REKLAMI GEÇ

“TARIM SEKTÖRÜ, KRİZDE SIĞINILACAK BİR LİMAN OLDU”

“TARIM SEKTÖRÜ, KRİZDE SIĞINILACAK BİR LİMAN OLDU”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarım sektörünün ekonomik sıkıntı içerisinde olan vatandaşların sığınacağı güvenli bir liman olduğunu bildirdi.

/ DENİZLİHABER / 3 Ocak 2011 Pazartesi, 17:37

Gemici yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanılan krizde işsiz kalan bazı vatandaşların tarımdaki şartların iyi olmamasına rağmen karınlarını doyurabilmek için tarıma sığındığını belirterek, tarımın sığınabilecek güvenli bir liman olduğunu ifade etti. Gemici,kriz dönemlerinde tarım sektöründe istihdam oranının arttığını dile getirdi.

Türkiye’de sanayileşme ile birlikte tarımın istihdamı içindeki payının 2000 yılından itibaren düzenli olarak azalma eğilimi içerisinde olduğunu dikkati çeken Gemici, 2002 yılında yüzde 34,9 olan tarımın istihdamdaki payının, 2008 yılI sonuna kadar 23,7 gerilediğini belirterek, şöyle dedi: ”2008 yılı sonuna kadar azalan istihdam oranı, 2009 yılında ülkede ekonomik sıkıntı yaşanmasına rağmen yılsonu verilerine göre artış göstererek yüzde 24,4 oranına yükselmiştir. Son açıklanan 2010 yılı Eylül verilerine göre, tarım sektörünün toplam istihdam içerisindeki payı yüzde 26,6 olarak gerçekleşerek, 5 milyon 999 bin kişi tarım sektöründe çalışmaktadır. Yani kriz döneminde iş bulamayacağını düşünen kişiler, tarım sektörüne yönelmiştir.”

Tarım sektörünün, Türkiye için halen önemli bir istihdam depocu olduğunu vurgulayan Gemici, özellikle hizmet sektöründen ayrılan vatandaşların yarıya yakınının tarıma sığındığını kaydetti.
Gemici, tarım sektörünün bu ağır yükü taşıması için desteklemelerin ihtiyaç duyulan standartlara yükseltilmesini isteğinde bulunarak, şöyle konuştu: ”Tarım sektörüne yeteri kadar destek olunmadığı takdirde, bu yükü taşıyamayacağı aşikardır. Tarımın bu yükü taşıyabilmesi için, üretim ve yatırımın teşviki ile kırsal kalkınma politikalarına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Tarım sektörü gerek ekonominin gerekse istihdamın lokomotifi olmaya devam etmektedir. Bu nedenle sektörün yapısal sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı