REKLAMI GEÇ

Yer kirazı yetiştiricileri kooperatif kurdu

Yer kirazı yetiştiricileri kooperatif kurdu

Dikimi kısa zamanda yaygınlaşan yer kirazı, Kaklık’ta da dikiliyor. 1 dönümlük yer kirazı tarlasından 1 tona yakın ürün alınabiliyor. 55 yaşında yer kirazı ile tanışan Çiftçi Ahmet Göçtü, Kaklık’ta yer kirazı yetiştiren çiftçileri kooperatif çatısı altında topladı.

/ DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2010 Pazartesi, 18:17

Kaklık’ta çiftçilik yapan Ahmet Göçtü, 55 yaşında ilk kez tanıştığı ‘physalis’ yani yer kirazından yaygın bilinen adıyla ‘altın çilek’ten denemek için geçen yıl, 8 bin adet dikti. Deneme dikiminden iyi verim alan Ahmet Göçtü, bu yıl Kaklık ve çevre köylerde yaklaşık 30 bin yer kirazı fidanın dikilmesine öncülük etti. 10 gün sonra hasadı başlayacak olan yer kirazlarının üreticisine iyi paralar kazandırmasını sağlamak için de 15 üreticiyi bir araya getirerek, Kaklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu.

1 dönümden 1 ton ürün
Üreticinin ürettiği yer kirazları, kooperatif aracılığı ile satın alınıp hallere pazarlanacak. Üretilen yer kirazlarının bir miktarı da kurutularak pazarlanacak. Önümüzdeki yıl, daha çok çiftçinin yer kirazı yetiştirmesi için kooperatif aracılığı ile fidan dağıtımı da yapılacak. Yer kirazının üreticisine çok iyi paralar kazandıracağını, 1 dönümlük yer kirazı tarlasından, 1 tona yakın ürünün alınabileceğini ifade eden Kaklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Göçtü, kilogramını 25 liradan satmayı planladıkları yer kirazından bir dekardan 25 bin lira gelir beklediklerini söyledi.

Kaklık’ta 30 bin yer kirazı fidanı dikildi
Kaklık’ta üzüm, cennet elması, ayva, gibi meyve bahçelerinin yoğun olarak bulunduğunu, dünyanın en kaliteli üzümünün bile, bir dekardan en fazla 5 bin lira gelir getirdiğini ifade eden Kooperatif Başkanı Göçtü, “Kaklık ve çevresinde 30 bin adet fidan dikimi yapıldı. Diğer ilçelerde ve il merkeziyle birlikte yaklaşık 70 bin fidanın dikildiğini tahmin ediyoruz. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’ın da İstanbul’da bir kuruyemişçiden yer kirazı alarak yemesi, bu meyveye olan ilgiyi arttırdı. Türkiye’nin birçok yerinden şimdiden siparişler geliyor. Üreticimize en fazla parayı nasıl kazandıracaksak, kooperatifimiz aracılığı ile ürünleri de öyle satacağız” dedi.

“Anavatanı Denizli oldu”
Yer kirazının Türkiye’de en fazla Denizli’de dikiminin yapıldığını, yer kirazının anavatanının artık Denizli olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Göçtü, “Denizli’de on güne kadar yer kirazı hasadı başlamış olacak. Ana vatanı Güney Amerika olan yer kirazı Denizli’yi çok sevdi. Pamuk ve tününe göre, daha zahmetsiz yetiştirilebilen yeri kirazının bu yıl üreticilere çok güzel paralar kazandırmasını bekliyorum. Suyu çok seven yer kirazı, bakım, zirai ilaç, çapa falan hiçbir şey istemiyor” dedi. İyi sulanmış bir yer kirazı fidanından, birinci yıl için 1 kilograma yakın ürünün alınabileceğini, ikinci yıl ise aynı fidanın yaklaşık 2 kilogram ürün verdiğini belirten Göçtü, “Alternatif ürün arayanlar ve kısa sürede iyi paralar kazanmak isteyenler için yer kirazı çok iyi bir fırsat. Tarlasına ceviz, nar gibi ağaçların fidanlarından dikenler içinde yer kirazı örtü altı bitki olarak dikilebilir. Narın meyve vermesi için en az 5 yıl geçmesi gerekiyor. Beş yıl boyunca nar fidanları arasında yer kirazı üretimi yapılabilir, iyi de paralar kazanılır. Üstelik zahmetsiz bir şekilde” dedi.

Yer kirazının faydaları
Yer kirazı Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyvedir. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Yine önemli miktarlarda B vitamini içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Yer kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı