REKLAMI GEÇ

YILMAZ ‘İSTANBUL VE ANKARA YETMEZ”

YILMAZ ‘İSTANBUL VE ANKARA YETMEZ”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin 2023 hedefine sadece İstanbul ve Ankara’nın enerjisi ile ulaşılamayacağını söyleyip bu nedenle bölgesel kalkınmaya ağırlık verileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Kasım 2011 Cuma, 17:43

Bakan Yılmaz, Türkiye’deki ekonomik büyümenin uluslararası çevreler tarafından gıptayla izlendiğini ve takdire şayan bulunduğunu söyleyerek, ‘Beni ekonomik büyümeden çok istihdam artışı sevindiriyor. Bölgemizdeki siyasi çalkantılara rağmen öngörüm, Türkiye bu yıl da yüzde 7.5 büyüme sağlayacak’ dedi. Kalkınma Bakanlığı, Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Pamukkale Üniversitesi (Paü) ve Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) tarafından organize edilen ‘Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu’ Paü Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nİhat Zeybekci ve Bilal Uçar, TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz ile davetliler katıldı. DESİAD Başkanı Mehmet Salih Başöz, Paü Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, TÜSİAD Bölgesel Gelişme ve İş Dünyası Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in konuşmalarının ardından söz alan TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, ‘Türkiye, yakın geçmişte yakaladığı yüksek büyüme performansıyla, gerçekten dünyada kıskanılan bir ülke haline geldi. Bu büyüme sayesinde bölgesinde lider ülke rolünü üstlenmiş olması da ülkemiz ve hepimiz açısınden sevindirici’ dedi.

2023 HEDEFİ SADECE İSTANBUL VE ANKARA İLE GELMEZ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Türkiye olarak 2023 vizyonundan, 10 büyük ekonomi arasına girmekten söz ettiklerini belirterek şunları söyledi. ‘İki trilyon doları aşan milli gelirden, kişi başı 25 bin Dolar gelirden, 500 milyar dolarlık ihracattan söz ediyoruz. 2023 hedefine sadece İstanbul ve Ankara’nın enerjisi ile ulaşılamaz Bölgesel kalkınmanın da önemli çok büyük. Bütün aktörleri bu sürece katmadan bu hedefe ulaşamayız. Bugün, bölgesel gelişme, aynı zamanda ulusal kalkınmanın, ulusal vizyonları gerçekleştirmenin de en temel araçlarından biri haline gelmiştir. Türkiye, 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan ve halen etkileri devam eden küresel krize rağmen, 2003-2010 döneminde ortalama yüzde beş civarında bir büyüme sağladı. Geçen yıl yüzde dokuz gibi bir büyüme sağladık. Türkiye’deki ekonomik büyüme uluslararası çevreler tarafından gıptayla izleniyor ve takdire şayan bulunuyor. Beni ekonomik büyümeden çok istihdam artışı sevindiriyor. Bölgemizdeki siyasi çalkantılara rağmen öngörüm, Türkiye bu yıl da yüzde 7.5 büyüme sağlayacak. Türkiye’nin bir çok göstergesi, uluslararası ortamda kıskançlıkla ve gıptayla izleniyor. Özellikle istihdamda sağladığı başarı. OECD ülkelerinde net 13 milyon istihdam azalması oldu. Türkiye olmasa bu 13 milyonluk rakam daha da yüksek olacaktı. Çünkü biz de OECD ülkesiyiz.’

Mevsimsel düzeltilmiş verilere göre, 2009 yılından beri üç milyonun üzerinde bir istihdam sağlandığını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının yükseldiğini, bu durumun sevindirici olduğunu kaydetti. İstihdam artışını ekonomik büyümeden daha çok önemsediğini vurgulayan Cevdet Yılmaz, ‘İstihdam artışını büyümeden de daha fazla önemsiyorum. Bu sosyal boyutu itibariyle, büyümenin de uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından çok çok önemli. İstihdamda Türkiye’nin sağladığı başarı ortada. İşsizlik verilerini 9.2 gibi bir seviyeye indirmiş durumdayız. Bu katılımdaki artışa rağmen bu rakama ulaşıldı. Kadınların da istihdamı bu anlamda devam ediyor. En son verilere göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30’u buldu. Önümüze baktığımız zaman, dört yıl sonra ülke ekonomisi bir trilyon doları aşmış bir ekonomi haline gelecek. Bu yıl 770 milyar dolara civarında seyredecek. Dört yıl sonra belki bir trilyonu aşmış bir ekonomi göreceğiz. Bu çok güzel ama bir taraftan da maalesef Türkiye kendi içinde bölgesel dengesizlikleri yaşayan bir ülke. Bunu da görmemiz lazım’ diye konuştu. Konuşmaların ardından, Kalkınma Ajansı’na en iyi proje sunanlara plaket verildi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, daha sonra Müstakil Sanayici ve İşadamları (MÜSİAD) Denizli Şubesi tarafından düzenlenen 2023’e Doğru Ortak Sanayi Stratejileri konulu panele katıldı. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) salonunda düzenlenen panele, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Abdülkadir Demir, AKP Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve davetliler katıldı. MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz’in açılış konuşmasının ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak yüksek bir başarı yakaladıklarını belirterek, “Mali disiplinimiz çok iyi, bankacılık sektörümüz çok güçlü. Bir çok ülkede olmayan ve yokluğu nedeniyle bir çok sıkıntının yaşandığı siyasi istikrar bizde var. Güçlü liderlik var. Hızlı karar alıp uygulayan bir yönetimimiz var. Müthiş bir koordinasyon var. Bunların hepsi bizim artılarımız. Bir tane dikkat etmemiz husus var. O da cari açık” dedi. Bu sene oldukça yüksek cari açık olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “Ama bu da artık en yüksek düzeyi geride kaldı. Bundan sonra tedbirler alındı, yavaş yavaş aşağıya doğru inecek” dedi. Türkiye’nin belli oranda cari açık vermeye devam edeceğini kaydeden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Cari açık demek, dış dünyanın tasarruflarını kullanmak demektir. Biz dış dünyanın tasarruflarını bir süre daha kullanacağız. Çünkü sermayeye ve kaynağa ihtiyacımız var. Bunun düzeyi ve nasıl finanse edildiği önemli. Finansmanın kalitesinde de bir iyileşme görüyoruz” dedi. İlk 9 aylık doğrudan küresel sermaye yatırımlarının açıklandığını ve 11 milyar dolarlık bir rakam olduğunu belirten Yılmaz, “Bu, bir çok AB üyesi ülkeden çok çok daha iyi bir performansımız var. Türkiye güvenli bir ülke ve bu anlamda doğrudan yatırımlarla, gerek başka kanallarla ciddi anlamda sermayeyi cezbeden bir ülke. Bir yandan da orta vadeli tedbirlerle cari açığı azaltmamız gerekiyor. Bu anlamda da enerji son derece önemli. Yenilenebilir ve nükleer enerji önemli. Bu alanların üzerine mutlaka gitmek zorundayız. Dışa bağımlılığımızı azaltmak zorundayız. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını güçlendirmek durumundayız” dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz daha sonra panele katılanların sorularını cevaplandırdı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı