REKLAMI GEÇ

Hollanda-Denizli serada ortak çalışacak

Hollanda-Denizli serada ortak çalışacak

Hollandalı seracılar, Denizlili müteşebbislerle ortak olmak için kente geldi.

/ DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2009 Perşembe, 19:13

Hollanda seracılık sektöründe faaliyet gösteren 13 büyük firmanın temsilcilerinden oluşan işadamları grubu, yeni bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilgili bilgileri paylaşım, yatırım, işbirliği ve görüşmelerinde bulunmak için Denizli’ye geldi. Denizli Ticaret Odası’nda (DTO) yapılan toplantıda, iki ülke işadamlarının ortak çalışma arzusu deklare edildi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli’de tekstil ve mermer sektörünün yanı sıra son yıllarda seracılık alanında da önemli yatırımlar olduğunu söyledi. Özer, “Bu sektörün gelişmesi için bu faaliyet kolunun önünü açmak en önemli hedeflerimizden birisidir. Türkiye’nin ilk Tarıma Dayalı Organize İhtisas Sanayi Bölgesi Sarayköy’de, Kızıldere Bölgesi’nde yatırımcılara tahsis edildi. Son yıllarda bazı sanayicilerimiz tarıma yöneldi. Tekstilcilerimizin yeni sektör arayışına girdiği bu kriz döneminde jeotermal kaynaklarla her türlü imkânın olduğu ilimizde bu alanı fırsat olarak değerlendireceğini düşünüyorum” dedi.

 

Hollanda Sera Kültür Komite Başkanı Harm Metars de iki ülkenin sera sektöründe işbirliğini geliştirmek için SeraCulture adı verilen bir program kurulduğunu söyledi. Metars, “SeraCulture bünyesinde, Türk bahçecilik sektörünün karşılaştığı sorunlara çözümler arıyoruz. Hollanda ve Türk iş ortaklarını eşleştirerek, aralarında bir işbirliği yapmalarını arzuluyoruz” dedi. Türkiye’nin büyük ve genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Metars, “Türkiye 2004 yılından bu yana hızla büyüyor. Bölgeniz sera alanında kısa sürede önemli mesafeler aldı. SeraCulture programımız çerçevesinde biz de Antalya-Kumluca, İzmir, Mersin ve Denizli’de araştırmalar yaptık. Hollanda bahçecilik sektörünün uzmanlığını, yerel şartlara uydurmak konusundaki uzun geçmişiyle birleştirildiğinde, Türk seracılık ve bahçecilik sektörüne fırsatlar sunacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Seracılık alanında Hollanda’dan yakın bir zamanda bir talep patlaması olacağını ileri süren Metars, “Buna hazırlıklı olmalısınız. Bizim hatalarımızı öğrenmeniz sizin için de faydalı olacaktır” dedi.

 

Hollanda’nın Wageninnen Üniversitesi’nden toplantıya katılan Ruud Maaswingel ise Denizli’nin jeotermal kaynaklarının seracılık için avantajı olduğunu anlattı. Maaswingel, “Yaptığımız araştırmalara göre, geleneksel üretimde, bir dönümden alınan domates ürünü 5 ton civarında iken, Hollanda usulü camlı karbondioksit kullanımlı modern seralarda bu ürün miktarı 75 tona kadar çıkabilmektedir. Aynı şekilde 1 metreküp suyla, açık seralarda 18 ton ürün alınırken, modern geri dönüşümlü seralarda ürün miktarı 70 tona çıkmaktadır” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Denizlili ve Hollandalı işadamları ikili görüşmelere geçti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı