REKLAMI GEÇ

Keçeci işadamlarının endişelerini dile getirdi

Keçeci işadamlarının endişelerini dile getirdi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, işadamlarının bütçe ve yıllık planlarını yapacağı dönemin belirsizlikler içinde olduğunu belirterek, asgari ücret üzerindeki soru işaretlerinin kalmamış olmasını “Belirli olan tek şey belirsizlik. Tünelin sonundaki ışığı henüz göremedik” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Aralık 2015 Perşembe, 10:13

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, iş dünyasının içinde olduğu durumu değerlendirdi. Asgari ücret konusunun tüm Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de gündemin ilk sırasındaki yerini koruduğunu ifade eden Keçeci, bütçe ve yıllık iş planlarının yapıldığı Aralık döneminde, iş adamlarının maliyet hesabı yapamamaktan yakındıklarını söyledi.

Bir işletmenin olmazsa olmazlarından bütçelerin, en geç Aralık ayında yapıldığını, bu bütçeye göre işletmelerin 1 yıllık iş ve yatırım planlarının hazırlandığın anlatan Keçeci, “Bütçelerin hazırlanması aşamasında en önemli maliyet kalemleri olan enerji ve insan kaynakları kalemlerinin ikisinin de bu sene belirsizlik içinde olması, iş adamlarını zorluyor. İş adamları tünele doğru yaklaşan lokomotif kondüktörleri gibidir. Ancak, tünelin sonundaki ışığı henüz göremedik” dedi.

BELİRLİ OLAN TEK ŞEY BELİRSİZLİK
2015’teki seçim döneminin ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının şirketleri çok yıprattığını belirten Keçeci, “Özel sektör şirketlerinin bilançoları, TL’deki değer kaybından çok olumsuz etkilendi. Kur farkı, yükselen faizler ve yükselen enerji maliyetleri üzerine bir de asgari ücrette yapılmak istenen artış, zaten bir durgunluk döneminde olan şirketlere ciddi bir darbe vuracak. Şu anda hiçbir şirket bütçe yapamıyor çünkü Rusya ile olan kriz sebebiyle enerji politikamızın ne olacağı, elektrik ve doğalgaza ne kadar zam geleceği belli değil. Diğer taraftan asgari ücretle ilgili belirsizlik hala sürüyor. Asgari ücrette yapılacak zammın ne kadarı işverene maliyet olarak yansıyacak belli değil. Kısacası, belirli olan tek şey belirsizliğimiz.” diye konuştu.

SON 15 YILIN EMEKLERİ BOŞA GİDECEK
Asgari ücret komisyonu 3. toplantısının 18 Aralık’ta gerçekleştireceğini dile getiren Keçeci, “İşveren ve işçi taraflarının yoğun baskıları devam ederken, hükümet çözüm arayışlarını sürdürüyor. Asgari ücrette gerçekleştirilecek artışın bir domino etkisi ve zincirleme reaksiyon yaratacağı ekonomistlerce dile getiriliyor. Asgari ücretteki artışın enflasyonda da bir artışa neden olacağını biliyoruz. Belki uzun zamandan sonra tekrar çift haneli enflasyon rakamlarına aşina olmak zorunda kalacağız. Uluslararası pazarda rekabet gücümüz zayıflayacağı için ihracat rakamlarımız gerileyecek. Maliyet artışları yatırımların ertelenmesine veya yurtdışına kaymasına sebep olacak. İşsizlik, özellikle de genç işsizliğinde ciddi bir patlama yaşanacak. Son olarak da ekonomimizdeki kayıt dışılık tekrar yükselişe geçecek. En önemlisi çalışma barışı zarar görecek. Tüm bunlar, son 10 – 15 yılda verilen tüm emekleri ve teşvikleri boşa çıkaracak, 90’lı yıllar tüm olumsuzlukları ile geri gelecek” dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDA UYGULANAN YÖNTEM YANLIŞ
Türkiye’nin, işgücü maliyetleri konusunda gerek Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde gerekse OECD ülkeleri arasında üst sıralarda bulunduğunu belirten Keçeci, “Türkiye’deki istihdam üzerindeki vergi ve prim yükleri OECD ortalamasının yaklaşık 10 puan üzerinde. Mevcut durumda bir işçinin işverene maliyeti, işçinin cebine giren tutarın yaklaşık 2 katına ulaşıyor” dedi.

İşverenlerin tepkisinin asgari ücrete yapılan zamma olmadığının altını çizen Keçeci, “Biz işverenler olarak tabii ki çalışanımızın cebine daha fazla para girmesini isteriz ancak bunun yöntemi bu olmamalı. TÜİK’in verilerine göre imalat sanayiinde 2011-2014 döneminde verimlilik toplam %2,4 oranında azalırken, reel işgücü maliyeti toplam %16,3 oranında artmıştır. Verimliliği artırmadan, ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yapısal reformları gerçekleştirmeden reel ücretlerin artırılması, ülkemizin refah seviyesini artırmayacak ve fakat uzun vadede düşürecektir. Bu gidişle tünele giren trenler ya eksik vagonla çıkacak ya da çıkamayacaktır” diyerek, hükümetin verdiği sözü yerine getirirken, bu sözün maliyetini kendi kaynaklarından karşılaması gerektiğini vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı