REKLAMI GEÇ

Ödüllü akademisyenden Denizli sanayisine uyarı

Ödüllü akademisyenden Denizli sanayisine uyarı

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, “Fason üretimin riskleri her geçen gün daha da artıyor; çözüm, Denizli’nin asırlar öncesine uzanan el-dokumacılığı temel yetkinliğinde gizli” dedi.

/ DENİZLİHABER / 15 Haziran 2009 Pazartesi, 18:53

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, Türkiye menşeli tekstil mamullerinin, İngiltere pazarındaki imajını değerlendirmek üzere gittiği İngiltere’nin Reading kentinden, geçtiğimiz ay geri döndü. Haşıloğlu’nun, bir yıl süren bu araştırma ziyaretinde, bulanık mantık teorileri ile elde ettiği bulguların Denizli tekstil ve hazır giyim sanayisinin gelişmesine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Üretim yönetimi ve pazarlama anabilim dalında görevini sürdüren Yrd. Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, bu çalışmasıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın her yıl düzenlediği Dış Ticaret Bilim Ödülü Makale Yarışması’nın 2008 yılı birinciliğini kazanmıştı. Dr. Haşıloğlu, “Türkiye Menşeli Tekstil Mamulleri İmajının Bulanık Mantık ile Değerlendirilmesi ve Denizli Tekstil Sanayisine Yönelik bir Uygulama” konulu makalesiyle kazandığı birincilik ödülünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı.

Fason ürün imajının en aza indirilmesi, orijinal imajının ön plana çıkarılması, markalaşma ve perakendecilik sürecinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, bu süreci ortak marka bünyesinde yürütmenin ideal bir çözüm olduğunu, aksi halde görünen riskin giderek arttığını şu sözleri ile ifade etti:

“Havlu ve nevresim mamul gruplarının İngiltere’deki baskınlığı, Türkiye menşeli tekstil mamullerinde ‘fason ürün’ imajının daha ağırlıklı olmasını sağlamıştır. İngiltere’de araştırma kapsamındaki perakende mağazalarında, Türkiye menşeli çok sayıda havlu ve nevresim mamulleri olmasına rağmen, Türk markası ile karşılaşılamamıştır. Diğer taraftan aynı markanın Türkiye menşei yanında, Uzakdoğu ve Asya ülkeleri menşelerine de rastlanmıştır. Bu durum, hem imaj hem de pazar kaybı açısından ciddi bir problemin varlığını sergilemektedir. Mağaza yetkilileri, müşterilerinin satın alma kararlarında marka bilgisinin, menşe ülke bilgisinden çok daha etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Genele yayılmış olan bu kanı, fason üreticiler için bir risk durumundadır. Çünkü menşe ülke bilgisinin müşterileri için önemli olmadığını düşünen marka sahibi işletme, her an üretimini başka ülkelere kaydırabilme rahatlığına sahiptir. Kısacası, fason üretim yönetimi ve fason ürün imajı, hem Denizli tekstil sanayisi için hem de Türkiye menşeli mamuller için ciddi bir problemdir.

Fason ürün imajının en aza indirilmesi ve markalaşma ve perakendecilik sürecinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu süreci ortak marka bünyesinde yürütmek ideal bir çözümdür. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın TURQUALITY® vb. programları, bu süreçte yararlanılacak desteklerdendir. Diğer taraftan, menşe ülke imajı değişikliği konusunda Almanya ve Japonya başta olmak üzere, birçok başarı örneği bulunmaktadır. Türkiye örneğinde de ‘orijinal’ imajının en ön planlara getirilmesi çalışılmalıdır. Bu imaj, özgün ve sanatsal özelliği olan el dokumacılığının yaygınlaştırılması ile mümkün olabilir. Denizli’nin birçok yöresinde (Babadağ, Kızılcabölük, Buldan vb.) üretimi devam eden el dokuması mamulleri, bölgeyi ziyaret eden turistlerin gözdesidir. Bu mamul grubu, mevcut tekstil sanayi mamulleri ile zenginleştirilerek ve uluslararası pazara sunularak, hem orijinal imajının artırılması, hem de katma değeri yüksek bir pazarda yer edinilmesi mümkün olacaktır.”

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Reading Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Enformatik Araştırma Merkezi’ndeki çalışmalarını, yurt dışı doktora sonrası araştırma bursu ile destekleyen TÜBİTAK’a teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu’nun özgeçmişi şöyle:

1971 yılında Erzurum’da doğdu. Lisans eğitimini matematik, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise işletme biliminde tamamladı. 1999 yılında Elektronik Ticaret ve Stratejileri, 2007 yılında Elektronik Posta ile Pazarlama başlıklı kitaplarını okuyucuların hizmetine sundu. İnternet’te pazarlama, pazarlama stratejileri, veri tabanlı pazarlama, sayısal yöntemler ve bulanık mantık konularında çok sayıda ulusal ya da uluslararası yayını ve hakemlikleri bulunan Haşıloğlu, 1995 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. 2010 yılında bitmesi öngörülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, internette pazarlama ve perakendecilik konusunda yürütmekte olduğu projesi halen devam etmektedir. Son dönemdeki çalışmalarında; Denizli tekstil sanayisinin problemleri, risklerine ve çözümlerine daha fazla zaman ayıran Haşıloğlu’nun, 2009 yılı içerisinde bu alanla ilgi iki projeye daha imza atması beklenmektedir. Haşıloğlu, 2008-2009 yıllarında, bir yıl süre ile İngiltere, Reading Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Enformatik Araştırma Merkezi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Kendisinin bu merkezdeki semiyotik teori üzerine çalışmalarını TÜBİTAK, post-doktora bursu ile desteklemiştir. Haşıloğlu, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı