REKLAMI GEÇ

Denizli’ye laboratuvar müjdesi

Denizli’ye laboratuvar müjdesi

Vali Yavuz Erkmen, Denizli’den yaş sebze ve meyve ihracatı yapanların, artık ürünlerini başka illerdeki laboratuvarlara götürmesine gerek kalmayacağını belirterek, “Laboratuvar için gerekli ödenek sağlandı. Bu yıl ihracat sezonundan önce, laboratuvar ilimizde kurulmuş olacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 10 Şubat 2009 Salı, 01:00

Vali Yavuz Erkmen, Denizli Ziraat Odası’nda, Denizli ve ilçelerindeki ziraat odalarının başkanları ile bir araya geldi. Denizli tarımının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve 17 ilçenin ziraat odalarının başkanları katıldı.

Vali Erkmen, tarım sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması için bu tür toplantıları çok yararlı gördüğünü ve belirli aralıklarla yine oda başkanları ile bir araya gelerek ortaya çıkabilecek sorunları ve çözüm önerilerini görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Denizli’de yapılan toplulaştırma, toprak haritasının çıkartılması, sulama alanında yürütülen çalışmalar, yaş sebze ve meyve analiz laboratuvarı ve ulaşım konularında bilgi veren Vali Erkmen, program dahilinde çalışmaların aksamadan sürdüğünü ifade etti.

Denizli’de tarım sektörünün de tekstil sektörü kadar önemli olduğunu vurgulayan Vali Erkmen, Denizli’nin tüm il genelinin toprak haritasının çıkartılması çalışmalarının sürdüğünü, toprak haritası çıkartıldıktan sonra, çiftçilerin topraklarında hangi tür ürünü yetiştireceklerini ve ne tür gübre ve tohum kullanacaklarını, arazilerinin tapularını Tarım Müdürlüğü’ne götürdüklerinde öğrenebileceklerini söyledi.

Denizli’de toplulaştırma alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ve bugüne kadar gerek Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, gerekse İl Özel İdaresi’nin gerçekleştirdiği toplulaştırma çalışmalarında, 41 bin hektar arazinin toplulaştırıldığının altını çizen Vali Erkmen, “Biz bu yıl içerisinde, 25 bin hektar alanın toplulaştırma çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu şimdiye kadar yapılan toplulaştırma çalışmalarının yarısından fazla. Bu konuda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımız da bize büyük destek veriyor” diye konuştu.

Yaş sebze ve meyve ihracatında gerekli olan analiz laboratuvarının Denizli’de olmaması nedeniyle ihracatçıların bu ürünleri çevre illerdeki laboratuvarlara götürmek zorunda kaldıklarını anlatan Vali Erkmen, yapılan girişimler sonucunda ödenek sağlandığını ve bu laboratuvarın bu yıl ihracat sezonundan önce ilimizde kurulacağını ifade etti.

Denizli’deki barajlarla ilgili yatırımlar hakkında bilgi veren Vali Erkmen, Cindere Barajı’nın tamamlandığını ve su tutma işleminin başladığını, bu barajla bağlantılı Yenicekent iletim kanalının ihalesinin yapıldığını, bu sayede Sarayköy Sulama Kanalı’na cazibeli su verileceğinden, çiftçilerimizin pompaj maliyetinden kurtulacaklarını ve akabinde Buldan Ovası’nda da 3 bin hektarlık alanın suya kavuşacağını söyledi. Ayrıca yol çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Erkmen, 2009 yılı programında alt yapı çalışmaları yapılarak hazır hale getirilen veya yıl içerisinde ihalesi yapılarak başlanacak olan bölünmüş yollarla ilgili 140 kilometrelik alanda çalışma yapılacağını söyledi.

Ziraat odalarının başkanları da karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini toplantıda dile getirdiler. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarım sektöründeki girdi maliyetlerindeki artışların ve tarım desteklemelerinin azalmasının, tarımı olumsuz etkilediğini dile getirerek, bu olumsuzlukların giderilmesinin Türk tarımının gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı