REKLAMI GEÇ

Üzüm üreticilerine kötü haber

Üzüm üreticilerine kötü haber

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Tarım Gıda ve Hayvayvancılık Bakanlığı’na Denizli’nin 5 ilçe ve 96 köyünde yaşanan don ve dolu vurgunu nedeniyle üzüm üreticilerine devlet desteğinin olup olmayacağına sormuştu. O soruya bakanlıktan “afet desteği kapsamı dışında” yanıtı aldığını dile getiren Keskin, Denizli’de 10 bin üzüm üreticisinin hükümet tarafından kaderine terk edildiğini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 30 Temmuz 2012 Pazartesi, 13:25

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Adnan Keskin, yıl başında kentte yaşanan aşırı soğukların ardından bir dolunun vurduğu Çal, Bekilli, Baklan, Güney ve Buldan’daki çiftçilerin devlet tarafından desteklenip desteklenemeyeceğine dair bir soru önergesi ilettiği Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt geldi. Bakanlık söz konusu zararların afet desteği kapsamı dışında yanıtını aldığını dile getiren Keskin, yaptığı yazılı açıklamayla yanıtı sert bir dillle eleştirdi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin yaptığı yazılı açıklamada, Mayıs ayında Buldan ilçesinde meydana gelen dolu yağışı ve Çal, Bekilli, Baklan ve Güney ilçelerindeki üzüm bağlarına da don vurması yüzünden 10 bin çiftçi ailesinin perişan olduğunu belirterek
“Bu bölgelerde meydana gelen ürün zararlarının karşılanmasını talep ederek, konuyu meclise taşıdık. İktidar partisinin Denizli milletvekilleri de aynı istekte bulundular. Üstelik gündem dışı konuşmalarla söz verdiler. Bu konuşmalar meclis tutanaklarına da geçti. Buna rağmen Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, üzüm üreticisinin feryatlarına kulak tıkadı” dedi.

Toplam 5 ilçe ve 96 köyde yaşanan dolu ve don felaketinden olumsuz etkilenen üzüm üreticisi ailelerin, yaşadığı dramı ve kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları Havuzu Yasası’ndaki boşlukları soru önergesi ve gündem dışı konuşmayla TBMM’ye taşıdığını ifade eden Keskin “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın böylesine önemli ve hayati önem taşıyan bir konu hakkındaki soru önergesine verdiği yanıtlar ciddiyetten uzaktır. Bir anlamda ipe un sermektir. Bakanlık, dolu felaketi ve don olayının Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında yer almadığını bildirmiştir. Bu bölgelerin afet kapsamına alınıp alınmayacağı konusuna ise hiç girmemiştir. 2 aydır umutla bakanlıktan gelecek yanıtı bekleyen üzüm üreticileri ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumdadır.Kamu kurumlarına olan borçları ertelenmediği gibi, ödeme kolaylığı da sağlanmamıştır. Bu yıl ki üretimden zarar eden üretici borcunu nasıl ödeyecek?. En az 5 yıl üretim yapamayacak olan çiftçi aileleri nasıl yaşamlarını sürdürecek? Ak Parti iktidarı, bu tavrıyla çiftçilerimizi çaresizliğin ve yoksulluğun girdabına sürüklemiştir.Ne yazık ki, olayın takipçisi olacağını beyan edenlerin vaadleri boşa çıkmış, üzüm üreticilerinin kandırıldığı böylece gün yüzüne çıkmıştır” dedi.

YÜKSEL SÖZ VERMİŞTİ
Yaşanan büyük sıkıntının ardından bölgedeki üreticilerle görüşen Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel’de durumun vahip olduğunu söyleyip, çiftçilere bu konuda destek olmak için elinden geleni yapacağını söylemişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı