REKLAMI GEÇ

TÜMTEKS VE BOYASAN BORSA’DAN ATILDI

TÜMTEKS VE BOYASAN BORSA’DAN ATILDI

Denizli firmalarından Tümteks ve Boyasan, Borsa’dan atıldı. Bu durum, bu şirketlerin hisselerini elinde tutanların 3.5 milyon lirasının buharlaşmasına neden oldu.

/ DENİZLİHABER / 11 Ekim 2011 Salı, 15:56

Radikal gazetesinden Oktay Özdabakoğlu’nun haberine göre; ‘Havlu kralı’ olarak tanınan Abdülkadir Uslu’nun şirketleri Tümteks ve Boyasan, Borsa’dan atıldı,bu şirketlerin hisselerini elinde tutanların 3.5 milyon lirası buharlaştı. Haberde, bir dönem Maisonette markasıyla Türkiye’nin en ünlü havlu üreticisi haline gelen ve kamuoyunda ‘havlu kralı’ olarak tanınan Abdülkadir Uslu’ya ait iki şirketin Borsa’dan atıldığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu, Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi’nin Tümteks ve Boyasan’ın iflas erteleme davalarında, her iki şirketin de taleplerini reddederek şirketlerin iflaslarına karar vermesi üzerine iki şirketi de borsadan attı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun son verilerine göre Gözaltı Pazarı’nda işlem gören Tümteks’te 2 bin 179, borsa dışında aracı kuruluşlar vasıtasıyla alım satıma konu olan Boyasan’da ise 2 bin 223 bireysel yatırımcı bulunuyordu. Her iki şirketin de tahtasının kapanmasıyla 4 bin 402 yatırımcı daha borsa mağduru oldu. Son hisse fiyatlarına göre piyasa değeri 18.9 milyon TL, halka açıklık oranı yüzde 5,5 olan Tümteks’te küçük yatırımcının yaklaşık 1.1 milyon TL’si, piyasa değeri 6.2 milyon TL, halka açıklık oranı yüzde 38,4 olan Boyasan’da ise küçük yatırımcının 2.4 milyon TL’si bulunuyordu. Her iki hissedeki yatırımcı mağduriyetinin tutarı 3.6 milyon lira oldu. Tümteks hisseleri 30 Eylül 2003-30 Eylül 2004 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde yaklaşık 12 kat yükselerek 7.1 liraya çıkmış daha sonraki 6 ayda ise tekrar 1 liranın altına inmişti. Son açıklanan mali tablolara göre birikmiş zararı 201 milyon liraya ulaşan Tümteks’inözsermayesi 81 milyon lira negatif olarak gerçekleşti. Şirketin toplam borcu 86 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

400 bin mağdur yatırımcı
Borsanın kuruluşundan bugüne geçen 26 yılda 55 şirketin hissesi işleme kapatılırken, sayıları 400 bini bulan küçük yatırımcılar yaklaşık 1 milyar dolar zarar etti. Borsada özellikle 2001 krizi döneminde TMSF’nin el koyduğu bankalar nedeniyle çok sayıda şirketin işlem sırası kapatıldı.

1999 yılının aralık ayında el konulmaya başlanan bankalar, bu bankaların iştirakleri ve enerji şirketlerinin sayısı Haziran 2003’te 15’e ulaştı. Söz konusu el konulan 15 şirkette 182 bin yatırımcının 514 milyon dolar tasarrufu mağdur edildi. Öte yandan, piyasa riski nedeniyle 21 şirket batarken 95 bin yatırımcının 40 milyon doları buharlaştı.

Bankalar ortak olmuştu
Mehmet Ali Erbil’in oynadığı Maisonette reklamları ile ünlenen Denizlili işadamı Uslu 2002’de 70 milyon dolara indirilen borcunu 9 yıl taksite bağlamıştı. Fakat, Uslu 2005’te ödemesi gereken taksitleri de ödeyemeyince bankalarla ilişkileri tekrar bozulmuştu. Yapı Kredi Bankası’nın Tümteks’te yüzde 70,6, Boyasan’da ise yüzde 48,85 payı bulunuyor. 1980’de Denizli’de 6 dikiş makineiıyle faaliyete başlayan Uslu Grubu, halen 6 fabrikada üretim yapıyor.

Harika Avcı’ya 30 bin liralık ayakkabı Harika Avcı’ya 30 bin liralık ayakkabı
Denizlili işadamı, 2002’de Harika Avcı için özel olarak yaptırdığı ve 30 bin TL değerinde olan pırlanta, elmas işlemeli ayakkabı ile gündemi uzun süre meşgul etmişti. Uzun süre kimliği belirsiz işadamının kim olduğu merak konusu olurken Harika Avcı’dan “Abdülkadir Uslu, yeniden barışabilmek için bahsi geçen o ayakkabıyı bana yaptırmış. Hediye etmek istedi. Ancak reddettim” açıklamasını yapmıştı.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı