REKLAMI GEÇ

ŞARABA ŞIMARMA BASKISI!

ŞARABA ŞIMARMA BASKISI!

Şarabı köprü altından alıp lüks mekanlara sokmayı başaran ve son zamanlarda markalarıyla sektörün parlayan yıldızı haline gelen Denizlili şarap üreticileri, artan ilgiyle eş oranda üzerlerine uygulanan vergi baskısına anlam veremiyor.

/ DENİZLİHABER / 6 Kasım 2010 Cumartesi, 18:36

Her yıl ortalama 15 bin ton şarap üretiminin gerçekleştirildiği buna bağlı olarak da 20 bin ton şaraplık üzümün elde edildiği Denizli’de dünya standartlarını yakalayan şarapçılar, hem Türkiye hem de yurt dışında sektörün yeni yıldızı konumunda. Denizli’de köklü firmaların başı çektiği şarapçılık sektörünün ortaya koyduğu birçok ürün bir süredir gurmelerin gözdeleri arasına girdi. Yaygın medyanın yazarları tarafından köşelere de taşınan Denizli şarapları, İstanbul, Antalya gibi gözde turizm merkezlerinin en lüks otellerinin yanı sıra restoranlarının da menülerinde. İlginin tesadüf olmadığını ise sektör otoritelerinin bölge şarapçılarına verdiği kalite ödülleri gösteriyor.

TARIMIN LOKOMOTİFİ
Denizlili şarapçılar, yıllık 60 milyon TL’lik bir ciroya ulaştı. Sektör sayesinde bölgede üretilen şaraplık üzümlerin tarıma olan katkısı ise ortalama yıllık 15 milyon TL. Şaraplık üzümlerin yetiştirildiği bağcılıktan geçimini sağlayan üretici sayısı 25 bini, sektörün tam yan kollarıyla birlikte etkilediği dolaylı nüfus ise 100 bini buluyor. Bu nedenle şarapçılık bölgede tarımın lokomotifi konumunda.

CİRONUN ÜÇTE İKİSİ DEVLETE!
Denizli’de şarapçılık sektörünün ulaştığı yaklaşık 60 milyon TL’lik cironun üçte ikisinden daha fazlası devlet kasasına giriyor. Çünkü şarapta devlet litre başına 2,44 TL ÖTV alıyor. Bu oran içinde KDV yok! Şarabın üreticiye litre maliyeti ise 1 TL. 22 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenleme nedeniyle şarapta ÖTV litre 1,95 TL’den 2,44’e yükseltildi. Bu durum şarap üreticileri tarafından anlamlandırılamıyor.

“SEKTÖR GELİŞMESİN AMACINDALAR”
Bölgenin önemli şarap firmalarından biri olan Pamukkale Şarapçılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat, durumu bilinçli bir setleme olarak yorumluyor. Tokat, “Tabii bölgemiz kaliteli şarapta Türkiye’de merkez haline geldi. Özelikle üretim konusunda dünya standartlarındayız. Ancak tüm bunlara rağmen bir de vergi gerçeği var. Zaten çok yüksek oranda alınmasına rağmen devlet şarapta ÖTV’yi geçen ay sonunda yüzde 25 arttırdı. Bu sektörü cezalandırmak demektir. Devlet bir vergiyi arttırabilir ama neden enflasyon oranında artmıyor. Caydırıcılık! Az yapılsın, az içilsin, az tüketilsin, sektör gelişmesin amacındalar” diye konuştu.

“İNATLA KALİTEMİZİ TANITACAĞIZ”
Tokat ayrıca, ünü ülke sınırlarını aşan Denizli şarapları için önümüzdeki haftalarda 4 alman gurme yazarın Denizli’nin Güney İlçesi’ne gelip bağ ve tesisleri inceleyerek, buradan İzmir’e geçeceklerini söyledi. “Türkiye bağcılık ve şarapçılığını tanımak için çok önemli yazarlar memleketimize geliyor. Bunlar güzel gelişmeler” diyen Tokat, “Biz inatla kalitemizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi. Güney, Çal ve Bekilli bölgelerinin yanı sıra şimdilerde Kocabaş kırsalında da yaygınlaşmaya başlayan yüksek kaliteli bağcılıkla Kalecik karası, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Shiraz, Boğazkere, Sauvignon Blanc, Sultaniye, Narince, Merlot ve Öküzgözü cinsi şaraplık üzüm üretiminin gerçekleştirildiği Denizli’de söz konusu üzüm cinsleri başı çekiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı