REKLAMI GEÇ

DENİZLİLİLER MEYVEYE DOYACAK

DENİZLİLİLER MEYVEYE DOYACAK

Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli’de son 5 yıl içinde 51 bin 225 dekar yeni meyve bahçesi tahsis edildiğini belirterek, “Yapılan desteklemelerle meyve dikili sahalarımız yaklaşık yüzde 35 oranında arttı” dedi.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2011 Cuma, 17:59

Meyveciliğin, Denizli tarımındaki payının gün geçtikçe hızla arttığını belirten Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, “Denizlili çiftçilerimize önerilerde bulunmakla birlikte, üretim miktarı, kalite ve pazar değeri yüksek tür ve çeşitlerin yaygınlaştırılması için çalışıyoruz” dedi.

Meyve fidanları dağıtılmaya başlandı
Bu çalışmalar çerçevesinde, 2010-2011 üretim yılında Denizli’de dağıtılmak üzere; ceviz, badem zeytin, elma, kayısı, şeftali, kiraz olmak üzere toplam 60 bin 195 tane çeşitli meyve fidanı satın alınarak çiftçilere dağıtılmaya başlandığını belirten Gülsever, “Denizli merkez ve ilçelerimizde son beş yıl içerisinde, yaklaşık 5 bin 100 üreticimize, değişik tür ve çeşitlerde 1 milyon 554 bin adet meyve fidanı dağıtılmıştır” dedi.

“Son 5 yılda 51 bin 225 dekar yeni meyve bahçesi tesis edildi”
Gülsever, “Uygulanan projeler sayesinde son 5 yıl içinde ilimizde toplam 51 bin 225 dekar yeni meyve bahçeleri tesis edildi. Son beş yılda ilimizde yapılan desteklemelerle meyve dikili sahalarımız yaklaşık yüzde 35 oranında arttı” dedi.

“Baklan Ovası bölümü tamamlandı”
Gülsever, Denizli Tarım İl Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa projelendirdiği ve Çukurova ile Uludağ Üniversitelerinin de teknik destek verdiği, ülkemizde bütün il coğrafyasını kapsaması bakımından bir ilk olan, ‘Denizli İli Topraklarının Detaylı Temel Toprak Etüd ve Potansiyel Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması Projesi’nin birinci etap Baklan Ovası bölümünün tamamlandığını söyledi. Projenin ilk bölümünden elde edilen temel bilgilerin analizlerinin yapılarak, veri kitaplarının basıldığını dile getiren Gülsever, “Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanları ise elde edilen bu temel toprak verilerini, toprak serileri bazında, ekoloji, rakım, arazinin yeri ve yöneyi, meteorolojik veriler gibi bitkisel istekleri de göz önüne alarak çok yıllık bitkilerde anaç ve çeşit ayrıntısına kadar detaylandırıp, her yerleşim birimine ayrı kitapçık şeklinde bastırmıştır. Baklan Ovası’nda meyve bahçesi tesis edecek üreticilerin de hazırlanmış olan kitapçıklardan faydalanmaları gerekmektedir Tavas ve Acıpayam Ovası’nın kitap basımı için son aşamaya gelindi” dedi. Gülsever, çiftçilerin bahçe kurmadan önce ve bahçe kurarken mutlaka Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’ne danışmalarını istedi.

İşte Tarım İl Müdürlüğü’nün, meyve bahçesi kuracaklara tavsiyeleri:

MEYVE BAHÇESİ KURULURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
A-)Bahçe Toprağının Dikime Hazırlanması
Kurulacak bahçe yeri, dikimden 1 yıl evvel toprakta su miktarının en düşük, taban suyunun minimum olduğu dönemde (Temmuz, Ağustos ayları) taban toprağı sub-soiler (dipkazan) ile 80-90 cm derinlikte parçalanmalıdır. Modern meyvecilikte yoğun ve derin toprak işleme önerilmediğinden, dikimden önceki bu uygulama önem kazanmaktadır.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde mutlaka drenaj sistemi kurulmalıdır. Özellikle klonal anaçlarla tesis edilen bahçelerde drenaj sistemine daha fazla önem verilmelidir

Ham ve yorgun topraklarda dikimden önceki yıl yeşil bitki ekilip toprağa karıştırılması toprak ıslahı açısından iyi netice verir. Bu uygulama toprağın organik madde bakımından zenginleştirilmesinde önemli ve ucuz bir metottur.

B-)Bahçe Yerinin Seçimi
İlkbahar geç donlarının yaygın olarak görüldüğü bölgelerde, güneye bakan yamaçlarda bahçe tesis edilmemelidir. Şiddetli hâkim rüzgârları olan bölgelerde rüzgâr kıranlar dikimle beraber düşünülmelidir ve dikim sistemi rüzgâra göre ayarlanmalıdır. Aynı şekilde aşırı nemli bölgelerde nem problemini gidermek için dikim sıklığı biraz geniş düşünülmeli ve bahçe içerisinde hava akımı sağlanmalıdır. Don çukuru olan bölgelerde bahçe kurulması tavsiye edilmemelidir. Ancak zorunlu olarak kurulacak bahçelerde; kuvvetli anaçlarla, yüksekten taçlanan terbiye sistemleri önerilmelidir. Aşırı meyilli arazilerde dikimden önce teraslama yapılmalıdır.

C-)Fidan Seçiminde ve Dikiminde Dikkat Edilecek Hususlar
1- Fidanlar 1-2 yaşlı olmalıdır. 1 yaşlı fidanların çapı ortalama 2 cm, 2 yaşlı fidanlarda bu kalınlık ortalama 2,5 cm olmalıdır. 1 yaşlı fidanların boyu en az 135 cm, 2 yaşlı fidanların boyu ise 145 cm olmalıdır.
2- Fidanlar sağlıklı ve sertifikalı olmalıdır. Orijini yeterince bilinmeyen fidanlara itibar edilmemelidir. Faturalandırılmış fidanlar kullanılmalıdır.
3- Fidanlar mutlaka ismine doğru olmalıdır.
4- Fidanlar yeterince saçak köke sahip olmalıdır.
5- Dallı fidanlarda ilk dallanmanın yeterli ve yeknesak olmasına dikkat edilmelidir.
6- Fidan yeri işaretlemesi bahçenin uzun kenarından başlayarak yapılmalıdır.
7- Dikim yerlerine işaret kazıkları çakılmalıdır
8- Dikim çukurları yeterli genişlik ve derinlikte açılmalıdır.
9- Gübre kullanılırken köklere temas etmemesine özen gösterilmeli çiftlik gübresi kullanılacaksa mutlaka iyice yanmış olmasına dikkat edilmelidir.
10- Dikimde hâkim rüzgârlara dikkat edilmelidir.
11- Destek sistemi isteyen anaçlarla bahçe tesis edilirken destek sistemi ve damla
sulama sistemi, dikimden önce veya ilk yılda yapılmalıdır.
12- Dikimde kök tuvaleti mutlaka yapılmalıdır. Kök tuvaleti yapılmış fidanlar % 2’lik göztaşı eriyiğine veya fungusitli suya bandırılmalıdır.
13- Anaca ve çeşide uygun olarak fidanların tepe kesimi yapılmalıdır.
14- Dikimde mutlaka dikim tahtası kullanılmalıdır.
15- Dikimde aşı noktalarının toprak yüzeyinde kalmasına dikkat edilmelidir.
16-Dikimle birlikte herek kullanılmalıdır.
17- Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

D-)Fidan satan kişi ve kuruluşların uyması gereken hususlar;
Fidan satıcıları, fidanları aldıkları yere bağlı İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek piyasaya arz edecekleri fidanları muayene ettirip sağlıklı olduklarını belgelemek için Bitki taşıma sertifikası almak zorundadırlar.
Fidan satan kişi ve kuruluşlar sattıkları fidanları Sertifikalı veya kontrollü olarak fidan üreten kişi ve kuruluşlardan almalıdır.
Satılan fidanlar standart(sarı) veya sertifika etiketi (mavi) ile etiketli olmalıdır.
Ne suretle olursa olsun Bitki Taşıma Sertifikasının aslı olmadan fidan satmak yasaktır.
Bitki Taşıma sertifikası yedi (7) gün süre ile geçerlidir. Yedi gün süre geçtikten sonra satış yaptıkları yerin İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlara Taşıma ve Satış Sertifikasının aslını ve satışı yapılan fidanları kontrol ettirirler. Bu şekilde tasdik ettirilmemiş Bitki Taşıma ve Satış Sertifikası olanlardan fidan alınmaması ve en yakın İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı