REKLAMI GEÇ

Çal çiftçisi, TBMM gündeminde

Çal çiftçisi, TBMM gündeminde

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Çal’da çiftçilerin 223 traktörüne, borçları nedeniyle el konulduğunu belirterek, bu sorunlar için ne tür çözümler üretildiğini, Başbakan Erdoğan’a, verdiği soru önergesi ile sordu.

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2010 Cuma, 18:01

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmak üzere, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Çal’daki çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Erçelebi, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Denizli’deki çiftçilerimiz de ikili kıskaç altındadır. Bir yandan üretim ve satış sürecindeki sıkıntılar, diğer yandan da kredi faizleri, tarım alanındaki üreticilerimizi perişan etmektedir. Sadece Denizli’nin Çal İlçesi’nde, çiftçilere kredi borçları nedeniyle 4 bin
icra dosyası açılmıştır. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Halk Bankasına borçlarına her altı ayda bir temerrüt faizi eklenmekte ve faize de faiz işletilmektedir. Bunun sonucunda da borçlar ödenmesi imkânsız meblağlara dönüşmektedir. Bu konuda çiftçilerimize karşı ilginç bir uygulama yapılmaktadır. Çünkü uygulanan temerrüt faizi, çiftçilerin imzaladığı sözleşmede yer almamaktadır. Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar Çal’daki çiftçilerin 223 adet traktörüne el konulmuştur. Bunlar bugün için yedi eminde tutulmaktadır. Alınan borçtan dolayı birçok insan bir birine kefil olduğundan ilçede büyük bir ekonomik ve sosyal çöküntü yaşanmaktadır” dedi.

Erçelebi, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
-Yaşanan bu sıkıntıların giderilmesi için üretici köylülere uygulanan temerrüt faizi uygulamasına son vermeyi düşünüyor musunuz?
-Tüm ülkede olduğu gibi Çal ilçesinde de sosyal huzurun yeniden sağlanması için üreticilerin borç faizlerinin silinmesi ve yeni bir ödeme planı oluşturulması planlanmakta mıdır?
-Çiftçilerin en önemli üretim aracı olan traktörlerine el konulması engelleyecek yeni önlemler almayı düşünüyor musunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı