REKLAMI GEÇ

Eğer don olursa bu meyveleri unutun

Eğer don olursa bu meyveleri unutun

Denizli’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve Mart ayında yaşanması beklenen yalancı baharın bir ay erken gelmesi, meyve ağaçlarının çiçek açarak uyanmasına neden oldu. Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, eğer don yaşanırsa erken çiçek açan erik, badem ve şeftali ağaçlarının bu yıl meyve veremeyeceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Şubat 2014 Pazartesi, 13:23

Denizli’de geçtiğimiz yıllarda ortama en yüksek hava sıcaklığı 10,5 ile 11,9 derece olarak kaydedilen ocak ve şubat aylarında bu yıl 20-22 dereceye kadar çıkması ziraatçıları tedirgin ediyor. Özellikle erkenci erik, badem, şeftali ve nektarın ağaçlarının bir ay önce uyanmasının kıtlık belirtisi olabileceğini söyleyen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Normalde mart ayında uyanması gereken erik, badem, şeftali gibi meyve ağaçları, bir ay erken uyandı. Eğer hava sıcaklıkları 10 derecenin altına düşerse sabah saat 3-4 kırağısı dediğimiz don olayından etkilenebilirler. Bu demektir ki erik beklerken koruk yiyebiliriz” dedi.

KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKTİ
Denizli’ye Ocak ayında 2012 yılında 288,7 Kg, 2013 yılında 124,6 Kg 2014 yılında ise yalnızca 61 Kg yağış düştü. Barajların doluluk oranlarının yüzde 20’lere düşmesi kuraklık çanlarının çaldığını gösteriyor.
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’de 376 bin hektarlık tarım arazisinin yüzde 52’nin kıraç ve susuz tarım yapıldığını hatırlatarak, “650 bin dekarlık alanda arpa, 720 bin dekarlık alanda ise ekmeklik ve makarnalık buğday üretiminin yapıldığı Denizli’de 1 milyon dekar alan kurak havalardan olumsuz etkilenecek. Arpa ve Buğday üretimine bağlı olarak da hayvancılık da etkilenecektir. Bu bölgede bir kilo samanın 1 liraya satıldığını biliyoruz. Eğer beklenilen yağışlar olmaz ise yine aynı sıkıntıları yaşayacağız” diye konuştu.

SUDA TASARRUF DÖNEMİ
Hamdi Gemici, su kullanımında tasarruf edilmesi gerektiğini belirterek çiftçi ve vatandaşları şöyle uyardı: “Çiftçi, tarlasına gübre atarken daha dikkatli olmalı. Aksi takdirde tarladaki mahsulün yanmasına neden olabilir. Sulama yaparken vahşi sulama yöntemini terk ederek damlama veya fıskiye ile sulamayı tercih etmeli. Vatandaşlara da bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor. Onlarda evlerinde suyu kullanırken daha dikkatli olmalılar. Hatta yüzlerini yıkarken bile musluğu sürekli açık tutmamak için bir kabın içine koydukları su ile yüzlerini yıkamalıdırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı