REKLAMI GEÇ

İthal etler incelendi mi?

İthal etler incelendi mi?

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, ithal etlerde, deli dana ve diğer hastalıklara karşı ne türlü incelemeler yapıldığına ilişkin, TBMM Başkanlığı’na, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılması için soru önergesi verdi. Önergede, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara da yer verildi.

/ DENİZLİHABER / 5 Şubat 2009 Perşembe, 01:00

Önergesinde, kaldırılan destekleme primlerinin, hayvancılık ile uğraşan insanları zora soktuğunu ve yapılan zamların da hayvancılığı bitirdiğini belirten CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, “2008 yılında hayvancılıkta yaşanan en önemli değişikliklerden biri de desteklemelerde ortaya çıkmıştır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, 2000 yılından itibaren uyguladığı, 2005 yılından itibaren ise 6 yıl uygulayacağını taahhüt ettiği destekleme sistemini değiştirme kararı almıştır. Hayvancılığın gelişmesi için önemli olan, kaliteli kaba yem üretimi ise verilen desteklere rağmen toplam ekilebilir alan içerisinde yüzde 3’lerden sadece yüzde 7’ler seviyesine çıkarılabilmiştir” dedi.

Kaçak etler engellenmeli

Özellikle ithal etlerin hayvan üreticisini tedirgin ettiğini ve ithal etlerin sağlık açısından da yeterli derecede incelenmediğini ifade eden Ertemur, “Tüm bunlarla birlikte, Avrupa Birliği’nden tavizli et ithalatı hususu, hala güncelliğini korumakta, bu konu üreticileri tedirgin etmeye devam etmektedir. Sınırlarımızdan, kaçak et ve canlı hayvan girişleri hayvancılık için hala ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Teknolojide yaşanan gelişmelere karşın insan sağlığını tehdit eden birçok hayvan hastalığı hala mevcut olup, bu hastalıkların verim ve hayvan kayıpları gibi ekonomik etkileri halen devam etmektedir. Hayvan hastalıkları ile mücadeleye yeterli kaynak aktarılmamakta, bunun için de etkin bir mücadele yapılamamaktadır” diye konuştu.

Ertemur, soru önergesinde şunlara yer verdi:

-2002 -2009 yılları arasında uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığımızın büyük bir çöküş içine girdiği iddiaları doğru mudur?

-Hayvancılık sektörünün ayakta kalması ve sürdürebilir politikaların hayata geçirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli alınan ve almayı düşündüğünüz önlemler nelerdir?

-Büyükbaş canlı hayvan ithalatında, ilerleyen dönemlerde ülkemizin deli dana hastalığı riskiyle karşılaşmaması için alınan tedbirler nelerdir? Deli dana hastalığı kontrolü konusunda, mevzuat bakımından Avrupa Birliği’ne uyum sağlanmış mıdır? Bu konuda ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

-Canlı büyükbaş hayvan ithalatlarında (gebe düve ithalatında) deli dana hastalığı riski olan ülkelerden ithalat yapılmakta mıdır? 2002–2008 yılları arasında yapılan canlı büyükbaş hayvan ithalatının sayısı nedir?

-Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri’ni destekleyerek ülke ihtiyacı olan damızlıkları karşılamaya dönük çalışmalar nelerdir? Bu konuda ayrılan kaynak miktarı nedir?

-Türk hayvancılığını daha ileri noktalara götürebilmek için 1.3 milyar TL olan hayvancılık desteklerinin bu sene 750 milyon TL’ye düşürülmesinin nedenleri nelerdir?

– Hayvan başına destek uygulamasında, 5 baş altı hayvana sahip üreticiler için, sadece Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’nden 1998–2008 yılları arasında proje onayı almış kooperatif üyelerinin faydalandığı doğru mudur? Doğru ise bu kooperatiflerin sayısı, toplam hayvansal kooperatiflerin kaçta kaçına tekabül etmektedir? Beş baş altı hayvana sahip olup, hayvancılık desteklerini alamayan üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

-2002–2009 yılları arasında canlı hayvan ve kırmızı et kaçakçılığını önlemek amacıyla ne tür çalışmalar yapılmıştır?

-2002–2009 yılları arasında hayvan hastalıkları ile mücadele için yıllar itibariyle ne kadar kaynak ihtiyacı belirlenmiştir? Hastalıklarla mücadele için yılları itibariyle ne kadar kaynak aktarılmıştır?

-Hayvan hastalıkları ile etkin bir mücadele edildiğini düşünüyor musunuz? Eğer edilmiş ise neden birçok hastalık hala yaygın bir şekilde görülmektedir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı