REKLAMI GEÇ

Mermer ihracatında artış

Mermer ihracatında artış

Türkiye’de traverten mermerin ana merkezi olan Denizli’de, ekonomik krizin ardından mermer ihracatı üst seviyelere çıkmaya başladı.

/ DENİZLİHABER / 16 Haziran 2009 Salı, 21:46

Türkiye’de traverten mermerin ana merkezi olan Denizli’de, ekonomik krizin ardından mermer ihracatı üst seviyelere çıkmaya başladı. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, tekstilin ardından Denizli’nin ana üretim ve ihracat kalemini oluşturan mermer sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri, mermer ocaklarını ve üretim tesislerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve mermercilerin sorunlarını dinledi. Vali Erkmen ve beraberindeki heyet, özellikle mermer sektöründe taşımacılığı kolaylaştıracak olan ve Kaklık Beldesi’nde kurulan Denizli-İzmir, Denizli-Afyonkarahisar arası Lojistik Merkezi’nde de incelemelerde bulundu. Dünyada ve ülkemizde traverten mermer üretiminde önemli bir yere sahip olan Denizli traverten mermer sanayi, yaşanan ekonomik krizin ardından canlanmaya başladı. Sadece Türkiye’de değil, dünyaca ünlü yapılarda kendine yer edinen ve ismini duyurmayı başaran Denizli traverten mermeri, Türkiye ekonomisinde de ayrı bir yer tuttuğu belirtildi.< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, ekonomik krizin ardından ihracatın üst seviyelere çıktığı mermer üretim sanayi tesislerini ve mermer ocaklarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Denizli’nin ve Türkiye’nin mermer üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların tesislerini ziyaret eden Vali Erkmen, mermerin üretim aşamalarını inceledi. İnceleme gezisine, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Honaz Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Durmuş Saridoğan, Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş ve Kocabaş Belediye Başkanı Muzaffer Taşgeldi ile Denizli Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Çelikkol katıldı.

Vali Yavuz Erkmen, yapılan inceleme gezisini değerlendirerek, mermer sektörünün Denizli’de tekstilden sonra gelen ana sektör olduğunu, son yıllarda da mermer sektöründe ciddi gelişmelerin yaşandığını söyledi. Mermer sektöründe geçtiğimiz yıl 250 Milyon Dolar ihracat olduğunu vurgulayan Vali Erkmen, bu rakamın dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisi ile bu yılbaşlarında düşüş yaşanmasına rağmen, geçtiğimiz iki aydır tekrar hareketliliğin başladığını ve yılsonunda ulaşacağı ihracat rakamı ile İlimiz için önemli bir ihracat kalemi olacağını söyledi. Vali Erkmen, bugün yaptığı inceleme gezisi ile ilgili olarak çalışmaları yerinde gördüklerini, sektörde faaliyet gösteren mermercilerin sorunlarını dinleme fırsatı bulduklarını, tespit edilen sorunların maddeler halinde dernek tarafından kendisine iletileceğini, sorunların da ilgili Bakanlıklara iletileceğini açıkladı. İşletmelerin ve ocakların bulunduğu yerlerde yol sorunu olduğunu söyleyen Vali Yavuz Erkmen, İl Genel Meclisi ile ortak bir çalışma kararı alıp, mermercilerin katkısı, bölgedeki yerel yönetimler ve İl Özel İdaresi’nin katkısı ile bu sorunun giderilmesi için çalışma yapılacağını söyledi.

Önümüzdeki sürecin mermer sektörü için olumlu geçeceğine dikkat çeken Vali Erkmen, “Gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki mermer ile ilgili sektörler için açılmış olan fuarlara katıldığımda, dışarıdaki kalitenin çok daha fazlasının bizde olduğunu ve çok güzel ürünlerin üretildiğini, onlarla yarışabildiğini gördüm. Bizim burada üretimi arttırıp, pazar konusunu çözmemiz gerekiyor. Dışarıdan hiçbirşey almadan tamamen ham maddesi kendimize ait olan ve yüzde yüz katma değer getiren tek sektör mermercilik sektörü” diye konuştu.

Vali Yavuz Erkmen ayrıca, Kaklık Beldesi’nde inşa edilmekte olan Kaklık Lojistik Merkezinin son durumu hakkında da bilgiler vererek, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaların hızla devam ettiğini, birinci kısım inşaatın tamamlandığını, vinçlerin kurularak yükleme işlemlerinin başlatıldığını, ilk etapta Afyonkarahisar istikametine taşımacılığın yapıldığını, önümüzdeki günlerde de İzmir Alsancak Limanı’na yüklemelerin başlanılacağını, bu sayede karayollarının ağır yükten kurtulması ve firmaların daha ekonomik yüklerini taşıyabileceklerini söyledi. Lojistik Merkezi’nde birinci kısım inşaatının bittiğini, ikinci kısım inşaatı ihalesinin de önümüzdeki günlerde yapılacağını, inşaatların tamamlanmasının ardından sadece Denizli değil bölgedeki İller için önemli bir lojistik merkezi olacağını sözlerine ekledi.

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı