REKLAMI GEÇ

Anızın bilinmeyen faydaları

Anızın bilinmeyen faydaları

TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, anız ve hububat saplarının, gübre olarak değerlendirildiğinde, toprağı daha verimli hale getirdiğini, daha fazla ürün alınmasını sağladığını söyledi. Anızlar, inşaat malzemesi, kağıt, ip, halat, paspas yapımı ve ambalaj sanayinde de kullanılabiliyor.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2009 Salı, 13:29

TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, hasat sezonunun başlaması ile birlikte kırsal bölgelerde, tarlaların hububat sapları ve anızdan temizlenmesi için yakma işleminin yapıldığına dikkat çekerek, “Topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar veren anız yakma işlemi yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolayca kaçılarak uygulamaya devam etmektedir” dedi.

Tarlaları, yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Doğan, “Çünkü; anız yakıldığında, toprağın 2-3 cm altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir ve verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız yangınları yanındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabileceği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yansımasına da sebep olmaktır” diye konuştu.

‘Çiftçi bilinçlenirse, hiçbir
kuvvet çiftçiye anız yaktıramaz’
Prof. Dr. Orhan Doğan, “Eğer çiftçimiz anız yakarak toprağı verimsizleştirdiğini, ticari gübre ile bunu telafi etmesinin mümkün olmadığını ve yaktığı için gelecek yıl daha az ürün alacağının bilincine varırsa, hiçbir kuvvet çiftçiye anız yaktıramaz. Bunun için başta eğitim olmak üzere yasaklara uymayanların takibi ve caydırıcı cezaların uygulanması şarttır” dedi. .

Anız yangınının verdiği zararlar ve anızın faydaları konusundaki tespit ve önerilerini de paylaşan Doğan, bunları şu şekilde sıraladı:
Anız ve hububat saplarının faydaları:
-Anızları ve hububat saplarını yakmadan toprak işleme aleti ile temizleyin.
-Çürümenin hızlı gerçekleşmesi için hasadı mümkün olduğunca, toprağa yakın yapın.
-Ülke topraklarımızın yüzde 76’dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Hububat sapları ve anızı gübre olarak değerlendirin. Böylece;
-Toprağı doğal gübre ile besler, kirletmezsiniz, ticari gübreye fazla para harcamazsınız.
-Doğal gübre kullandığınız için ürününüzün tadı, kokusu daha iyi olur.
-Toprağı verimli hale getiren mikroorganizmalara besin sağlarsınız.
-Toprağın nemini korursunuz.
-Daha fazla ürün alırsınız.
-Hayvan yemi ve yakacak olarak kullanılabilir, inşaat malzemesi, kağıt, ip, halat, paspas yapımı ve ambalaj sanayinde kullanılmasını sağlayarak gelir elde edebilirsiniz.
-Topraktaki bitki örtüsünü yok etmeyerek, verimli topraklarınızı erozyondan koruyun.
-Anıza ekim aletleri kullanın.
-Gerekirse hasat sonrası hache-paille (sap parçalayıcı ve dağıtıcı) aleti kullanın.
-Modern sürüm teknikleri uygulayın.

Anız yakılmasının verdiği zararlar:
-Toprak verimsizleşir. Çünkü toprakta ne kadar çok canlı yaşıyorsa, toprak o kadar zengindir. Anız yakıldığında toprağı besleyen, güçlendiren, havalandıran milyonlarca canlı organizma yok olur.
-Çiftçi toprağa zarar vererek, daha ekimi bile gerçekleştirilmeden gelecek yılın ürününe zarar verir.
-Toprak canlılarının beslenme ortamı veya besleneceği organik atıklar ortadan kalkar. Bitki örtüsünden yoksun kalan toprak, rüzgar ve su ile taşınarak erozyona maruz kalır.
-Toprak yorulur.
-Orman yangınlarına neden olur.
-Diğer tarla, bağ ve bahçeye sıçrayarak, ürünlerin yok olmasına neden olur, hatta yerleşim alanlarına sıçrayabilir.
-Doğal dengeyi bozar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı