REKLAMI GEÇ

İP, krize çözüm arıyor

İP, krize çözüm arıyor

Küresel krizden kurtulmanın yollarını arayan İşçi Partisi’nin düzenlediği ‘Kriz ve Çıkış Yolu’ adlı kurultayda söz alan konuşmacılar, AKP’nin ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi.

/ DENİZLİHABER / 10 Ocak 2009 Cumartesi, 01:00

Dünya piyasalarını ve dolayısıyla da ülkemizi yoğun bir şekilde etkileyen küresel krizden kurtulmanın yollarını arayan İşçi Partisi, ‘Kriz ve Çıkış Yolu’ adlı geniş katılımlı bir kurultay düzenledi. Konusunda uzman isimlerin katıldığı kurultayın açılış konuşmasını yapan İP İl Başkanı Mustafa Güleç, İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü katliamın, dünyadaki kriz gündeminin unutturulması için planlandığını söyledi. Son 5-6 aylık süreçte Denizli’de binlerce insanın işsiz kaldığını söyleyen Güleç, kendilerinin başlattığı bu kurultayın krizden çıkış için bir ‘ilk adım’ olması temennisinde bulundu.

 < ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Güleç’in ardından teker teker kürsüye çıkan konuşmacılar, AKP’nin ekonomi politikalarını eleştirdi. İP Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, ODTÜ Öğretim Üyesi Yıldırım Koç, Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, TEKSİF Denizli Şubesi Başkanı Recep Oktay, Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir İl Sekreteri Pınar Gül ve Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal’ın konuşmacı olarak katıldığı kurultaya, Halkın Yükselişi Partisi İl Başkanı Murat Yatağanbaba, Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir gibi isimler de izleyici olarak katıldı.

İlk olarak söz alan TEKSİF Şube Başkanı Recep Oktay’ın son derece sert bir üslup kullanması dikkat çekti. İşverenlerin, kriz ortamını bahane ederek işçileri daha da fazla sömürmeye başladığını söyleyen Okay, bu krizden kurtulmanın tek yolunun üretmekten geçtiğini ve işçiler olarak da buna hazır olduklarını dile getirdi. Sermaye sahiplerinin krizden kurtulmak adına hiçbir adım atmadığının da altını çizen Oktay, 2008’de İş-Kur’a müracaat eden 9 bin 814 kişinin olduğunu, bunların dışında 15 bin işçinin de işten çıkarıldığını ileri sürdü. Oktay, çözüm yolu olarak gümrük anlaşmalarının tekrar gözden geçirilmesi, teşvik uygulamaları, banka kredi faizleri, enerji ve vergi indirimine gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir İl Sekreteri Pınar Gül de, ulusal politikaları olan siyasi partilerin, yerel seçimlerde tek aday çıkararak mevcut iktidara karşı birlik olmaları gerektiğini söyledi. Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, Türkiye’nin yılda 57 buçuk milyar TL borç faizi ödediğini, sanayiciye ise yılda 12.5 milyar TL bütçenin ayrıldığına dikkat çekti. Gür, “Tarıma bir yılda ayrılan bütçe ile bir ayda borç faizine ayrılan bütçe eş değerdedir. Ülkemiz, Gümrük Birliği Anlaşması’nı tek taraflı olarak feshetmelidir. Kendi pazarımızı kurmalı ve Merkez Bankası’nı yeniden özerkleştirmeliyiz” diye konuştu.

ODTÜ Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Koç, Türkiye’nin geçmişten bu yana 4 büyük, 4 küçük kriz geçirdiğini, 2008 sonunda başlayan küresel krizin geçmiş yıllarda yaşanan krizlere benzemediğini belirterek, herkesin bu krizde izleyeceği politikalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bu krizin tahribatının son derece büyük olduğunu ifade eden Koç, “Bu kriz üç boyutlu bir krizdir. Yabancılar 2008 yılında Türkiye’de 58 fabrikayı 14 buçuk milyar dolara satın aldı. Artık fabrikaların sahibi yabancılar oldu. Birlikteliğimizi sağladığımız gün işte bugündür. Özelleştirmeler durdurulmalı, ulusal değerlerimizi devlet geri almalıdır. Aksi takdirde ülkemiz bu krizden çıkamayacaktır” dedi.

İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, dünyadaki krize karşı en savunmasız ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Neden Çin ve İran hiç krizden etkilenmiyor. Çünkü bizim gibi göbekten bağlı değiller. Türkiye’de bir yılda ödenen borç faizi ile 5 milyon insana maaşlı iş verilebilir. Ulusal değerlerimiz geri alınmalı ve Gümrük Birliği Anlaşmaları tekrar gözden geçirilmeli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı