REKLAMI GEÇ

SİZ GELMEZSENİZ BİZ GELİRİZ!

SİZ GELMEZSENİZ BİZ GELİRİZ!

Denizli Vergi Dairesi Başkan Vekili Muarrem Dörtkol, çok yönlü bir kontrol yapacaklarını söyleyerek, vatandaşları uyardı. “ Siz gelmezseniz biz geliriz”

/ DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2011 Cuma, 19:17

Denizli Vergi Dairesi Başkan Vekili Muarrem Dörtkol, çok yönlü bir kontrol yapacaklarını söyleyerek, vatandaşları uyardı. “Bir takvim yılı içinde birden fazla konut veya otomobil alıp satanlar; evini yüksek fiyattan satanlar, konut kredisi kullananlar, mirasa konanlar, kira geliri elde edenlere Türkiye’de ve Denizli’de beyan çağrı mektubu gönderdik” diyen Muarrem Dörtkol, Türkiye’de 661, Denizli’de ise ilçeler dahil yaklaşık 20 bin kişiye çağrı mektubu çıkardıklarını kaydetti. “Listelerde isminiz olabilir” diyerek sözlerine devam eden Dörtkol, “Bu kişilerin çeşitli faaliyetlerinden dolayı kazanç elde ettiği halde bugüne kadar vergi dairelerinin kapısını çalmadığı ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar kapımızı çalmayanların kapısını yılsonuna kadar biz çalacağız” dedi.

İŞTE KAPISI ÇALINACAKLAR
Dörtkol, kapısı çalınacak vatandaşları da söyleyerek, “Bir yıl içerisinde birden fazla konut, arsa veya tarla gibi gayrimenkul alıp satan kişiler; Herhangi bir kaydı olmadığı halde konut alıp satanlar ya da kayıtlı emlakçıların Maliye’ye bildirmedikleri faaliyetler bu gruba giriyor. Yine bir yıl içerisinde birden fazla taşıt alım satımı yapanlar; Türkiye’de çok sayıda vatandaş ek gelir amaçlı otomobil alıp satıyor. Ancak bu yolla elde ettiği geliri bilerek ya da bilmeyerek maliye’ye beyan etmiyor. Maliye ticari kazanç elde ettiği halde bunun vergisini ödemeyen çok sayıda oto alım satımcısını tespit etti. Satın aldığı tek konutu dahi 5 yıl içerisinde satanlar; Bu durumda konutun alımla satım arasındaki gelir farkından enflasyon düşülüyor, geriye kalan net tutar kazanç olarak nitelenip vergiye konu ediliyor. Dördüncü sıradakiler kira geliri beyan etmeyenler. Kendisine kalan mirası veraset ve intikal geliri olarak beyan etmeyenler. Bankadan aldığı konut kredisi miktarından daha düşük değerde konut alıp düşük miktarda tapu harcı ödeyenler. Bazı vatandaşların bu şekilde devlete az haç ödediği tespit edildi. Bunların hepsi kontrol altına alınacak” diye konuştu.

DÜĞÜNLERE DE MERCEK
Başkan Vekili Dörtkol, düğünleri de mercek altına aldıklarını belirtti. Düğün salonunda yapacakları tespitleri de sıralayan Dörtkol, “Düğün salonunun gecelik kirası?, Kiraya yemek dahil mi değil mi?, İçki servisi yapılıyorsa kiraya dahil mi?, Anlaşma dışında yapılan ekstra servislerin bedeli düğün sahibi taraflarından mı ödeniyor yoksa bu hizmetten faydalananlara mı fatura ediliyor?, İşyeri çalışanlarının kayıtlı olup olmadığı, Fotoğraf video çekim hizmeti düğün salonu tarafından mı veriliyor, verilmiyorsa fotoğrafçının mükellef olup olmadığı, salon sahibine bu imtiyaz için bedel ödeyip ödemediği? Mükellefse belge düzenine uyup uymadığı, orkestra üyelerine ayrıca bir bedel ödenip ödenmediği, orkestranın mükellefiyet durumu? Dansöz, solist, piyanist şantörün stopaja tabi ücretli mi çalıştıkları yoksa her düğün için ayrıca ücret almalarına rağmen mükellef olup olmadıkları belge düzenleyip düzenlemedikleri? Özellikle sünnet düğünü yapılıyorsa bazı işadamlarının bunu iş yemeği gibi gösterip vergiden düştüklerine sıkça rastlandığından veriler davetin iş mi yoksa özel mi olduğunun tespiti, içki verilmesi durumunda bandrollerin kontrolü, bilhassa atollerde düğün ile birlikte salonlarda diğer müşterilere de yemek hizmeti verilmekte olup, bununla ilgili belge düzenine uyup uyulmadığı, düğün salonu yetkilisiyle kibarca rezervasyon listesinin istenerek ibrazı durumunda geçmişe yönelik belge rezervasyonlarla ilgili fatura düzenleyip düzenlemediği, kredi kartı post cihazı ile yapılan satışlara ilişkin belge düzenleyip düzenlemediği ve normal yaygın ve yoğun denetimlerde uygulanacak prosedür budur” diye konuştu. Dörtkol ayrıca, “Düğünlerde 114 dalda kişi ile muhatap olunuyor. Gelinlik, damatlık, masa örtüsü, atak odası takımı, beyaz eşya gibi alımlarda. Bunları da kontrol etmemiz gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı