REKLAMI GEÇ

Süt ve yoğurtta hileye izin veriliyor

Süt ve yoğurtta hileye izin veriliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, süt ve yoğurtta hileye izin verdiğini iddia etti. Gür, “Tüketici beslenmesi ve sağlığı risk ve tehlikeye atılıyor. Süt hayvancılığı ve ekonomi zarar görecek” dedi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2009 Perşembe, 01:00

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, çiğ süt ve yoğurttaki yağsız kuru madde şartını, bazı firmaların baskısı ile kaldırdığını iddia ederek, “Süt ve yoğurtta hileye izin veriliyor” dedi. Gür, yoğurttaki süt proteini oranın da yüzde 4’ten yüzde 3’e indirildiğini söyledi. Gür, “Tüketici beslenmesi ve sağlığı risk ve tehlikeye atılıyor. Süt hayvancılığı ve ekonomi zarar görecek” dedi.

‘Yoğurdun kalitesi düşecek’

Konuyla ilgili uzmanlardan oluşan alt komisyonda, bu konunun onaylanmadığını, ancak üst komisyonda onaylandığını ve bunun büyük bir skandal olduğunu söyleyen Gür, “Ortada bilimsel gerçekler dururken, kodekste böyle bir düzenlemeye gidilmesi, başta tüketicilerin mağduriyetine neden olacak ve yoğurt kalitesini düşürecektir” dedi.

‘Hileyle daha çok kar olanağı sağlanıyor’

Süt ve Yoğurt Tebliğleri’ndeki değişikliklerin doğuracağı sonuçlar hakkında da bilgi veren Gür, “Konuyla ilgili bilim insanları ve uzmanların görüşlerine göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilgili tebliğlerde yapmış olduğu değişikliklerle çiğ sütün sulandırılmasının ve doğal yoğurtta kullanımı yasak olan katkıların kullanılmasının yolu açılarak, firmalara hile yapma ve daha çok kar yapma olanağı sağlayacaktır” dedi.

‘Sağlık açısından risk oluşturacak’

Gür, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Tarım Örgütü’nün belirlediği standardın altına

Düşerek, çiğ sütte ve yoğurtta, yağsız kuru madde zorunluluğunu kaldıran, yoğurttaki süt proteini oranının düşüren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, sütün ve yoğurdun besin değerinin ve kalitesinin düşmesine, sağlık açısından risk ve tehlike oluşturabilecek katkı maddelerinin kullanılmasına neden olacağını söyledi.

‘Yoğurtlar çorba kıvamında olacak’

Gür, bu uygulama ile ülkemize özgü olan geleneksel yoğurt, yani Tür tipi yoğurdun ortadan kaldırılarak, toplumun ve tüketicilerin, firmaların daha çok kar elde edebilecekleri yoğurt tipine yönlendirilmek istendiğini belirterek, “Kodekste eğer hile yapılmazsa, yapılan bu yeni düzenleme ile bundan böyle yoğurtlar, çorba kıvamında olacaktır” dedi.

‘Ülke ekonomisine darbe vurur’

Bu uygulamayla, tüketicilerin, hazır yoğurttan yüzde 25 oranından daha az protein alacaklarını ifade eden Gür, “Yoğurdun besleyicilik değeri düşecektir. Diğer taraftan, sütlerin bileşiminde yağ dışında bileşimle ilgili hiçbir kriterin Tebliğde olmaması, her türlü hileye yol açacağından proteinsiz sütün üretilmesine de neden olunacaktır. Tüketiciler aldatılacak, sağlıkları olumsuz yönde etkilenecektir. Toplumun beslenmesine büyük bir darbe vurulacaktır. Bu uygulama kalitesiz süt tozu ve çeşitli katkı maddelerinin ithalatını ya da çeşitli yollardan ülkeye girişini arttıracağından süt hayvancılığına ve ülke ekonomisine büyük bir darbe vurulacaktır. Çiftçi, tüketici ve ülkemiz çok büyük zarar görecektir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu uygulaması tam bir skandaldır. Bakanlık ivedi olarak bu yanlış uygulamayı durdurmalıdır. Tüketicilerin ne yediğini ve içtiğini bilme hakkı bulunmaktadır” dedi.       

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı