REKLAMI GEÇ

ZORLU ACIPAYAM’A HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURUYOR

ZORLU ACIPAYAM’A HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURUYOR

Zorlu Enerji Grubu Acıpayam’a bir hidroelektrik santrali kuracak. Yap-İşlet-Devret modeliyle 79 yıllığına yapımı ve işletmesi Zorlu’ya verilen Sami Soydam-Sandalcık Barajı ve Hidroelektrik Santrali için kamulaştırma çalışmaları başladı.

/ DENİZLİHABER / 15 Kasım 2010 Pazartesi, 17:33

Türkiye’nin doğalgaza bağımlılığını ortadan kaldırmak için hükümet tarafından başlatılan hidroelektrik santral projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Yap işlet devret modeliyle hazırlanan projelere bir yenisi daha eklendi. Denizli’nin Acıpayam İlçesi sınırları içerisinde bulunan Suçatı, Yolçatı, Karaismailler, Sandalcık ve Sarıkavak Köyleri üzerine kurulacak olan Sami Soydam- Sandalcık Barajı ve Nidroelektrik Santrali üreteceği elektrik ile bölgenin en önemli elektrik santrali olacak. Zorlu Enerji Grubu tarafından Batı Akdeniz Havzasından, Dalaman Çayı üzerinde, Denizli sınırları içerisinde yer alacak ve yıllık 370 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen santralin maliyeti ise 354 milyon TL. Bölgede yapılacak olan çalışmalar ise düzenlenen toplantıyla 5 köyün halkına anlatıldı. Kamulaştırma ve yapılacak olan çalışmaların anlatıldığı toplantıya Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kamulaştırma Daire Başkanı Osman Bilgin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kamulaştırma Dairesi Uzmanı Hasan Say, Gazi Ekinci ve Zorlu Enerji Grubu Saha Müdürü Dr. Nezih Yavuz katıldı.

Zorlu Enerji Grubu’nun Türkiye üzerinde bulunan elektrik santrallerinin yüzde 40’nın Hidroelektrik Santrali olduğunu belirten Zorlu Enerji Grubu Saha Müdürü Dr. Nezih Yavuz; “Bölgenin en büyük hidroelektrik santrali yani Sami Soydam- Sandalcık Barajı ve Nidroelektrik Santrali projesi hakkında bilgi vermek için buradayız. Bu santralimiz kurulu gücü 124 MW olup 372 milyon kWh üretim yapacaktır. Yaklaşık 200 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Şuan teknik çalışmalarını devam ettiriyoruz. Umarım ileriki günlerde de inşaat çalışmalarını başlatacağız. Kurulacak olan santralin bu bölge ile barışık olması için hem çevresel hem de teknik olarak tüm çalışmalarımızı yaptık. Bu bölgede yaşayan hem hava hem de karada yaşayan canlılar içinde bir çalışma başlattık. İzinlerimizi alma çalışmaları bitmek üzere bundan sonrada teknik olarak çalışmalarımız devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kamulaştırma Daire Başkanı Osman Bilgin’de bilgilendirme toplantısında kurum olarak proje kapsamında hiçbir köylünün mağdur edilmeyeceğini belirterek, projenin ülke menfaatine uygun olduğunu bunun için herkesin desteklemesi gerektiğini belirtti. Mevcut köylerde bulunan mezarların taşınması konusunda da gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Bilgin: “ İsteyen mezarını başka bir yere nakil ettirebilecek. Bunu bizler yaparız. Ama istemeyen olursa mezar orada kalacak. Şuna inanın devlet hiç birinizi mağdur etmez. Gereken neyse yapılacaktır. Bunun sözünü ben sizlere veriyorum” dedi.

Köylerine baraj yapılacağını ve hidroelektrik santrali kurulacağını öğrenen köylüler ise proje tam destek veriyor. Biran önce projenin hayata geçmesini isteyen köylüler, uzun yıllardır belirsizlik içinde yaşadıklarını belirterek, biran önce barajın ve tesisin kurulmasını kendilerinde mağdur edilmeden taşınmalarının sağlanmasını istediler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı