REKLAMI GEÇ

ÇİFTÇİ 4 MİLYON TL’LİK İCRA KISKACINDA

ÇİFTÇİ 4 MİLYON TL’LİK İCRA KISKACINDA

Pamukkale Sulama Birliği, üyesi olan çiftçileri icraya veriyor. Merkeze bağlı 3 mahalle,16 köy, 5 kasaba ve 3 ilçenin sulamasını sağlayan birlik, çiftçiden 4 milyon TL’lik elektrik alacağını alamıyor.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2010 Perşembe, 19:57

105 km uzunluğuyla Türkiye’nin 5. en uzun sulama ağı olan Pamukkale Sulama Birliği’nin başı dertten kurtulmuyor. Yıllardan beri elektrik borçlarıyla gündeme gelen birliğin bu kez çiftçiyle başı dertte. Merkeze bağlı 3 mahalle,16 köy, 5 kasaba ve 3 ilçenin sulamasını sağlayan birlik, toplam 1698 çiftçiden 4 milyon TL’lik elektrik alacağını alamıyor. 110 bin dekar alandan 20 bin dekarının 2008 ve öncesi borçlulara ait olduğunu söyleyen Başkan Ekincier, 2009-2010 döneme ait borçluların da 15 bin dekar alanı olduğunu söyledi.

2008 yılına kadar olan 17 yıllık dönemde 837 çiftçinin yaklaşık 3 milyon TL borcunun olduğunu 2009 yılında 155, 2010 yılında 706 çiftçinin de yaklaşık 1 milyon TL borçlarını ödemediğini kaydeden Pamukkale Sulama Birliği Başkanı Ahmet Ekincier, 2009-2010 döneminde borç yapan çiftçilerin borçlarını ödememesi durumunda Nisan ayından itibaren sularını keseceklerini söyledi.

Ekincer, “Bizde elektrik parası ödüyoruz”
Ekincier,Türkiye’nin en büyük 5 . sulama birliği olduklarının altını çizerek, “Bilindiği üzere bölgemiz yaklaşık 110 bin dekar alandan oluşmaktadır. Cindere Barajı’ndan elektrik enerjisinden yararlanarak pompalanan su sayesinde tarım arazilerimizin sulanmasını sağlıyoruz. Sorumluluk alanımız içinde 125 bin kişi yaşamakta, 5 bin 800 çiftçimizde üretim yapmaktadır. 837 çiftçimiz 2008 yılına kadar hiç borcunu ödememiş bunlardan yaklaşık 3 milyon TL alacağımız var. 2009 ve 2010 dönemi alacaklarımızı da çıkardık. 861 çiftçimizden yaklaşık 1 milyon TL alacağımızın olduğunu gördük. Kendilerine tebliğde bulunarak borçlarını 31 Aralık tarihine kadar ödemelerini bildirdik. Ödemedikleri takdirde icra takibine başlayacağız. Nisan ayı sulama döneminde de sularını keseceğiz. Çünkü bizde elektrik parası ödüyoruz. Şu anda ana parası 8 milyon TL olan faiziyle birlikte devletin işlettiği elektrik dağıtım şirketine 35 milyon TL borcumuz var. Yeni kurulan Aydem’e de 800 bin TL civarında borcumuz var. Bunu ödeyemediğimiz takdirde elektriklerimiz kesiliyor. Üretim darbe görüyor. Bu sorunun çözülebilmesi için acilen yıllar önce planlanan Cindere Barajı’ndan tünel aracılığıyla getirilecek olan cazibeli sudur. Yani Yenicekent HES projesidir. Maalesef yıllardan beri bu proje hayata geçirilememektedir” dedi .

“Başbakana dosya gönderdik”
Sorunun çözülmesi için AKP İl Başkanı Bilal Uçar’a dosya verdiklerini geçtiğimiz hafta yapılan AKP İl Başkanları toplantısında Uçar’ın bu dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğini kaydeden Ekincier, “Bakanımız başta olmak üzere milletvekillerimize de bilgi verdik. Sorunumuzun kısa süre içinde çözülmesini istiyoruz. DSİ’nin de bu konu hakkında çalışma başlattığını öğrendik. Eğer bu proje devreye girmezse girdi maliyetleri her geçen yıl katlanan üreticimiz perişan olacak. Dolayısıyla arada bizde mağdur olacağız” dedi.

“Bu sorun hayvancılığı da vurur “
Diğer taraftan, üreticinin 2007 yılından beri sürekli olarak olumsuzluk yaşadığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise “Bölgemizde pamuk ve mısır üretimi oldukça yüksekti. Ancak, yaşanan bazı sıkıntılar ve girdi maliyetlerinin sürekli artması bunun yanında ekonomik krizin baş göstermesi bölgeyi zaten olumsuz etkiledi. Sadece geçen yıl biraz canlanma yaşandı. Eğer, bu soruna çözüm bulunmazsa su cazibeli olarak bölgeye verilmezse burada tarım bitme noktasına gelecektir. Hayvancılığı yakından ilgilendirilen üretimin de bu bölgede olması zaten can çekişen hayvancığı da bitirme noktasına getirecektir. Yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı