REKLAMI GEÇ

Tekstil kendine geliyor

Tekstil kendine geliyor

Krizin vurduğu tekstil sektörü, yaralarını sarmaya başladı. Haziran ayından bu yana tekstil ihracatı yükselişini sürdürüyor. Güntaş, “Kriz etkisini yitiriyor, tekstilin yükselişini görmek güzel” dedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Aralık 2009 Çarşamba, 17:03

Ekonomik krizin en fazla vurduğu sektörlerden biri olan tekstil sektörü, nefes almaya başladı. Fason çalışan sayısız işletmenin kapandığı, pek çok dev tesisin iflas ettiği sektörde, son altı ayın verileri geleceğe umutla bakılmasını sağlıyor. Sektör, Haziran ayından bu yana belirgin biçimde tekstil ürünleri ihracatını artırıyor. İşte bu duruma en çok sevinenlerden biri de Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş.

DETKİB Başkanı, krizin etkilerinin ağır ağır azaldığını, tekstil sektörünün giderek toparlandığını kaydetti. Kriz nedeniyle düşen ihracat verileri, Kasım ayında da artış göstererek moralleri yerine getirdi. 109 milyon euroluk ihracat gerçekleştiren Denizli tekstili, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artış yaşadı.

DETKİB binasında Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan Raşit Güntaş, küresel kriz nedeniyle düşen ihracat rakamlarının Haziran ayından beri yükseldiğini, bu nedenle ihracatçının önümüzdeki günlere ümitle ve moralle baktığını söyledi.

Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının 2009 yılının sadece 11 ayında 940 milyon dolara yükseldiğini, yıl sonunda ise bu rakamın 1 milyar 100 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini ifade eden Güntaş, “2008 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 190 milyon 122 bin dolar olan ihracatımız, ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılının ilk 11 ayında yüzde 19.4 lük bir düşüşle 959 milyon 306 bin Dolar’a geriledi. Ancak kriz etkisini yavaş yavaş yitirmeye başladığı için ihracat Haziran ayında yükselişe geçti. 2008 yılı Kasım ayında tekstil ve konfeksiyonda 100 milyon 995 bin dolar olan ihracat, 2009 yılı Kasım ayında yüzde 8.7’lik artışla 109 milyon 770 bin dolara ulaştı” diye konuştu.

Güntaş, “İhracatımızdaki artış sevindirici ancak, istihdamda, kapasite kullanımında ve en önemlisi büyümede olumlu gelişmeler yaşanacağına dair umutluyuz. Devletimizden beklentimiz, ihracatçıya kur desteğinin sağlanması ve doların 1.55’in altına inmemesidir. Tekstil sektörü hassas sektör kapsamına alınmalı, 1’nci 5 yılık ve 2’nci 5 yıllık kalkınma planına acilen dahil edilmelidir” dedi.

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, Denizli’nin potansiyelinin milletvekilleri tarafından iyi kullanılması gerektiğini söyleyerek, “Milletvekilleri kendi aralarındaki siyaseti bırakıp, Denizli için ortak çalışmalar yapmalıdır. Denizli’nin potansiyeli doğuda başka bir ilde olsaydı, oranın milletvekilleri Ankara’da 4 elle çalışırdı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı