REKLAMI GEÇ

“Ekonomide tehlike çanları çalıyor”

“Ekonomide tehlike çanları çalıyor”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, ekonomide tehlike çanlarının çaldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 22 Eylül 2012 Cumartesi, 16:02

Ekonomide balataların sıyrılmaya başlandığını kaydeden MHP’li Ayhan, “Bakanlar beni dinlemiyor harcama yapıyor diyen hükümet üyeleri ve AKP yetkilileri sanki ekonomi yönetiminde AKP Hükümetinin hiçbir sorumluluğu yokmuş bütün sorumluluk Merkez Bankasınınmış gibi davranmaktadırlar. Aslında böyle davranmaları bile ekonominin AKP tarafından ne hale getirildiğini, AKP yönetimi ve Hükümetinin kendilerini ekonomi yönetiminden vareste tuttuklarını göstermesi açısından önem arz etmektedir. AKP Hükümetinin kendi içinde, parti örgütüyle, kamu kurumlarıyla ekonomide derin iletişim problemi giderek artmaya devam etmektedir. AKP’nin Bakanları bütçeyi tutturamayacaklarını, büyüme hedeflerini yakalayamayacaklarını, büyüme öngörüsünün riski yüzde 2 azalmıştır” dedi.

Kamu dengelerinin kötüleşmeye başladığını dile getiren Ayhan, “Yatırım teşviklerinde yapılması planlanan yeni tedbirlerin geç devreye girmesi 2012 yılının kalanı için yatırımlarda ciddi bir artış olmayacağını bize göstermektedir. Bununla birlikte kötüleşen kamu dengelerini iyileştirmek amacıyla ekonomi genelinde zamlara başvurulması tüketim üzerinde ciddi tahribatlar açacağı da düşünüldüğünde 2012 ve 2013 yıllarının ciddi olarak potansiyel büyüme hızının altında kalacağı görülmektedir. Hükümetin tasarrufları artırma ve ithalatı düşürme politikası sadece iç tüketimi düşürme üzerinden uygulanmış böylece kısa vadede cari açıkta ve tasarruf oranlarında bir iyileşme gözlenmekle birlikte büyüme hızının gerilemesi neticesinde ülkemizin gelişmiş ülkeleri yakalaması konusunda geride kalınmıştır. Yapısal önlemleri 10 yılda almakta geç kalan hükümet kısa vadeli tedbirlerle ülkenin kronik problemlerini çözmeye çalışmış fakat ekonomik büyümeden taviz vererek mevcut durumu eline yüzüne bulaştırmıştır. Hükümet ihracat artışında başarılı gözükmesine rağmen ilk kez bu yıl büyük ölçekte gerçekleşen İran’a altın ihracatının pozitif katkısı ile ihracat ve ithalat fiyatlarındaki düşüşün reel ihracat üzerindeki olumlu etkisi gözden kaçırılmamalıdır. Ekonomide balataların sıyrıldığı bir dönemde hükümet harcamaları mı azaltacağını, gelirleri mi artıracağını bilemez bir duruma düşmüştür” diye konuştu.

Bütçede ciddi bir yatırımın olmadığını kaydeden Ayhan şöyle konuştu: “Bütçe’deki Ocak-Ağustos uygulama sonuçlarına göre Dahilde alınan KDV’nin sadece yüzde 2.8 arttığı, İthalde alınan KDV’nin ise hiç artmadığını görüyoruz. Bu değerlendirme cari fiyatlara göre yapılan değerlendirmedir. Sabit fiyatlar ile bir değerlendirme yaptığımızda bu vergilerdeki artışın negatif olduğunu görmekteyiz. Sadece Ağustos ayında ithalde alınan KDV’bin yüzde 45 oranında azaldığı dikkate alınırsa olayın boyutlarını görmek daha da netleşmektedir. Diğer taraftan, yatırım harcamalarını değerlendirdiğimizde ise sadece ağustos ayında bir önceki yıla göre cari fiyatlar ile yüzde 8 azalan yatırım harcamalarının, Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 0.2 oranında azaldığını görmekteyiz. Bu olay maliye bakanının değerlendirmeleriyle örtüşmemektedir. Ülkede Bütçeden yatırım yapılıyormuş ve bunun giderek artıyormuş havasının AKP tarafından dillendirilmesinin ne kadar ciddiye alınabilir bir yanı olmadığını göstermesi açısından önemlidir. Tarımda çiftçiye ödeme yerine en iptidai kağıtların ödeme aracı olarak veriliyor olması ekonominin geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir. Hayvancılık konusunda ise, verilen ve sıfır faizli diye adlandırılan kredilerin hayvan fiyatlarındaki düşüşler sonucunda faizlerin yüzde 100’ün üzerine çıktığından kimse bahsetmemektedir. Ekonomide genel gidişatın bozulmaya başladığı yorumlarda yer almaya başlamıştır.2012 yılı Ağustos ayında sektörel güven endeksleri azalmaya devam etmiştir. Sektörel güven endekslerinin iyi gitmediği bir vakıa olarak ortaya çıktığı gibi genel gidişatın da kaçınılmaz bir sonucudur. Son üç aylık dönemde iş durumu ve son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirilmesinin kötüleşmesi, iş hacmi-satışlar değerlendirilmelerinin kötüleşmesi, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi değerlendirilmelerinin kötüleşmesinden sektörel güven endeksleri azalmaya başlamıştır. Temmuz ayında alınan teşvik belgesi sayısı artarken, yatırım tutarı yüzde 21 oranında azalmıştır. Ocak-Temmuz ayı itibarıyla yatırım teşvik belgesi sayısı yüzde 18, yatırım tutarı yüzde 30, taahhüt edilen istihdam ise yüzde 18 oranında düşmüştür”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı