endeksinde yüzde 11.4’lük bir düşüşün olmasının enerjinin ve işçiliğin pahalı olmasından kaynaklandığını, 2011 yılında da bu düşüşün süreceğini söyledi. Taş ocaklarındaki üretim düşüşünün nedeninin geçmiş yıllarda mermer ve travertenlerde üretilmiş ve sonlandırılmış ürünler olarak satın alınıyorken, bugün blok halinde satma olduğunu belirten Keçeci, “Daha önceki yıllarda ince plaklar halinde satılan ürünler, şimdi bloklar halinde satılıyor. Bunun da sebebi özellikle mermer sektöründe enerjinin, elektriğin, akaryakıtın ve işçiliğin pahalı oluşu. Aynı ürünleri blok olarak götüren Çinliler, kendi ülkelerinde ucuz elektrik, ucuz işçilikle daha ucuz şartlarla üretebiliyorlar. Bu nedenle üretim ülkemizde ve bölgemizde düştü. Bu düşüş 2011’de de devam edecektir. Düşüşteki faktörler dış faktörlerdir. Çıkarılan kaliteli mermerlerimizi blok olarak katma değer üretmeden satıyoruz. Katma değer üretmeden sattığımız için bunların üretim değerleri dolar bazında önemli ölçüde düşüyor. Sebebi tamamen üretim zorlukları. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki üretim endeksinde yüzde 11.4’lük bir düşüşün olması enerjinin, işçiliğin pahalı olmasından kaynaklanıyor, 2011 yılında da bu düşüş sürer” dedi. Madenciliği Türkiye’nin yeraltından çıkan zenginlik olarak nitelendiren Keçeci, “Nihai ürün yapan üreticilerimize destek verilmesi, yapılan ihracatın da desteklenmesi gerekiyor. Hem katma değeri yüksek ürünler üretilsin hem de elimizdeki yeraltı zenginliklerimiz para olarak daha büyük değerlere gelsin” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı