REKLAMI GEÇ

Ramazan Ayına Başlarken…  

Ramazan Ayına Başlarken…   

Değerli okurlarım; Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi hepimizin üzerine olsun. Yazılarıma başlarken, kısaca kendimi tanıtmak isterim. 1957 Denizli-Çardak İlçesi Hayriye Köyü doğumluyum.Aydın,İzmir ve Çardak’ta İmam Hatip,Ağrı, Denizli ve Uşak’ta İlçe Müftülüğü, ardından Almanya’da din görevliliği,Denizli Vaizliği ile sürdürdüğüm 36 yıllık Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevime, şimdi Denizli Müftü Yardımcısı olarak devam etmekteyim. Allah izin verirse Ramazan-ı şerif ayı boyunca bu köşede sizlerle beraber olacağız. Ramazan,oruç,teravih,zekatvs gibi…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2014 Cumartesi, 09:46

Değerli okurlarım;
Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi hepimizin üzerine olsun.

Yazılarıma başlarken, kısaca kendimi tanıtmak isterim. 1957 Denizli-Çardak İlçesi Hayriye Köyü doğumluyum.Aydın,İzmir ve Çardak’ta İmam Hatip,Ağrı, Denizli ve Uşak’ta İlçe Müftülüğü, ardından Almanya’da din görevliliği,Denizli Vaizliği ile sürdürdüğüm 36 yıllık Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevime, şimdi Denizli Müftü Yardımcısı olarak devam etmekteyim.

Allah izin verirse Ramazan-ı şerif ayı boyunca bu köşede sizlerle beraber olacağız.

Ramazan,oruç,teravih,zekatvs gibi ramazan ayında işlenmesinde zaruret olan konular başta olmak üzere muhtelif konuları ele almaya çalışacağım.

Ayrıca site yöneticilerine iletmek suretiyle ele alınmasını,aydınlatılmasını istediğiniz konuları bize bildirebilirsiniz. İmkannisbetinde de onlara temas etmeye gayret edeceğime şimdiden söz vermiş olayım.

Tanışma ve birliktelik sebebini kısaca açıkladıktan sonra Bismillah diyerek asıl birlikteliğimize vesile olan RAMAZAN-I ŞERİF ayının ilk yazısının başlığını atalım.

MÜBAREK RAMAZAN

Neden Bu yazımın başlığının Mübarek Ramazan olduğunun sebebi anlaşılsın diye  ‘‘MÜBAREK’’kelimesinin anlamını paylaşayım.

MÜBAREK sözlükte “bereketli, uğurlu, feyizli, kutlu, mutlu, hayırlı” anlamlarına gelir, dinî bir kavram olarak, ilâhi hayrın içinde bulunduğu şey demektir. (D.İ.B Dini kavramlar sözlüğü).

Bu tarife olan inancımız ve sadakatimizin adeta bir isbatı mahiyetinde millet olarak küçüğümüz,büyüğümüz;kadınımız erkeğimiz ¸ilahi hayrın içinde olduğuna inandığımız RAMAZAN-I ŞERİF’e çok önem veririz.

Dini geleneğimizin içinde bu denli önemsenmesinin elbettepek  çok izahı yapılabilir.Yapılan izahlar bir kısım mü’mini tatmin hatta teşvik ederken diğer bir kısmı için bir anlam ifade etmeyebilir.

İlmi objektiflikle ve delilleriyle yapılan her türlü izahı akl-ı selim reddetmez edemez.

Ben de en sahih ilmin ve en sağlam delillerin yegane kaynağı olan Kur’an-ı Kerimden bazı deliller paylaşacağım ancak delillere geçmeden evvel bir tespit yaparak ortak paydada buluşursak birbirimizi daha iyi anlayacak bir iletişim içine girmiş oluruz.

Meramımı tam ifade edebilirsem eğer yukarıda ifade ettiğim ikilemin(ikilem neydi? Unutmadınız inşaallah)ortadan kalkmasına vesile olup yapılan ilmi izahlardan ve getirilen delillerden aynı ölçüde istifadeye zemin hazırlamış olabileceğimi umuyorum.

Ramazan- Şerif yaklaştığında cami kürsüleri ve minberleri başta olmak üzere TV’ler de, basın yayın organlarında yapılan  özel program ve yazılan yazılarda; Ramazan ayının gelişiyle mü’minlerin heyecanlandığından, sevindiğinden bahsedilir

Elbette yanlış bir tespit değildir bu.Fakat bu duygu zenginliğini yaşayamayan yani Ramazan-ı şerifin gelmesi ile heyecanlanmayan veya sevinemeyen mü’minler olabilir.Onlar da bunu imanlarıyla ilgili bir noksanlık addederse ‘‘Bir heyecan duyamıyorum  veya bahsedildiği gibi sevinemiyorum.Acaba benim imanımda bir noksanlık mı var?’’sorusu  ayrı manevi travmaya dönüşebilir.

Oysa bunun asıl sebebi imanî olmaktan ziyade bilgi eksikliği olabilir.

Ramazan-ı Şerif’in  gelmesine heyecanlanmayı ve sevinmeyi netice verecek,aynı zamanda delil olma niteliği de taşıyan  birkaç güzel müjdeden bahsederek bilgi eksikliğini giderebilirsek hem sevinmekten, hem de heyecanlanmaktan  neyin kastedildiğinin anlaşılması temin edilmiş olur inşaallah.Bu ilk yazımız da maksadına ulaşmış olur böylece

İsim olarak; hayır, iyilik, ihsan, nimet ve kalp inceliği demektir.

Ramazan-ı Şerif, rahmet ayıdır, mağfiret ayıdır,dua ayıdır,Kur’an ayıdır,İslam’ın beş temel esasından olan ORUÇ ibadetinin özel zamanıdır. İçinde bin aydan daha hayırlı KADİR Gecesi vardır,Sonunda imtihanı kazanma mükafatı olarak düşünülebilecek BAYRAM vardır.

Bundan sonraki yazımda son paragraftaki her bir cümleyi izaha gayret edeceğim.

Bu vesile ile Ramazan-ı şerifin  hepimizi heyecanlandırmasını,  gelişi ile sevindirmesini,bir ay boyunca rahmeti, mağfireti, bereketi  ile bizi kuşatmasını temenni ediyor bütün okurlarıma saygılar sunuyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı