REKLAMI GEÇ

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün belediye borçlanma yetkisini sordu

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün belediye borçlanma yetkisini sordu

İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Osman Zolan’a verilen borçlanma yetkisini ve bu kaynakların nereye kullanılacağını sordu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Eylül 2019 Perşembe, 15:07

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla 13 Eylül 2019 tarihinde, 479, 480 ve 481 nolu kararlar ile 500 Milyon TL nakit, 50 Milyon TL gayri nakdi olmak üzere toplam 550 Milyon lira borçlanma yetkisi aldığını belirten İYİ Parti İl Başkanı Hasan Akgün, “2018 Ekim ayında yapılan Sayıştay denetim raporuna göre; 2016 yılında yaklaşık 117 milyon, 2017 yılında yaklaşık 186 milyon TL olan bütçe açığı ortaya çıkmıştır. 2018 yılında (24 Haziran seçimlerinin yapıldığı yıl) ise belediyenin kesin hesap kararına göre bütçe açığı 479 milyon liradır. 2018 yılında bütçe açığı 3 katına çıkmıştır” dedi.

Meclis kararında, “cari ve yatırım harcamalarında kullanılmak üzere” denildiğini ifade eden Akgün, bu borçlanma tutarının, ne kadarının cari harcamalar, ne kadarının yatırım harcamaları olduğuna dair bir açıklamanın olmadığını belirtti,

Borcun 400 Milyon lirası için “İller Bankası A.Ş. “kamu veya özel bankalar” ibaresi kullanıldığını hatırlatan Akgün, borçlanma ve bu kaynağın nerelerde kullanılacağına ilişkin şu soruları yöneltti:

1. İller Bankası gibi düşük faizli bir seçenek varken, borçlanma yetkisi için neden meclis kararına “kamu bankaları veya özel bankalar” ibaresi eklenmiştir?

2. Eğer bu borçlanma tutarı gerçekten yatırım harcamalarında kullanılacaksa, ne kadarı, hangi yatırım harcamalarında kullanılacaktır? Yine, bu borçlanma tutarının ne kadarı cari harcamalardaki açıkları kapatacaktır?

3. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum tüm Denizli’nin malumudur. Denizli Büyükşehir Belediyesi İller Bankası verilerine göre, 505 Milyon TL borç ile Ege Bölgesi’nde birinci, Türkiye’de 7. sıradadır. %20 su zammının yankıları sürerken ve günden güne belediyelerdeki israfın azaltılması, tasarruf yapılmasının önemi ortaya çıkarken, Denizli Büyükşehir Belediyesi gelirinin (854 Milyon TL) yaklaşık %65’i kadar borçlanmanın gerekliliği nedir?

4. Borçlanılacak 550 Milyon TL için ödenecek faiz ne kadardır? Borç, ne kadar sürede ödenecektir? Çocuklarına hatta torunlarına belediye aracılığıyla, ne kadar borç bırakacağını bilmek Denizli halkının en doğal hakkıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı