REKLAMI GEÇ

”260 BİN ADAMI NEREDEN BULACAKSIN?

”260 BİN ADAMI NEREDEN BULACAKSIN?

AKP’nin müdahalesiyle 500 binlik nüfus sınırı 750 bine yükseltilen büyükşehir konusunda İçişleri Bakanı “Nüfus kriterine uyanı büyükşehir yapacağız” dedi, Başkan Zeybekci, “Deniz’liye hayırlı olsun” dedi. Peki aradaki 260 bin insanı nereden bulacağız?

/ DENİZLİHABER / 19 Ağustos 2010 Perşembe, 18:07

AKP NÜFUS SINIRINI YÜKSELTMİŞTİ
AKP 2004’te 3030 sayılı kanunda değişiklik yapınca Denizli uzun yıllardır hayalini kurduğu büyükşehir umudunu uzun süre rafa kaldırmıştı. Çünkü büyükşehir statüsünü belirleyen kanunda nüfus sınırı minimum 500 binden 750 bine çıkarılmıştı. Bunun üzerine Denizli Bütünşehir’e yöneldi. Amaç çevre beldelerle merkez belediye arasında yaşanan alt yapı ve imar çalışmaları ile ilgili sıkıntıyı çözmekti. Ancak ağabey belediye merkez beldelerle bir protokol yapıp imar ve alt yapı birliği oluşturmasına rağmen yine de Denizli son yerel seçimler öncesi bir şekilde özel bir yasayla bütünşehir yapıldı. O dönemde “niçin büyükşehir olamıyoruz” sorusuna AKP’li yöneticiler bunun uzun vadede başta nüfus olmak üzere çeşitli kriterler yüzünden gerçekleştirilemeyeceği yanıtını veriyorlardı.

BAKAN REFERANDUMA GÜNLER KALA BOMBAYI PATLATTI
Her ne olduysa İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün Şanlıurfa’da bir toplantıda bombayı patlattı. Referanduma sayılı günler kala Bakanın yaptığı bu açıklama, Denizli’nin yeni yasama döneminde büyükşehir yapılacağına yönelikti. Ancak Bakan Atalay, başta Şanlıurga ve Malatya gibi merkez nüfusları Denizli’den çok daha fazla, yani büyükşehir nüfus sınırına çok yakın şehirler olmak üzere üç şehri büyük şehir yapmak için bir taslak hazırladıklarını vurguladı. Ve konuşmasında bir noktaya dikkat çekti! Bakan Atalay “Nüfus kriterine uyan illeri büyükşehir yapacağız” dedi.

ZEYBEKCİ “MİMARI BENİM” DEDİ
Başkan Zeybekci, yerel medyanın Bakan Atalay’ın yaptığı açıklamalara yönelik sorularını vakit geçirmeden yanıtladı ve olayın mimarının kendisi olduğu, bunu bir gizlilik içinde yürüttüklerini ancak Bakan Atalay’ın müjdeyi vererek sürpriz çalışmayı açıkladığını vurguladı. Meclis tatile girmeden çalışmalarını bitirdiklerini ancak bu yasama yılına yetiştiremediklerini belirten Zeybekci, Denizli’nin büyükşehir ilan edileceği yasanın tarih olarak da 1 ekim 2010’u işaret etti.

KİMSE NASIL OLUNACAĞINI SÖYLEMEDİ!
İşin ilginç tarafı ne Bakan Atalay, ne de Belediye Başkanı Nihat Zeybekci büyükşehir yasasında belirtilen nüfus sınırı sorununu nasıl aşılacağına dair bir açıklama yapmadı. 2004’te sınırı yükseltip Denizli’nin büyükşehir umutlarını karartan AKP hükümeti yeni yasama yılında ya 750 binlik nüfus sınırını 480 bine çekecek, ya da Denizli’nin büyükşehir umutları bir başka bahara kalacak. Aksi halde Denizli’nin büyükşehir olabilmesi için farklı bir formülün ortaya konması lazım. Çünkü Denizli’nin merkez ilçe nüfusu 490 bin bile değil!

CHPLİ GÖNENÇ“SEÇİM YATIRIMI DEĞİL DENİZLİ’NİN HAKKI”
CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Bakan Atalay ve Başkan Zeybekci’nin peşi sıra yaptıkları açıklamaları değerlendiren bir yazılı basın açıklaması yaptı. Gönenç’in de açıklamasında 750 bin nüfus sınırı konusunda her hangi bir tespit yok!

2011 SEÇİMLERİNDE DE AYNI VAADİ KULLANACAK MISINIZ?
Ancak Gönenç, büyükşehir açıklamasının bir iddia olduğu ve her seçim öncesi hükümet tarafından ortaya atılan bir vaade dönüştüğünü dile getirdi. Bunun seçim vaadinden daha çok Denizli’nin hakkı olduğunu her fırsatta dillendirdiklerini belirten Gönenç, “ Hükümet de sizin belediye de. Şimdiye kadar elinizi mi tuttuk? Neden yapmadınız, şimdi ne değişti? Niye şimdiye kadar bütünşehir hikayesi ile kenti oyaladınız? 2011 seçimlerinde de aynı vaadi kullanacak mısınız?”

“Değişen şey, önümüze konan referandum sandığı. Denizli halkının boş vaadlere kanmayacağı ve “hayır” diyeceği anlaşıldı. AKP hükümeti panik halde eski vaadlerini hatırladı” diyen Gönenç açıklamasını şöyle tamamladı;

“Büyükşehir olan diğer kentlere göre, nüfus, ekonomik durum, gelişmişlik, eğitim ve kültür düzeyi bakımından Denizli Büyükşehir olmayı çoktan hak etmiştir. 1999’dan bu yana Denizli Büyükşehir olma mücadelesi vermektedir. Üstelik bu mücadele partiler üstü bir mücadeledir. Tüm partiler ve toplum kesimleri büyükşehirden yanadır. Biz CHP olarak hep büyükşehirden yana olduk. Daha birkaç yıl önce bütünşehir düzenlemesi gündeme geldiğinde, asıl ve kalıcı çözümün Büyükşehir olduğunu, iktidarın ve AKP’li belediyenin bunu gerçekleştirmesi gerektiğini söyledik. Buna rağmen bu kente “bütünşehirle yetinin” diyenler, referandum günü yaklaşınca Denizli’nin Büyükşehir olma isteğini “seçim asfaltına” dönüştürmek istiyorlar. Yeni yasama döneminde gerekli işlemi yapacaklarmış? Yasama dönemi ne zaman? Ekim ayında. Yani referandumdan sonra. Kusura bakmayın, Denizli halkı bunu yemez. Seçim rüşvetlerine karnı toktur. Referandumda hayır oyunu verir ve hakkı olan Büyükşehiri de alır. Er ya da geç!”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı