REKLAMI GEÇ

DENİZLİ, JEOTERMAL TARIMDA BAŞKENT OLACAK

DENİZLİ, JEOTERMAL TARIMDA BAŞKENT OLACAK

Denizli, tekstil, turizm, mermer, kablo ve bakırdan sonra dev tesisleriyle jeotermal serada da başkent olacak. Vali Yavuz Erkmen, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici Jeotermal yatırım konusunu değerlendirdi.

/ DENİZLİHABER / 23 Aralık 2010 Perşembe, 19:01

Vali Yavuz Erkmen, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte, İl Özel İdaresi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın katılımıyla Türkiye’de ilk defa tarımsal amaçlı Organize Sera Bölgesi’ni gerçekleştirdiklerini söyledi. Erkmen, yaptığı açıklamada, Denizli’de dev seraların kurulmaya başlandığını, kentte planlanan 6 bin dekar arazide bugüne kadar 600 dekar alana sera yatırımı gerçekleştiğini ifade etti.

Bir taraftan turizm yapıları yapıldığına, diğer taraftan da ısıtmada kullanılarak değerlendirilen jeotermal kaynakların son yıllarda seracılık anlamında da kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Erkmen, ”Özellikle değişik sektörlerde başarılı olmuş çok değişik iş adamı arkadaşlarımızın bu dallarda yani jeotermal seracılık konusunda yatırım yaptığına şahit oluyoruz. Şu anda yapılan yatırımlar 600 dekarı geçmiş durumdadır” dedi. Erkmen, Denizli’deki planlamalarının 6 bin dekarlık bir alanda bu seraların yapılabilmesi olduğunu belirterek, ”Tabii bu gelişmeyle biz çok kısa sürede bu sonuca ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bunun bir faydası 6 bin dekarlık bir alanda seracılık yapabildiğimiz takdirde en az 6 bin kişiye istihdam yaratmış olacağız. Bu da il için küçümsenmeyecek oranda bir başarı demektir” diye konuştu.

Jeotermal sera anlamında gelişmeye ve yapılmaya müsait yerler olarak Gölemezli, Buldan Yenicekent bölgesi ve Sarayköy’ü işaret eden Erkmen, şöyle devam etti: ”Özellikle bu yapılan yeni seraların çok modern seralar olduğu, topraksız sera dediğimiz hiçbir şekilde toprakla temas etmeyen seralardır. Yılın yedi sekiz ayı verim alınan ama yeni yapılacak birtakım çalışmalarla da yılın 12 ayına çıkartılacak olan bir süreci yaşayacak olan seracılık yapılmakta. Şu anda domates daha çok ön planda gözükmesine rağmen her türlü ürünü burada yetiştirme şansımız olacaktır. Şu anda mevcut üretim olarak domatesler bir taraftan Türkiye’deki mevcut iç pazara verilmekte ama önemli bir bölümü de gerek Rusya gibi, İngiltere gibi, Almanya gibi değişik ülkelere ihraç edilmektedir. Türkiye’de ilk defa Sanayi Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı birlikte ilimiz Özel İdaresi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın katılımı ile ilk tarımsal amaçlı organize sera bölgesini gerçekleştiriyoruz. Biz seracılık yapmak isteyen organize sera bölgesinde olsun veya organize sera bölgesinin dışında olsun bütün yatırımcı arkadaşlarımıza sıcak su temini konusunda Özel İdare olarak gerekli desteği ve kolaylığı sağlamaktayız. Bu amaçla yatırım yapacak arkadaşlarımızın herhangi bir tereddüt duymamasını istiyoruz”

Denizli ekonomisinin son yıllarda dikkat çekici bir gelişmeye tanıklık yaptığını söyleyen Erkmen, ”Özellikle bugüne kadar tekstilin ön plana çıktığı ve özellikle ev tekstilinde merkez konumunda olan Denizli, artık son yıllarda tekstilin ötesinde değişik sektörlerle de anılmaya başladı” dedi. Yılda yaklaşık 2 milyar doların üstünde ihracat rakamlarına sahip olan Denizli’nin, bunun yarısını tekstilden, kalan yarısını ise tekstil dışındaki sektörlerden elde ettiğini söyleyen Erkmen, tekstilin dışında kablo, mermer, tarım ve hayvancılık, turizm gibi değişik sektörlerin devreye girdiğini, bu anlamda özellikle jeotermal kaynakların değerlendirilmesinin çok önem taşıdığını bildirdi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise özellikle Kızıldere bölgesindeki jeotermal kaynakların ortaya çıkmasının ardından işadamlarının, su buharından yaralanmak için enerji, sera ve sağlık turistik turizmine yatırım yapmaya kaydeden Keçeci, “Jeotermalle ısıtılan seraların masrafı, ilk maliyet giderleri çıkarıldığında neredeyse sıfıra yakın. Oysa kömürle çalışanların ıstma gideri, toplam maliyetin içinde yüzde 40’ı buluyor. Bundan dolayı sanayicilerimiz bu alana yatırım yapıyor.” dedi. Denizli sanayicisinin ihracata dayalı üretim yaptığına dikkat çeken DSO Başkanı Keçeci, sanayicinin ihracattaki bilgi birikimi ve dünyayı tanımasının, tarıma önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi: “Sanayici, tarımı daha modern imkânlarla yapacaktır. Ürünlerine dünyada uygun müşteriyi bulacaktır. Tarım sektörünün ,yakın gelecekte Denizli’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Müjdat Keçeci, bazı yatırımcılar seralarda üretime başlamakla birlikte 50–100 civarında üyelerinin de henüz araştırma safhasında olduğunu kaydetti.
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de Türkiye’de işletmelerin yüzde 90 aile tipi olduğunu vurgulayarak, jeotermal alanlarında küçük işletmelerin de yer bulabileceği projeler üretilmesi gerektiğini savundu. Gemici, “Gölemezli yöresinde turizm ve seracılık olarak yapılabilecek yerler ikiye ayrıldı. Önce 5 dekarlık alanlarda küçük çiftçilerin sera yapması projesi vardı, iptal edildi. Buralar 40 dekarlık alanlara dönüştürüldü. Bu da büyük yatırımcıya yönlendiriliyor. Biz tarım ülkesiyiz, tarım imkânlarını sanayiciler kullanmamalı. Sanayicinin, tarım sanayisine yatırım yapması lazım. Bizim üretimde sıkıntımız yok” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı