REKLAMI GEÇ

Sanayicilere hemşehri çağrısı; “Irak için elinizi çabuk tutun”

Sanayicilere hemşehri çağrısı; “Irak için elinizi çabuk tutun”

Musul Başkonsolosu Yıldız, Irak’ta orta düzeyde risk, yüksek düzeyde fırsat bulunduğunu belirterek, “Türk malı ve iş adamının itibarı Irak’ta şu anda zirvede. 2-3-5 sene sonra, iş almak, mal satmak bugünkü kadar kolay olmayabilir. Irak pazarını diğer ülkeler kapmadan, elinizi çabuk tutun” dedi.

/ DENİZLİHABER / 20 Ağustos 2010 Cuma, 17:45

Yıllık iznini geçirmek üzere Denizli’ye gelen Türkiye’nin Musul Başkansolosu Ahmet Yıldız, Denizli Sanayi Odası’nın konuğu oldu. Bozkurt’a bağlı İnceler Kasabası’nda dünyaya gelen, ilk ve orta öğrenimini İnceler’de, lise öğrenimini ise Cumhuriyet Lisesi’nde tamamlayan Yıldız, DSO Meclis Salonu’nda, DSO üyeleri ile bir araya geldi. 1988 yılından beri Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan ve bugüne kadar birçok ülkede diplomat olarak görev alan Yıldız, DSO üyelerine, Irak pazarını anlattı. Yıldız, DSO üyelerine, Irak’a yatırım ve Irak ile ticaret için geç kalmamaları uyarısında bulundu, Irak pazarının nimetlerini anlattı.

“Geleceğimizi, çok sektörde Irak üzerine kurduk”
DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız hemşehrimiz. Onunla gurur duyuyoruz. Başarılarıyla kendini kanıtladı. Dünya’nın en kritik bölgelerinden birinde görev yapıyor. Irak bizim için stratejik bir ortak. Geleceğimizi çok sektörde Irak üzerine kurduk. Türkiye’nin Irak’a ihracatı 5 milyar doların üzerine çıktı. Irak’tan ne beklemeliyiz, Irak’ta bizi neler bekliyor hemşehrimize soracağız. Ahmet Bey, Denizli’ye izinli olarak geldi ama iznini bizimle de paylaşıyor” dedi.

“Türkiye için Irak’taki kötü
dönem geride kaldı”
Irak’taki kötü dönemin Türkiye için geride kaldığına inandığını belirten Musul Başkonsolosu Ahmet Yıldız, “Irak’a konulan ambargo Türkiye’yi, o dönemde çok kötü etkilemişti. Türkiye, birinci ihracat pazarını kaybetmişti. Dışişleri Bakanlığı olarak, Irak’taki durumun yakından izlenmesi için, Irak’ta ilk büyükelçiliğini açan ülke olduk. Büyükelçiliğimiz ve başkonsolosluğumuzun çalışmaları ile sıkıntılar aşıldı” dedi.

“Güvenlik sorunu büyük ölçüde aşıldı”
Irak’ta iş adamları için son durumu da değerlendiren Yıldız, “Irak-Kürt bölgesel yönetimi, 20 senedir özerk yönetim. Irak bütçesinden yüzde 17 pay alıyor. Bu bölgede güvenlik sorunu yok denecek kadar az. Benim görev yaptığım bölgede güvenlik sorunları var. Güney bölgesi de kuzeye yakın şekilde güvenlikli. Bir yıl öncesine kıyasla, güvenlik meselesi yüzde 90 ortadan kalktı” dedi.

“Türk iş adamı ve malının itibarı Irak’ta şu anda zirvede”
Dünya’nın her yerinden iş adamlarının Irak’a yatırım için geldiğini ifade eden Yıldız, “Yerel yönetimlerin bütçelerini kullanmaya başlamaları ile ihaleler hızlandı. Almanya bile Irak ile ticaret yapıyor. Irak, Dünya’nın en iyi 2. petrol rezervine sahip. Irak, Arap dünyasında beşeri gelişmişliği en yüksek ülke. İnsanlar artık orada ticaret yapmaya meyilli. Bize yakın olan Türkmenler ve Arapların yüzü bize dönük. Türk malının ve Türk iş adamının itibarı şu anda Irak’ta zirvede” dedi

“Irak, Türkiye’nin en büyük ihracat müşterisi olacak”
Yıldız, gelecekte, Irak’a 10 milyar dolarlık ihracat yapacağımıza ve oradan en az 500 bin turist geleceğine inandığını belirterek, “Biz, Musul Başkonsolosluğu olarak 100 bine yakın vize vereceğiz. Irak’tan gelecek turistlerin, geliri ve harcaması yüksek bir yapısı var. Irak’ta şu anda domatesten makineye kadar her şey ithal ediliyor. Şu anda Irak’ın petrol geliri en düşük seviyede ama önümüzdeki 5 yıl içinde, Irak’ın yeniden dünyanın en büyük ithalatçısı, Türkiye’nin de en büyük ihracat müşterisi, stratejik ortağı olacaktır” dedi.

“Gelirseniz yardımcı oluruz, sözüm dinlenir”
Yıldız, “Irak parçalanırsa, Türkiye’yi külfeti çok büyük. Irak büyürse, getirisi bizim için çok büyük. Geçen yıl Başbakan Erdoğan ile Irak’a gittiğimizde, 40 kadar mutabakat muhtırası ile siyaseten ve ekonomik olarak iş adamlarının önü açıldı. Türk iş adamları bizden güvenlik garantisi istiyor. Oraya gelirseniz, güvenliğinizi sağlarız. Muhataplarınız, iş adamları ve yerel idarelerle görüştürürüz. Irak, Musul, Kerkük’ün en yakın hissettiği ülke Türkiye. Orada sözü dinlenecek biri varsa o da benim” dedi.

“Elinizi çabuk tutun”
Irak’ta orta düzeyde risk olduğunu ancak çok yüksek düzeyde fırsat bulunduğunu söyleyen Musul Başkonsolosu Yıldız, “2-3-5 sene sonra, iş almak, mal satmak bugünkü kadar kolay olmayabilir. Elinizi çabuk tutmanız gerekiyor. Iraklılar genelde Gaziantep, İstanbul, Konya ve Diyarbakır’ı biliyor. Biz, Ege Bölgesi’ne ayrı alım heyeti göndereceğiz. Denizli, Irak’a, ara mal ticaretinde, Gaziantep’ten daha çok hitap edebilecektir. Sizi en kısa zamanda oraya bekliyorum. Irak, önümüzdeki 5 yıl içinde, siyaseten Türkiye’ye iyi komşu, ekonomik olarak da Türkiye’ye bağımlı bir ülke. Şu anda Türkiye olarak yıllık 5 milyon dolarlık ihracatı aştık. Tedbirlerin alınması şartıyla, iş adamlarının çalışabileceği bir ortam var. Tavsiyem, güvenlik endişelerine ve mevzuat engellerine takılmayın. Takıldığınız anda biz devreye gireriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı