REKLAMI GEÇ

Denizli’de hayvancılık büyük yol kat etti

Denizli’de hayvancılık büyük yol kat etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, tarım ve hayvancılık konusunda Denizli’nin geldiği son noktayı değerlendirdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Haziran 2013 Çarşamba, 12:46

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, hasat mevsiminin yeni sona erdiği şu günlerde, anız yangınları konusunda uyarılarda bulundu, Denizli tarım ve hayvancılığını değerlendirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin anız yangınlarını önlemek için denetim ve eğitimlere başladığını belirten Sezgin Kutlu “Anız yakmak toprağın biyolojisini, fiziksel ve kimyasal yapısını bozuyor. Hem de ormanlar için, çevredeki meyve ağaçları için zararlı. Hatta bazı durumlarda yoğun dumandan dolayı trafik kazalarına bile sebep oluyor. Bizim topraklarımız fakir topraklar anızla birlikte daha da verimsizleşiyor. Çiftçilerimize çevre denetimleri sırasında birebir eğitimler veriyoruz vermeye de devam edeceğiz” dedi.

Son yıllarda tarımın öneminin giderek arttığını söyleyen Kutlu “Tarımın ülkemiz açısından da ekonomik ve sosyal yapıdaki önemi her geçen gün daha da artıyor. Tarım istihdamın ve gelişmişliğin önemli bir ayağını oluşturuyor. Denizli’de arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında Tavas’ta iki kısım çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar tamamlandığında Denizli’nin yaklaşık 100 bin hektarlık tarım arazisi toplulaştırılmış olacak. Acıpayam, Tavas ve Sarayköy’de çalışmalar ihale aşamasında. Ekonomik tarım yapılabilmesi için tarımda toplulaştırma çok önemli. İlimizin toprakları çok parçalanmış bu yüzden de yine önemli” dedi. Denizli toprak haritası ve ürün deseninin çıkarılmasının ardından nitelikli tarımın hayata geçirildiğini belirten Sezgin Kutlu, “topark haritası ve ürün deseni uygulamasını Çivril ve Baklan’dan başlayıp Çardak, Bozkurt ve Acıpayam’da noktaladık. Hangi bölgede ne yetişecek, hangi bölgenin toprağı hangi ürüne uygun bu verilerle hareket edeceğiz. Tamamlanan çalışmaların kitapları da basıldı. Çiftçiler muhtarlıktan, ilçe tarım müdürlüklerinden, il tarım müdürlüğünden ve internet sitemizden bunlara ulaşabilir. Çiftçiler kendi parsellerinde hangi ürünü yetiştirecekse iklim verileri ile birlikte toprağın özellikleri değerlendirildi. Denizli gıda ve tarım ürünlerinde son yıllarda ihracatçı bir il oldu. Kuruyemiş ve yaş meyveler diğer sebzeler ilimizden ihraç edilmekte” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk Denizli Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ihalesi için 20 firmanın şartname almasına rağmen katılım olmamasını değerlendiren Sezgin Kutlu “İlimizde Jeotermal kaynakların olması seracılığı da cazip hale getirmiştir. Seracılıkta en önemli maliyetlerden birisi de ısıtma giderleridir. Sarayköy ve Akköy bölgesinin jeotermal kaynaklar açısından zengin olması sebebiyle jeotermal seracılığa bir yöneliş oldu. Bakanlığımız da jeotermal seralarda yapıla üretimi destekliyor. 440 dekar topraksız modern sera oluştu. 2015 yılında organize bölge hariç 600 dekarı geçecek. Organize seralarda üretilen ürünler çok kaliteli, yatırım maliyetleri yüksek. Bu yüzden de çiftçiye yayılmadı. Antalya gibi değiliz” dedi.

Hayvancılık ve Süt Üretiminde Avrupa Birliği onaylı 17 süt üreticisinden 6’sının Denizlili olmasını gurur verici olarak gören Kutlu, hayvancılığın Denizli’de sıçrama yaptığını, Bakanlığın verdiği 0 faizli kredilerle hayvancılık sektörüne verilen desteklerin hızla artırdığını söyledi. Kutlu “Bakanlık önceleri desteğin yüzde 80’ini bitkisel ürünlere, yüzde 20’sini de hayvansal ürünlere verirdi. Bu rakam artık yarı yarıya oranlandı. İlimizde yüzde elliyi bile geçti” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı