REKLAMI GEÇ

TEKSTİL İHRACATÇISI YÜKSEK KURLARI DEĞERLENDİREMEDİ

TEKSTİL İHRACATÇISI YÜKSEK KURLARI DEĞERLENDİREMEDİ

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, AB ülkeleri ve ABD’de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle siparişlerinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’ları bulan bir daralma yaşandığını, dolayısıyla yüksek kur avantajını değerlendiremediklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 27 Ağustos 2011 Cumartesi, 15:26

Kocasert, dövizde ani düşüş ve yükselişlere de sıcak bakmadıklarını, kurda normal değerde bir seyrin her zaman iyi olduğunu kaydetti: Kur yükseldiğinde rekabet güçlerinin arttığını ifade eden Kocasert, şöyle devam etti: “Bu dönem kurlarda çok sıkıntılı bir süreç yaşamadık. Hep tahminlerimizin üzerinde oldu, ancak bu idare edilebilir boyutta kaldı. Bu yaz ciddi olarak kur yüksekliğinin negatif tablosunu gördük. Çünkü, kur yükseldiğinde genelde rekabet gücümüz artıyor. Siparişlerimiz yükseliyor. Bu yaz dönemi ise AB ülkeleri ve ABD’de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle siparişlerimizde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’ları bulan bir daralma oldu. Dolayısıyla yüksek kurları değerlendiremedik.”

Bu durumla doğru orantılı olarak firmaların kapasitelerini düşürdüğünü ancak, bunun maliyetleri azaltmadığına işaret eden Süleyman Kocasert, “İhtiyaçlar açısından girdi maliyetlerinin bazıları da döviz cinsinden olduğundan burada da maliyet yükselmesi oldu. Siparişlerin yüksek olduğu bir ortamda bu maliyetler karşılanabiliyor. Öyle de bir şey olmadığı için her anlamda sıkıntılı bir süreç yaşandı” diye konuştu. Kocasert, ihracatçılar olarak sıkıntılı dönemi eylül ayı ortalarından itibaren artmasını bekledikleri siparişlerle atlatmayı öngördüklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı