REKLAMI GEÇ

Yüksel çiftçileri uyardı

Yüksel çiftçileri uyardı

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel kurulunda gündem dışı konuşma yaptı. Yüksel, yaşanan yağışlar sonrası Denizli tarımında oluşan afetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve Tarım Sigortasının çiftçiler açısından son derece ciddi bir önem taşıdığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 20 Ocak 2012 Cuma, 11:34

TBMM Genel Kurulunda Gündem dışı konuşma yapan Milletvekili Mehmet Yüksel Tarım Sigortasının önemine işaret etti. Yüksel Denizli ilindeki çiftçiler başta olmak üzere tüm üreticilerin Tarım sigortası yaptırmalarını istedi. Milletvekili Yüksel konuşmasında şu hususlara temas etti; “Yaşadığımız çevre ve canlılar üzerinde büyük etkisi olan İklim faktörü, tarımsal üretimin de temel esaslarındandır. 20. yüzyılın sonlarında dünya üzerinde kendini hissettiren küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen iklim değişikleri günümüzde birçok ülkeyi olumsuz yönde etkilediği gibi ülkemizi de etkisi altına almıştır. Yıllar itibariyle yaşanan kuraklık, don, dolu, şiddetli yağış, sel-su baskını ve fırtına gibi doğal afetler zaman zaman bazı bölgelerimizde insan yaşamında olduğu gibi, bitkisel ve hayvansal üretimde de büyük zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde çiftçilerimizin doğal afetlerden etkilenmeleri durumunda, zararlarının telafisi için bazı yasal düzenlemeler yapılmıştır. 1948 yılından başlayarak zaman zaman doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararını karşılamak amacıyla çıkartılın kanunlar çiftçilerimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini tam olarak karşılayamamıştır. Hükümetimizin teklifi ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kabulüyle Cumhuriyet tarihinde çiftçilerimiz açısından devrim olarak nitelendirebileceğimiz 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu 21 Haziran 2005 tarihinde çıkartılmış ve 01.06.2006 tarihinde de ilk poliçe kesilmiştir. Bu kanunla birlikte ürününü veya hayvanını sigorta ettiren çiftçilerin poliçe bedelinin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu destek, çiftçimizin tarım sigortasına olan ilgisini arttırmakta ve gün geçtikçe tarım sigortası yaptıran çiftçi sayısı sürekli artmaktadır” dedi.

TARSİM SİGORTALARINDA, PRİMİN YÜZDE 50’Sİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR
Tarım Sigortası hakkında da bilgiler aktaran Milletvekili Yüksel; “Tarsim kapsamında, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Bitkisel Ürün ve Su Ürünleri Sigortası ile çiftçilerimizin ürünleri doğal afetlere karşı sigortalanmaktadır. Doğal Afet ise, İnsan faktörünün etkisi olmadan üretimi olumsuz yönde etkileyen dolu, su baskını, heyelan, toprak kayması, olağanüstü sıcaklık değişimleri, kuraklık, çığ, fırtına, yıldırım ve benzeri yer ve hava hareketleri olarak tanımlanmaktadır. Tarsim ile çiftçilerimizin, her türlü hayvan hastalıkları, süt sığırları için yavru atma riski, Tüm bitkisel ürünler için Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır. Ayrıca; Meyvelerde Don riskinin neden olduğu Miktar Kaybı, Meyveler, Yaş Sebzeler ve Kesme Çiçeklerde Dolu riskinin neden olduğu Kalite Kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak sigorta kapsamına alınabilir. Tarsim Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50’si Devlet tarafından karşılanmaktadır. Meyve ürünlerinde, Dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, Sadece Don teminatında primin üçte ikisi Devlet tarafından karşılanır. Bitkisel Ürün Sigortalarında, Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25’i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda 1 ay içinde tahsil edilir. Sera Sigortalarında ise, Sera yapı malzemeleri, içindeki teknik donanım ve serada yetiştirilen bitkisel ürünler için Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Taşıt Çarpması, Heyelan, Kar ve dolu Ağırlığı, Sel ve Su Baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır. Tarım Sigortaları kanununun yürürlüğe girdiği 2006 yılından itibaren Denizli Çiftçisi tarafından kabul görmüş ve tarım sigortası yaptıran çiftçi sayısında yıllar itibariyle düzenli bir artış gözlemlenmektedir. Denizli de kesilen Tarım sigorta poliçe sayısı yasal düzenleme öncesi 30’larda iken bu rakam 2011 yılında 9.335 e yükselmiştir. 2011 Yılında sigortalanan alan 68.937 dekar, sigortalanan hayvan 14.788 baş olmuştur. Tarsim’den alınan bilgiye göre zaman zaman değişiklik olmakla birlikte İlimiz tüm iller içerisinde kesilen poliçe sayısı bakımından 2011 Yılında, 7. sırada yer almaktadır” dedi.

AFETZEDE VATANDAŞLARIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Son olarak 2011 yılında afetlerde Hükümetin yaptığı yardımlara dikkat çeken Milletvekili Yüksel; “2011 yılında 15 ilçemizde 9.753 çiftçi ailesi yaşanan aşırı yağış ve sel afetleri sebebiyle zarara uğramıştır. Bu afetler Tarım Sigortası kapsamına alındığı için 2090 sayılı Yasa kapsamında çiftçilerimize ilave herhangi bir yardım yapılamamıştır. Bazı ilçe ve yerleşim birimlerimiz 07.01.2012 tarihinde meydana gelen aşırı ve şiddetli yağışlardan oluşan sel felaketi, ulaşımda, ekili ve dikili alanlar olumsuz yönde etkilenmiştir. Başta Valimiz olmak üzere Tarım Teşkilatımız, İl Özel İdaremiz, Karayolları, Ziraat Odalarımız, DSİ, Tarım Reformu gibi ilgili kurum ve kuruluşlar acilen mahalline intikal ederek gerekli çalışmalar yapıp önlemlerin alınması için zemin hazırlamışlardır. Buna göre; KALE İlçesi; Köprübaşı, Demirciler, Alanyurt, Gökçeören, Narlı, Yenidere ve Habibler 120 çiftçi ailesi 700 dekar hububat alanı,  TAVAS İlçesi; Altınova, Çiftlik, Sofular, Medet, Solmaz, Pınarlar ve Merkez 820 çiftçi ailesi 2.420 dekar hububat alanı, SARAYKÖY İlçesi; Acıdere, Acısu, Hasköy, Kabaağaç, Karakıran, Karataş, Köprübaşı, Kumluca, Uyanık, Sığma, Yakayurt 201 çiftçi ailesi 200 da Sebze, 100 da Mısır, 150 da yonca , 2.820 dekar  Hububat alanı  zarar görmüş, BEYAĞAÇ İlçesi; Eşenler köyünde 1 çiftçi ailesine ait  balık stoklama havuzunda 5.188 adet balık zayii olmuştur. Yapılan ön incelemede Beyağaç, Kale, Tavas ve Sarayköy ilçelerine bağlı 25 yerleşim yerinde 1.142 çifti ailesine ait 6.400 dekar ekili-dikili alanlarda etkilenme olduğu tespit edilmiştir. Arazı çalışmaları devam etmekle birlikte tahmini kaybın maddi değeri 637.554 TL dir. Meclisimizce son yıllarda bu amaç doğrultusunda reform niteliğinde fevkalade yeni düzenlemeler yapılmıştır. İlgili Bakanlıklarımızın yapılan bu düzenlemeler ışığında almış olduğu mesafeyi fevkalade önemli buluyoruz Bu konuda emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı