REKLAMI GEÇ

10 günlük seçim yasakları yarın başlıyor

10 günlük seçim yasakları yarın başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 30 Mart yerel seçimiyle ilgili açıkladığı yasakları yarından itibaren başlayacak.

/ DENİZLİHABER / 19 Mart 2014 Çarşamba, 10:42

Seçim yasaklarının uygulanacağı süre içinde resmi tören düzenlenemeyecek, başbakan ve bakanlar kamu araçlarıyla seçim gezisine çıkamayacak, vatandaşın oyunu etkileyecek anket ve benzeri çalışmaların iletişim araçları yoluyla dağıtımı yapılamayacak.

YSK’nın yarından itibaren başlayacağını duyurduğu yasaklar şöyle:

-Yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılması yasak.

-Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak.

-Siyasi partiler ve adayların, yapacakları propagandalarda Türkçe kullanmaları esastır.

-Vatandaşların oy verme gününden önceki 30. gün olan 28 Şubat 2014 Cuma gününden propaganda süresinin bitim günü olan 29 Mart 2014 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar konutlarına, işyerlerine veya taşıtlarına, siyasi partilere ya da adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecekler veya yapıştırabilecekler, bu ilan ve reklamlar her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskana açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere ve adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeler asılamayacak ve yapıştırılamayacak.

-Seçim propaganda serbestliğinin başlangıç tarihi olan 20 Mart 2014 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde;
A- Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hâdim cemiyetler ve Bankacılık Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesinin ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak.

B- Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri,seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak, bu maksatla yapacakları gezilerde protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenlerin düzenlenemeyecek ve resmî ziyafet verilemeyecek. Yukarıda yazılı süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memurun katılamayacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı