REKLAMI GEÇ

Anıza pamuk ekiyorlar

Anıza pamuk ekiyorlar

Denizli’de ilk kez, geçen sene 80 dekar alanda, hububat hasadının ardından, anıza pamuk ekimi yapılmıştı. 2008’de, toprak hasat tavında sulanmadan, ikinci ürün olarak pamuk ekiminin, verimli olması sonucu, bu sene 800 dekarlık alana, buğday hasadının ardından 2. ürün pamuk ekimi yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2009 Salı, 11:50

Denizli Tarım İl Müdürlüğü, birim alandan daha az masrafla, daha fazla gelir elde edilmesi için Sarayköy’deki 80 dekarlık alanda, geçen sene, hububat hasadının ardından, toprak hasat tavında sulanmadan, ikinci ürün olarak, denem demonstrasyon amaçlı pamuk ekimi yaptırmıştı. Bu ekimden iyi netice alınması sonucu, bu sene, iklim özellikleri yönünden de uygun olan Sarayköy’ün Ahmetli ve Tosunlar Beldeleri’nde, 800 dekar alanda buğday hasadının ardından 2. ürün pamuk ekimi yaptırıldı. Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, “Yapılan tarla kontrollerinde, çıkışların başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olması çiftçilerde büyük memnuniyet yaratmıştır” dedi.

‘Birçok ürün direkt anıza ekilebilir’
Normal şartlarda, iklimin müsait olduğu bölgelerde, hububat anızının yerine, ikinci ürün olarak dane veya silajlık mısır ekimi yapıldığını belirten Gülsever, “Ancak ekim öncesinde sulama ve toprak hazırlığı gibi masraf gerektiren işlemler sonucu, ekim yapılma alışkanlığı hâkimdir. Bunun sonucunda da işgücü ve 10-15 günlük zaman kayıpları yaşanmaktadır. Oysaki ilimizde hububat hasadının hemen akabinde, ürünün yetişme devresi de dikkate alınarak birçok ürün direkt olarak anıza ekilebilecektir” dedi.

‘Zirai mücadele ve sulamadan tasarruf’
Gülsever, “Sarayköy’deki 2. ürün pamuk ekilişinde, toprak işleme yapmaksızın pünomatik (hava emişli) mibzerle direkt anıza ekim yapılmış, böylece zamandan ve işçilikten tasarruf edilmiştir. Mevsim itibariyle, birinci ürün olarak ekilen pamuklardan 40-50 gün sonra ekim yapıldığı için zirai mücadele ve sulamadan önemli miktarda tasarruf sağlanmaktadır. Buradaki amaç, çiftçilerimize ikinci ürün pamuk tarımının ilimizin bazı bölgelerinde yapılabileceğini göstermektir” diye konuştu.

‘İşgücü, zaman ve para kaybı en aza iniyor’
Gülsever, ikinci ürün pamukta, toprak hazırlığı yapmadan, anıza direkt ekim yapılmasının; işgücü, zaman ve para kaybını en aza indirgediğini, bir yılda aynı tarladan iki ürün alınmasının, çiftçiye ayrı bir katma değer sağladığını söyledi. Gülsever, “İlk defa, geçen yıl başlatılan bu çalışmadan olumlu neticeler alınması, çiftçilerimizde ikinci ürün pamuk ekimine ilgi oluşturmuştur. Bu ilgi sayesinde de ekim alanları giderek daralan pamuk üretiminin giderek artacağına inanılmaktadır” diye konuştu.

‘Verim artıyor’
İkinci ürün pamuk ekimi denemelerine, Araştırma Enstitüsü ve özel şirketlerin de destek verdiğini söyleyen Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, “800 dekar arazide Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ve özel şirketlerden temin edilen 4 çeşit tohumluk kullanılmıştır. Bu tohumlardan lif miktarı ve randımanın en iyi olanlarının belirlenerek, önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda ve daha verimli çeşitlerle üretim yapmayı planlamaktayız. Yapılan hesaplamalarda ikinci ürün anıza yapılan pamuğun üretim maliyetinin, birinci ürün pamuğa göre yüzde 40-50 oranında daha düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışmadaki temel amaç, yeni çeşitlerin kullanılmasıyla, ikinci ürün pamukta dekar başına verimi 300-350 kg. dolaylarına çıkarmaktır. Projeyi yürüten İl ve İlçe müdürlüklerindeki teknik personelimizi tebrik ediyor, bu yöndeki çalışmalarını destekliyor, çiftçilerimizden de bu yönde ilgi bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı