REKLAMI GEÇ

Tekstile muhasebeci yorumu

Tekstile muhasebeci yorumu

Denizli SMMM Odası Başkanı Necdet Yılmaz, Mersin’de yapılan, 4. Türkiye Muhasebe Forumu’nda, Denizli’de tekstil sektörünün gelişimi, istihdam, ihracat ve üretim kapasitesi, istatistikler, sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir sunum yaptı.

/ DENİZLİHABER / 17 Nisan 2009 Cuma, 00:00

Her yıl, farklı bir ilde, muhasebe meslek mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen, Türkiye Muhasebe Forumu’nun dördüncüsü, TÜRMOB tarafından bu yıl, 10-11 Nisan 2009 tarihlerinde, 1000’i aşkın meslek mensubunun katılımıyla Mersin’de yapıldı. Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası da kalabalık bir heyetle forumda yer aldı. Denizli SMMM Odası Başkanı Necdet Yılmaz, forumda, Dünya’da, ülkemizde ve ilimizde tekstil sektörünün gelişimi, istihdam, ihracat ve üretim kapasitesi yönüyle ülke ekonomisindeki önemi, küresel rekabet içerisinde mevcut durum, rakamsal istatistikler, sorunlar ve çözüm önerilerinden oluşan sunum yaptı.

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Necdet Yılmaz, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün, 1950’lerden itibaren; istihdamın, ihracatın, yaratılan ekonomik katma değerin lokomotifi konumunda olduğunu ve toplam istihdamda yüzde 13.6, toplam imalat sanayi istihdamı içinde yüzde 23.9’luk bir paya sahip olduğunu belirtti. Denizli’de, tekstil sanayinin temellerinin milattan önce 2. yüzyılda dokumacılık el sanatı ile atıldığını ve Laodikya’da, o günün şartlarında, çok gelişmiş bir tekstil üretimi olduğunu belirten Yılmaz, “2008 yılı itibariyle ilimizde, 40 bini aşkın kişi tekstil sektöründe istihdam ediliyor. Denizli’de, toplam ihracat içinde yaklaşık yüzde 50 payla, 1.2 milyar TL’lik tekstil ihracatı gerçekleştirildi” dedi.

Sektörün istihdam açısından en önemli özelliğinin, kadın işgücüne iş olanağı sağlaması olduğunu ve bu durumun toplumdaki sosyo-ekonomik gelişmişliği de olumlu etkilediğini ifade eden Yılmaz, Denizli’de tekstil sektöründe istihdam edilenlerin, yüzde 50’sinin kadın işçi olduğunu söyledi.

Forumun sektörel uzmanlaşma oturumunda, tekstil sektörünün yanı sıra; dış ticaret sektörü, enerji sektörü, turizm sektörü, inşaat sektörü, otomotiv sektörü, tarım ve hayvancılık sektörü, elektronik, telekomünikasyon ve medya sektöründe uzmanlaşma konuları işlendi.

Forumda; G-20’nin, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu’ndan istediği küresel ekonomide yaşanan sıkıntıların çözümü için genel öneri ve finansal raporlama standartlarına ilişkin Türkiye Raporu’nun TÜRMOB Genel Başkanlığı koordinatörlüğünde hazırlanacağı belirtildi. Raporda; öncelikle, Türkiye ekonomisiyle ilgili genel bir değerlendirme yapılacağı, bu çerçevede Türkiye’de ticaretin ve sanayinin yapısının ortaya konulacağı bildirildi. Genel tespit ve öneriler kapsamında ekonominin üretim esaslı büyümesine yönelik önerilerin yer alacağı, bu amaçla da hangi sektörlerde neler yapılabileceğinin irdeleneceği belirtildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı