REKLAMI GEÇ

Belediye 2011’de 345 milyon TL harcayacak

Belediye 2011’de 345 milyon TL harcayacak

Denizli Belediye Meclisi’nde bütçe görüşmeleri beklendiği gibi gergin geçti. CHP’nin hakkaniyetsiz olduğunu iddiasıyla onay vermediği 2011 bütçesi 345 milyon TL ile kabul edildi. Başkan Zeybekci oturumda Denizli Belediyesi’nin borçlarını da açıklayarak 123 milyon TL borçlarının bulunduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Kasım 2010 Pazartesi, 21:00

ZEYBEKCİ, UZUN ARADAN SONRA YENİDEN MECLİSTE
Denizli Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının 4’ncü oturumu Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin Başkanlığı’nda yapıldı. Uzun zamandır ilk defa meclise başkanlık yapan Zeybekci bütçe görüşmelerini bizzat kendi yönetti. Bugüne kadar yapılan meclis toplantılarının başkanlığını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan ise meclisteki yerine oturarak mecliste görüşlerini aktardı.

2011 BÜTÇESİ 345 MİLYON TL
5 maddenin tartışıldığı meclis oturumunda ilk olarak 2011 yılında su, vergi ve harç ücretlerine yapılacak olan zamlar görüşüldü. Denizli Belediye Meclisi’nin Kasım ayı oturumunda en önemli konu 2011 bütçesi oldu. Uzun tartışmalara neden olan 2011 bütçesi görüşmeleri 17 red 20 kabulle meclisten geçti. Denizli Belediyesi 2011 yılı bütçesini 345 milyon TL olarak onaylandı.

BORÇ 123 MİLYON TL
Bütçe görüşmelerinde CHP ile Meclis Başkanı Zeybekci arasında balans ayarı tartışması yaşandı. Bütçe görüşmeleri sırasında bazı basın kuruluşlarında Denizli Belediyesi’nin yüksek miktarlarda borcunun bulunduğu haberlere tepki gösteren ve cevabını muhalefet partisi CHP grubuna bakarak anlatan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, “ Fren balata ayarınızı yaptırın” dedi. Denizli Belediyesi’nin daha büyük bütçeler hazırlaması gerektiğini belirten Başkan Zeybekci, şuanda Denizli Belediyesi’nin borcunun 123 milyon TL olduğunu açıkladı.

HAK ETTİĞİNİ ALIYOR TARTIŞMASI
Başkanın bu açıklamasına karşılık söz alan CHP Grup Sözcüsü Teoman Sancar’da Denizli halkının borçlandırıldığını ve bu paraların halkın cebinden çıkmaması gerektiğini söyleyerek:“ Denizli hak ettiğini alıyor, sloganı ile yapılan bu bütçeye CHP grubu olarak onay vermiyoruz” dedi.

Denizli’nin hak ettiğini aldığını belirten Zeybekci, “Pamukkale Kavşağının yapımı, 1314 milyon lira değerindeki TEKEL depolarının bedelsiz aldığımızda, Denizli’nin hak ettiğini alıp almadığı zaten anlaşıldı. DSİ’nin Pamukkale kavşağındaki 50 dönüm arazisini aldık. Yeter mi yetmez tabi ki. Keşke Denizli’deki tüm yatırımları yaptırabilsek. Yarı bölümü çalışan yakında Ankara yoluna bağlayacak olduğumuz çevre yolunun aynı yıl yatırım planına alınıp aynı yıl başlanması önemli bir şeydir. Bu normalde 4 yıldır. Akbaş barajı da öyle.” dedi.

Denizli Belediyesi’nin ifade edildiği gibi milyarlarla ölçülen borcunun olmadığını belirten Zeybekci, “Biz yetki devrini söylediğimiz zaman ‘bıraktın milyarlık borcu gidersin tabi ki’ diye köşe yazanlar oldu. Bir yere gittiğimiz yok, buradayız. Kasım ayı itibariyle 123 milyon 750 bin lira borcumuz var. 2009 itibariyle 118 milyon borcumuz vardı. Bu kentin altını üstüne getirdik, inanılmaz yatırımlar yaptık. Ama borcumuzu artırmadık. 200 milyona kadar borç stoğumuz çıkar, en kötü ihtimal 220 milyonu öngörüyoruz. Bu borcu 2014’e doğru 100 milyona kadar düşüreceğiz” diye konuştu.

SUYA ZAM YOK OKUL SUYUNA İNDİRİM
Mecliste 2011 yılında Vergi Harç ve Ücretler tarifesinin 2010 yılında olduğu gibi aynı olması kararı alındı ve su tarifesinin indirimi gündeme getirildi. Su tarifesi 2011 yılın için zam kararı çıkmadı ve okullarda su tarifesinin indirilmesi kararı alındı. Buna göre 2010 yılında okullardan alınan 50 kuruşluk su ücreti 25 kuruşa çekildi. Alınan bu karara ek olarak açıklamalarda bulunan CHP grubu da su ücretlerinin vatandaşlar üzerinden ayrım yapılmadan aynı fiyattan verilmesini önerdi. Meclis başkanı Zeybekci’de bu önergesi oyladı ve meclisten red kararı çıktı. Zeybekci su tarifesiyle ilgili yaptığı açıklamada, su kaçak oranında önemli bir azalmanın yaşandığını ve ileriki dönemlerde su fiyatlarının daha aşağıya çekileceğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak söz alan MHP Grup Başkanvekili İbrahim Açıkgöz:“Köy statüsünde yerler vardı. Bunun sıkıntısını çekecek gibiyiz. Hayvancılık yapanlar var ve bu, sıkıntı yaratabilir diye düşünüyoruz. Bizim genel olarak itirazımız yok bu tarifeye ama yine de hayır diyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Müjdat İlhan’da: “Ben MHP kadar mutlu olmadım bu tarifeyi incelediğimde. 0-15 ton arasında değişiklik yapılması bizce yeterli değil. 0-80 kuruş olmasında ısrar ediyoruz. Çünkü, geçen yıl bütün şehir olunmasından dolayı sıkıntı yaratacağını söylemiştik. Mahkeme de bizim anlattığımız gibi karar verdi. Kademelerin tamamının kaldırılarak 80 kuruş olmasını öneriyoruz” dedi.

TERMİNAL Mİ? KOMPLEKS Mİ?
Belediye Meclis Üyelerini en çok meşgul eden konu ise yapılacak olan otogar projesi için Belediye Başkanı’na 90 Milyon tutarında kredi borçlanma yetkisini içeren madde oldu. 2010 yılında söz konusu otogar projesi için 30 milyon olan borçlanma isteminin 2011 yılında neden 90 milyon olduğunu soran muhalefet üyeleri, ilk etapta terminal sonrasında ise terminal kompleksi olarak değişen maddenin 30 milyon olan rakamının neden 90 milyona çıktığını sordu.

Başkan Zeybekci ise eleştirilere cevap vererek, “Bizim yapacağımız projelere siz karar verecekseniz gelin bu koltuğu size bırakalım. Terminal projesi çeşitli platformlarda tartışıldı. Bu konuda size nasıl yapacağımızı sormuyoruz. Biz nerde veya nereye yapılması gerektiği konusunda sizin görüşlerinizi istedik. Ayrıca 30 Milyon olan kredi talebi 90 milyon olmamıştır. İller bankasından talep edilen kredi 90 Milyon’a kadar ibaresi ile istenmiştir. Belki 50 Milyon belki de 40 Milyon olur” dedi.

Zeybekci ayrıca burada yapmak istedikleri Terminal Kompleksi Projesinde Avrupa modellerini ele aldıklarını gelecekte otobüs taşıması yerine raylı taşımayı daha cazip hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı