REKLAMI GEÇ

Tarlalara pamuk yerine, güneş paneli ekecekler

Tarlalara pamuk yerine, güneş paneli ekecekler

Akköy İlçesi Belediye Başkanı DSP’li Abdullah Kılbıyık, verimsiz arazileri güneş paneli tarlalarına çevirmek istediklerini belirterek, bu konuda Pamukkale Üniversitesi’ne (PAÜ) başvurduklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 11 Ocak 2010 Pazartesi, 17:52

Denizli’nin yıllarca pamuk ambarı olan Akköy İlçesi’nde zaman içerisinde kota ve ekonomik nedenlerden dolayı üretici alternatif ürün arayışına gitti. Pamuk tarlalarının boş kalmasıyla ilçe ekonomisi de zayıfladı. Ekonomiyi yeniden canlandırmak isteyen Akköy Belediye Başkanı Abdullah Kılbıyık, boş kalan tarlalara güneş panelleri kurulmasını istedi. Kılbıyık, bu konuda önce üreticilerin fikirlerini aldı, sonra da Pamukkale Üniversitesi’ne başvurarak güneş panellerinin konulmasını istedi.

Kılbıyık, PAÜ tarafından yürütülen temiz enerji çalışmaları kapsamında güneş panellerinin ilçeye kurulabileceğini söyledi. Çalışmalar için arazi tahsisi yapmaya da hazır olduklarını ifade eden Kılbıyık, özel şirketlerin de kendilerine bu yönde teklifler yaptığını söyledi. Kılbıyık şöyle dedi: “Özel bir şirket bize gelerek, güneş panelleri kurma ve bu paneller sayesinde güneş enerjisinden elektrik elde etme teklifinde bulundu. Fakat biz bu şirkete güvenemedik. Bizim ilçemiz güneş ışınlarını bolca alıyor. Bu kaynaktan yararlanmak istiyoruz. Bunun için üniversitemizin burada çalışma yapmasını istiyoruz. Üniversiteye önerimizi yaptık, onlar da değerlendirme yapıp bize yanıt verecekler.”

Üniversitenin güneş evi var
PAÜ’de, güneş enerjisinden yararlanılarak enerji üretme çalışmaları sürdürülüyor. Bu çerçevede ısınmadan tüketime kadar, güneş enerjisinden sağlanan elektriğin kullanıldığı ‘Güneş evi’ projesi hayata geçirildi. Ayrıca Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi Müdürlüğü, güneş tarlaları oluşturarak, elektrik enerjisi üretmek için bir proje hazırladı. Bölgenin önemli enerji kuruluşlarından Bereket Enerji’nin destek olduğu proje, parabolik aynalar kullanılarak güneş tarlaları oluşturulmasını, buradan da elektrik enerjisi elde edilmesini amaçlıyor.

Ege güneşte üçüncü
Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından yapılan çalışmalarda, Türkiye’nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat olarak belirlendi. Ege bölgesi, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’den sonra güneşlenme süresi sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı