REKLAMI GEÇ

Dezenfeksiyon tünelli koruma

Dezenfeksiyon tünelli koruma

Denizli Ticaret Borsası’nın Canlı Hayvan Pazarı, uygulanan dezenfeksiyon önlemleri ile hayvan sağlığı konusunda Türkiye’nin örnek tesislerinden biri. Özellikle Canlı Hayvan Pazarı girişine kurulan dezenfeksiyon tünellerinin ortaya koyduğu etkin çözüm, dikkat çekiyor.

/ DENİZLİHABER / 16 Mart 2013 Cumartesi, 10:50

Denizli genelinde üç tanesi ruhsatlı olmak üzere 6 canlı hayvan pazarı bulunuyor ve yakın zamanda bu sayının 10’a yükselmesi bekleniyor.

Alıcı ile satıcının yasal ortamda buluşturması için kurulan hayvan pazarları hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Yüzlerce hayvanın bir arada olduğu hayvan pazarlarında, tek bir hasta hayvan yüzlercesinin hastalanmasına neden olabiliyor.

Özellikle brusella, mavi dil, şap gibi bulaşıcı hastalıklar sürü sağlığını tehdit ediyor. Bu tip risklerle en etkin mücadele yöntemi ise dezenfeksiyon sistemlerinden geçiyor.

Denizli Ticaret Borsası’nın canlı hayvan pazarında kurduğu dezenfeksiyon tüneli, hijyen duvarı görevi görüyor. Denizli genelinde tek olan dezenfeksiyon tüneli, tünel içerisine aracın girmesi ile çalışmaya başlıyor ve onlarca nozuldan aracın üzerine yüksek düzey dezenfektan püskürtüyor.

Dezenfeksiyon tüneli hakkında bilgi veren Hayvan Pazarı Sorumlu Yöneticisi Veteriner Hekim İsmail Hıçkıran pazara ayda yaklaşık 10 bin hayvanın giriş yaptığını belirterek, “Burası hayvan satışının merkezi. İçeri girecek tek hasta hayvan, buradaki diğer hayvanları hasta edebilir, burada hasta olan hayvan da sürüsüne katıldığında yüzlercesini hasta edebilir. Dezenfeksiyon tünelini bu bilinçle kurduk. İçeri giren her araç, içinde hayvan olsun olmasın tünelden geçer, içeride işi bittiğinde de yine tünelden geçerek dışarı çıkar.” diye konuştu. Dezenfeksiyon tüneli maliyetinin sağladığı faydaya oranla çok düşük olduğunu da değinen Hıçkıran, “Buraya ayda 10 bin havyan giriyor. Bu tünel sayesinde 5 hayvanın hastalıktan ölmesi engellense maliyeti çıkarıyor. Hayvanlar bizim milli servetimiz, biz üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı